Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Емилия Ковачева е под домашен арест от септември 2015 г.
Емилия Ковачева е под домашен арест от септември 2015 г.

4 г. след трагедията Емилия Ковачева чака окончателната си присъда под домашен арест. На първа инстанция тя получи 18 г. затвор за опит за убийство

Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад, каза подсъдимата

“Бесен съм, че смля детето ми от бой. Бесен съм най-много на себе си, че не можах да защитя детето си. Със съпругата ми сме в парагаф 22. Ако не даваме медикаменти на Никол, тя прави епилептични гърчове, но с хапчетата ѝ се увреждат черният дроб, бъбреците, яйчниците.” За тези страдания разказа пред Софийския апелативен съд Румен Димитров, баща на пребитото от акушерка през 2015 г. пеленаче.

Делото срещу Емилия Ковачева приключи на втора инстанция във вторник. Пред апелативния съд акушерката атакува присъдата си от 18 г. затвор, дадена ѝ за умишлен опит за убийството на новородено. След жестокия побой и душене Никол получи черепно-мозъчна травма и мозъчен отток.

Тричленен съдебен състав с докладчик Алексей Трифонов обяви, че ще излезе с решение най-късно до 2 месеца. На практика това означава, че магистратите могат да потвърдят наказанието на Ковачева или да върнат делото за ново разглеждане на Софийския градски съд.

Няма обаче

присъдата ѝ да е

оправдателна

Румен Димитров - баща на Никол
Румен Димитров - баща на Никол
В трогателна реч пред съдиите бащата на Никол попита: “Как може да смажеш от бой 4-дневно бебе, което е безпомощно?”. И не скри гнева си, че това е сторено от медицински работник.

“Имам 3 деца, ако счупя черепа на вашето дете, по-малко виновен ли ще съм”, каза Димитров, визирайки тезата на защитата на Ковачева, че тя трябва да бъде оправдана, защото е майка. И продължи:

“Много майки са

посягали на

собствените си

деца! Много

убийци са бащи!

Много изнасилвачи също!”

Той обобщи, че побоят е нанесъл катастрофални щети за развитието.

Разказът на Димитров бе чут от родителите на Ковачева, които с тих глас негодуваха срещу него, отправяйки клетви.

Адвокатката на семейството на Никол - Мария Даскалова,

опроверга

защитната

версия, че

акушерката

пребила

4-дневното бебе

от преумора

“Когато един човек е преуморен, той е безсилен. Не може да нанася удари с такава жестокост”, каза юристката, позовавайки се на експертиза по делото.

Делото на втора инстанция ще решат съдиите Алексей Трифонов, Камен Иванов и Емилия Колева (от ляво на дясно).
Делото на втора инстанция ще решат съдиите Алексей Трифонов, Камен Иванов и Емилия Колева (от ляво на дясно).

Съдът на първа инстанция установи, че от 1,49 ч до 3,12 ч на 18 април 2015 г. в стаята за новородени на болница “Софиямед” Ковачева е ударила поне 39 пъти детето. На записите на охранителната камера обаче имало и много периоди, в които Ковачева с осанката си закривала какво прави. “Фиксирани са и много притискания с ръце по главата на детето, душене по шията му,

силни

разтръсквания,

обръщане на

бебето с главата

надолу, а и други

насилствени

действия

спрямо него”, констатира съдът. Животът на Никол е спасен от лекари в болница “Токуда”. Там детето било прехвърлено около 20 ч на 18 април. Преди това медици в “Софиямед” имали съмнения за жълтеница, преливали му и кръв, тъй като хемоглобинът на пеленачето бил нисък. В 18,30 ч те забелязали, че Никол има отток на лявото око, но приели, че това се дължи на позата, в която бебето лежало.

Градските съдии подчертаха, че в разпитите си лекари от “Софиямед” премълчали обстоятелства около случая. “Макар и неволно, същите са проявили безхаберие и нехайство по отношение на състоянието на детето. Подтикнати от рутината си,

са подценили

наличните още в

6 ч на 18 април

2015 г. симптоми

на тежката черепно-мозъчна травма и много контузии и кръвоизливи, с което е забавено лечението на Никол във времето”, писа в мотивите си Софийският градски съд. Акушерката е оправдана по обвинението, че е налагала бебето със стъклено шише за хранене.

Емилия Ковачева е под домашен арест от септември 2015 г. Тя бе освободена, тъй като магистратите приеха, че няма да избяга от правосъдието. Има и известен адрес в Самоков, където полицаите проверяват спазва ли тя ограничителната мярка.

След тежката присъда на първа инстанция Ковачева дори поиска по-лека мярка за неотклонение. Тогава акушерката посочи, че имала заболявания на щитовидната жлеза, развила и психическа депресия. Освен това семейството ѝ нямало доходи, тъй като родителите ѝ били с ниски пенсии. Желанието ѝ не бе удовлетворено.

“Съжалявам за всичко случило се, времето не може да се върне назад!”, обяви пред съда във вторник Ковачева. Тя поиска да бъде оправдана или поне присъдата ѝ да бъде намалена, тъй като имала възрастни родители и деца, за които полагала грижи.

“Детето е живо и здраво и ходи на градина”, хвърли като бомба репликата адвокатката ѝ Жанет Желязкова. Това засили гнева на родителите на Никол - Румен и Станислава, но въпреки това те останаха безмълвни.

Ковачева, заснета от охранителна камера, надвесена над пеленачето в нощта на 18 април 2015 г.
Ковачева, заснета от охранителна камера, надвесена над пеленачето в нощта на 18 април 2015 г.
На първа инстанция Ковачева е осъдена и да плати 400 хил. лв. обезщетение на семейството на Никол. След като получила обаче обвинението в опит за убийство през 2015 г., акушерката се е отървала от два имота на свое име. Тази практика е характерна за обвиняеми и подсъдими, които по-късно, ако бъдат осъдени, търсят начини да не им вземат имотите като обезщетение.

В нощта срещу 18 април 2015 г. още 3 бебета са били жертва на насилие от Ковачева. Делото обаче е прекратено, тъй като от прокуратурата не могат да докажат престъпления. Няма последици за децата, обясни адвокат Мария Даскалова.