Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме

Малко суперлативно звучи в първия момент, но като се замислиш по-задълбочено, придобива резон - България е най-щастливата държава на света. Е, айде, да не е баш на първо място, но трябва да е в челните редици, някъде между архипелага Вануату и Нова Зеландия.

ООН подрежда класацията на щастливите народи по критерии като продължителност на живота, социална подкрепа и корупция. Но

факторите,

нужни

за българското

щастие,

са други, по-непосредствени и постижими. Гражданите може да се оплакват и да мрънкат от цените на горивата и на тока, че образованието и здравеопазването са провал, обаче не излизат на революции. Всички имат собствени имоти, на семейство се падат средно по две, че и по три коли, то колко му трябва на човек в края на краищата, един път се живее.

Когато правителството се накани да спре старите брички от движение, понеже цапат въздуха и са опасни на пътя, населението се възмущава и засяга. Иска си смога и газовите уредби, не ще скъпи автомобили да изплаща, луксът не го влече и това е. Случило е на разбрано, а не на някое зло и отмъстително правителство, щом нещо не се харесва, веднага се отменя, само мир да има. Софийските села не щат да плащат винетки за Южната тангента? Добре,

цялото

Околовръстно

ще е безплатно, държавата ще го поддържа сама, управлението не търпи сърдити хора. Не си измазват къщите, за да не плащат данъци? Нищо, да са живи и здрави, хазната е бездънна. Обаче големец, ако го хванат с незаконна тераса, до дупка го гонят, да види народът, че властта не е корумпирана.

На границата с Гърция всеки уикенд има тапа, нашите хора на Халкидики ги чакат с отворени обятия - като на Слънчака немските туристи,

от Солун до

Кавала яйце да

хвърлиш, върху

българин

ще падне

Нищо, че е по-скъпо, ние от хубавото не пестим. Лани гърците забраняваха да се мъкне домашна ракия в багажниците, ама падна тая рестрикция и сега по балконите на къщите за гости се вика “Наздраве” с шльокавици от всички възможни краища на kleta majka balgarqa, розов домат се реже и таратор се гребе. Кое й е нещастното на такава почивка?

Същото и в планинските курорти из родината. В китно село, прочуто с лековити минерални води,

апартамент

в 4-звезден

хотел за 3 дни

е 360 лева,

без храната. Стаята е с петдесетина лева по-евтина, човек със средна заплата ще си профука спестяванията за една събота и неделя. Щото и бензина като сложиш, и кръчмата, към 500 лева ти отскача кувертът. Но нищо не може да спре щастливците, отдадени на заслужена почивка, гостилницата е препълнена, само с резервации приемат гости, до края на сезона всичко им е фул.

Според статистиките за месец нашият пенсионер изхвърля близо два милиона лева през балкона на ало измамници. При това, без да броим семейните антикварни реликви, златни и сребърни бижута. Германските и английските баби, дето уж са толкова важни, колко са хвърлили? Ние само с една пенсионерка от “Оборище”, която разнесе половин милион из целия квартал, си ги слагаме в малкия джоб.

Толкова щастливо и доволно си живеем, че дори не излизаме да гласуваме. Миналия месец цяла Европа се редеше пред урните, западнякът искаше смяна на системата, екоорганизациите набраха сили, старите партии взеха да се тревожат, че хороскопът им се влошава, но не и в България - ние така сме си добре, съотношението не се променя, напротив, затвърждава се.

Бойко Борисов

форевър!

Тук горещите теми от фейсбук вълнуват само малкия център на столицата, на жителите извън това каре не им дреме нито какви изтребители купува Каракачанов, нито, че Иванчева не е съгласна с евродепутатите на ДПС, нито, че трима журналисти са уволнени от Нова тв.

На вода цитират текстовете от албума на Хазарта, знаят каква е прогнозата до края на другата седмица (щото няма смисъл да се излиза на лов и за риба в кофти време, само в мола ще се кисне, то е ясно), търкат талони и гледат риалити, обаче пет пари не дават ще остане ли Нинова начело на БСП, тримата патриоти ще се избият ли накрая и Цецо Цветанов кой ще го замести. Потребителите нехаят за криминалната хроника и политическите анализи, но пък за театър и концерт билетите за часове свършват. Нямало шоубизнес в България. Моля?!? Интелигентите са дълбоко възмутени, от своята висока трибуна те виждат разпасан, мързелив, зле информиран, безхаберен, обезверен и обезценен народ, дето още малко астероид ще го тресне, но няма да разбере откъде му е дошло. А според широката общественост “елит” ще рече група напънати лигльовци с претенции, готови на всичко за слава, дето по цял ден се чудят какъв скандал да измислят, че да натрупат лайкове и гледания. Но между слоевете напрежение не се усеща незаконно натрупаните капитали не нараняват достойнството на трудещите се. Даже се случва баничарка лъскав джип да задмине, понеже тука майсторлъкът не е в конете, а в шофьорлъка. Долче вита е това, нищо повече!