Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво съм ти направил, брат? Аз не съм те издал на полицията." Това били последните думи на 42-годишния Красимир Колджиев, преди да издъхне в дома си в Гоце Делчев от ножа на своя приятел от детинство Марио Метушев.

Жестоката трагедия се разигра навръх празника Рамазан Байрам на 15 юни м. г. А точно година по-късно окръжната прокуратура в Благоевград приключи досъдебното производство и внесе обвинителния акт в съда.

Кървавата драма продължава да се коментира в града, след като стана ясно, че разправията между убиец и жертва е била за "зеленото злато" на района, както там наричат тютюна.

От години се говори, че в Гоцеделчевския край се въртят схеми с

продажба на нелегален тютюн

във вътрешността на страната без заплащане на акциз, а печалбите са огромни.

Точно с това се занимавали в последните години 40-годишният бивш нападател на "Пирин", "Берое", "Черно море" и 38-годишният му приятел Красимир Колджиев-Дзъмбо. Те са родом от с. Абланица, откъдето тръгват най-сериозните количества нарязан тютюн за незаконна продажба в страната.

През януари 2018 г. Марио поискал от приятеля си да пътуват заедно до Шумен, където да закарат 100 килограма тютюн. Марио трябвало да шофира "пилотен" автомобил, а приятелят му да превози стоката с втората кола. Дзъмбо отказал, което наложило Марио да тръгне сам.

На 22 януари около 5 ч. сутринта полицейски служители от ОДМВР- Шумен, спрели за проверка край преславското село Веселиново две коли. Дежурните в автопатрула в селото забелязали "Ауди" и "Форд Фокус", които се движили един след друг. Водачите рязко намалили скоростта, след като забелязали патрулния автомобил.

Подозрителното им поведение на пътя станало причина униформените да ги спрат за проверка. При проверката в купето на форда са намерени множество черни чували с тютюн, багажникът на аудито също бил пълен с акцизна стока. Изяснено било, че водачът на форда Г. П. от Гоце Делчев превозва 350 кг тютюн без акцизен бандерол.

90 кг от акцизната стока пък превозвал Марио Метушев,

който бил зад волана на аудито. Тютюнът е иззет, а двамата са арестувани. Досъдебното производство срещу Марио приключило със споразумение.

Той получил наказание лишаване от свобода 2 години с 5-годишен изпитателен срок и забрана да упражнява професия или дейност, свързана с търговия на акцизни стоки през следващите две години.

След престоя си в ареста Марио се прибрал в Гоце Делчев и започнал да се съмнява, че е бил предаден на полицията от приятеля си Красимир

Въпреки това двамата продължили да се виждат. На 15 юни около 10 ч. по време на мюсюлманския празник Байрам Красимир отишъл в кафенето на бензиностанция в края на Гоце Делчев, а след малко пристигнал и Марио. Двамата консумирали алкохол, седели и спокойно разговаряли.

Дзъмбо поканил приятеля си по повод празника на гости в дома си. Към почерпката се присъединила и живеещата в съседство К. Р., както и майката на Красимир - Надежда. Четиримата седели в кухнята, като мъжете през цялото време пиели бира, без да има каквото и да е напрежение между тях.

Около 16,30 ч. двамата приятели останали сами. Гостът започнал да обвинява домакина, че го е предал на полицията, поради което е бил задържан и получил присъда. Разправията ескалирала,

гостът грабнал кухненски нож

от масата

и започнал да нанася с него удари по тялото на домакина, твърди прокуратурата в обвинението.

Нараняванията в областта на гърдите били дълбоки, от тялото на Красимир шуртяла кръв и той паднал на пода. Майка му, която била в съседната стая, чула виковете за помощ. Бързо отишла в кухнята и видяла сина си в локва кръв. Марио пък го притискал с коленете си и нанасял удари с нож в тялото му. Пострадалият викал, че не го е предал на полицията. Майката се опитала да спре Марио, като хванала държания от него нож за острието, но виждайки освирепялото му лице, се уплашила. Пробвала няколко пъти да го удари със столове, но не успяла.

Когато тялото на ранения започнало да се отпуска,

Марио започна

да нанася удари с ножа и по себе си

Първоначално си причинил повърхностни наранявания, а накрая забил ножа в горната част на шията си.

Шокирана, майката успяла да се обади за помощ. Пристигналите полицейски служители видели обляното в кръв тяло на Красимир, а в непосредствена близост до краката му лежал по гръб Марио със забит нож в шията.

Екип на Спешна медицинска помощ само констатирал смъртта на единия, а Марио бил транспортиран в реанимацията на болницата в Гоце Делчев. След изключително професионална интервенция и реанимационна помощ ножът бил отстранен, раните - оперирани, а десетина дни по-късно Марио вече бе преведен в ареста.

Съдебномедицинска експертиза на трупа показала, че са нанесени 97 прободно-порезни наранявания. Буквално не е имало непрободен вътрешен орган. Смъртта е настъпила от остра кръвозагуба вследствие на удари с нож, проникнали в гръдната и коремната кухина, както и в сърце, белия дроб, меки тъкани и кръвоносни съдове на шията и коремните органи.

Бившият футболист ще отговаря пред съда за умишлено убийство по особено мъчителен начин и с особена жестокост.

По време на гледане на мярката за неотклонение адвокатът му обясни, че

имало много неясноти по разследването

Не се знаело кой пръв е посегнал на другия. Възможно било Марио да е бил нападнат и наранен от Красимир и после да се е опитал да се отбранява. "Не е ясно дали всички рани са нанесени от 1, или от два ножа. Ако са били два ножовете, кой е държал втория?", попита адвокатът.

Очаква се по време на делото в съда да станат ясни всички подробности около трагедията. Цялата истина обаче остава между четирите стени на кървавата кухня и не е ясно дали останалият жив ще разкаже какво точно се е случило.