Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

Тристранният съвет не подкрепи идеята за намаляване на ставката

Готов съм да се обзаложа, че намаляването на ДДС няма да промени цената за крайния потребител - нито при намаляване на общата ставка, нито при диференцирани ставки. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество в сряда.

Той беше свикан по повод предложението на БСП и ДПС да се намали с 5% данък добавена стойност върху основни храни като хляб, яйца, мляко и месо, както и с 9% за лекарствата. Никой от тристранния съвет обаче не подкрепи предложението освен синдикатите от КТ “Подкрепа”.

Правителството е твърдо против, като управляващата коалиция е заявила, че драматични промени в данъчното законодателство няма да се правят, припомни Горанов. “Синдикатите трябва да искате държавата да бъде по-голяма, защото през разхода може да се постигне социална справедливост и средствата да бъдат насочени към нуждаещите се. През данъците никой не си е оправил икономиката и не е постигнал справедливост в обществото”, категоричен беше той.

Според него намаляването на ДДС задължително ще изисква увеличение на прякото облагане - данъците върху труда и капитала. Сегашната система била постигнала добър баланс, който се възприема от хората, и събираемостта е относително добра. Освен това преструктурирането ѝ щяло да доведе до нарушаване на обществените и индустриалните отношения в следващите няколко години.

Същото мнение споделя и Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ). По тяхна оценка намаляването на ДДС ще ощети бюджета с около 1 млрд. лв., а събираемостта на данъка била над 90%, което е над средното за Европа. Освен това промените ще затруднят администрирането, което ще се отрази в по-голяма тежест за бизнеса, а и ще доведат до по-голям риск за данъчни измами, обясни председателят на организацията Васил Велев.

Категорично против предложението се обявиха и от най-голямата работодателска организация КРИБ, както и от Българската търговско - промишлена палата. От Българската стопанска камара заявиха, че това е радикална промяна, която не трябва да се извършва точно преди приемането на страната ни в чакалнята на Еврозоната.

Синдикатите от КНСБ също смятат, че намаляването на ДДС на определени стоки няма да премахне социалното неравенство. Според тях не трябва да се прави реформа “на парче”, а данъкът да се понижи на 15% за всички стоки.

Георги Гьоков от БСП обаче беше категоричен, че ако се намали ДДС, цената на хляба също щяла да падне. Относно риска от данъчни измами, такива имало и сега - трябвало да се затегне контролът.