Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

От 70-те години насам почти всяка година светът трябва да загине, но досега не се е сбъднала нито една от тези страховити прогнози.
От 70-те години насам почти всяка година светът трябва да загине, но досега не се е сбъднала нито една от тези страховити прогнози.

През 2017 г. климатологът Рето Кнути ни посъветва да не правим планове, да си носим новите дрехи да не си купуваме коли, защото досега 50% от човечеството вече трябваше да е загинало

Апокалиптичните прогнози за свършека на света не са от сега, винаги ги е имало и винаги са били суперинтересни. С една малка подробност - досега нито една не се е сбъднала и дано да продължава така.

Една от най-известните прогнози е на биолога от "Харвард" Джордж Валд. Той още преди 50-ина години заявява, че

краят

на цивилизацията ще настъпи някъде в периода между 1985 и 2000 г., ако не се овладеят климатичните промени, смогът, киселинните дъждове и замърсяването на водите.

Малко по-обтекаема е прогнозата на биолога Пол Ерлих от Станфорд. През 1969 г. той развива тезата си, че всички, които вече са родени, ще умрат в най-големия катаклизъм в историята на човечеството. Аргументът му е, че населението се увеличава твърде бързо, а производството на храни изостава. Според Ерлих смъртността от глад постепенно ще се увеличава и накрая поне 4 млрд. души ще загинат от недохранване.

Слава Богу, днес данните показват, че въпреки нарастването на населението човечеството е по-сито от всякога.

През 70-те друг биолог - американецът Бари Комонър, прогнозира, че човечеството навлиза в най-дълбоката екокриза, която заплашва оцеляването на света като цяло.

Отново през 1970 г. проф. Питър Гюнтер стига до извода, че до 5 години в Индия ще започне неимоверен глад, който през 90-те ще обхване Пакистан, Китай, Близкия изток и Африка.

Според него най-късно през 2000 г.

целият свят

ще гладува

През 70-те Гейлорд Нелсън от Smithsonian Institute отбелязва, "след 25 години някъде между 75 и 80% от всички видове животни ще изчезнат." Хубавото е, че и тази прогноза не се потвърждава.

През 1975 г. Пол Ерлих прогнозира, че "тъй като 9/10 от тропическите гори ще бъдат изсечени в следващите 30 години, се очаква половината от организмите в тези райони да изчезнат."

Едва ли Ерлих тогава е знаел, че днес планетата ни ще е

по-зелена

от всякога

и лидери в това отношение са именно южноамериканските страни, Индия и Китай.

Малко след това, отново през 70-те, Кенет Уат предупреждава, че навлизаме в Ледена епоха.

"Ако настоящите тенденции продължат, глобалната температура на Земята ще се понижи с 4 градуса през 1990 г. и с 11 градуса през 2000 г. - пише Уат. - Това е около два пъти повече от необходимото, за да навлезем в ледниковия период."

Черешката на тортата на всички тези несбъднали се прогнози е през 2017 г., когато швейцарският климатолог Рето Кнути заяви, че по-голямата част от човечеството ще изчезне до 2020 г.

Какви са аргументите на Кнути и защо не трябва да си купувате кола и да правите планове, четете в хартиеното издание. 

Една от несбъдналите се прогнози е, че навлизаме в ледена епоха.
Една от несбъдналите се прогнози е, че навлизаме в ледена епоха.