Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Охранител конвоира към съдебна зала задържания Илхан Карабаг.
Охранител конвоира към съдебна зала задържания Илхан Карабаг.

Илхан Карабаг е осъден на 6 г. и 3 месеца затвор в Турция за участие в терористична групировка

Той е рисков фактор за България и ЕС, казва Софийският градски съд

Поддръжници на турчина от кюрдски произход в София се обявяват срещу екстрадицията му, бил политически затворник

Турчин от кюрдски произход, осъден на 6 г. и 3 месеца затвор в родината си като член на терористичната организация Работническа партия на Кюрдистан (ПКК), от 3 г. живее у нас, без властите в София да подозират за тежката му присъда.

Илхан Карабаг дошъл в България с фалшива самоличност. По-късно обаче пред Софийския градски съд чужденецът се представя като политическа жертва, която търси защита.

Завесата около Карабаг се вдига през пролетта на т.г., когато от съдебните власти на Турция пристига молба за екстрадицията му. Целта ѝ е

мъжът да бъде

предаден, за да

изтърпи

наложеното му

наказание

Това е репресия от управлението на Ердоган, тълкува събитията Инициатива за солидарност с мигрантите и против политическите депортации в Турция. Карабаг е зад решетките от началото на март.

“Ако бъде върнат в Турция, Илхан е заплашен от 6-годишна ефективна присъда само заради предполагаемо членство в организация, която турската държава счита за терористична, пишат от организацията в социалните мрежи. И подчертават, че управлението в Турция хвърляло в затворите хиляди кюрди, фабрикувайки обвинения като “терористична дейност” и “пропаганда на тероризъм”.

Екстрадиция на първа инстанция на турчина разрешава тричленен състав на Софийския градски съд с председател Евелина Папазян.
Екстрадиция на първа инстанция на турчина разрешава тричленен състав на Софийския градски съд с председател Евелина Папазян.
Фактите според Софийския градски съд обаче са други. Тричленен състав с председател Евелина Папазян разрешава екстрадицията на турчина, като изрично подчертава, че

доказателства,

че Карабаг е

осъден за

политическо

престъпление,

няма

Нещо повече – според съда той е рисков фактор както за България, така и за целия ЕС.

Карабаг е осъден за престъпление, извършено през 2010 г., показват документите от Турция. Тогава той се присъединил към терористичната организация ПКК. Пристигнал в град Адана, преминавайки през Шърнак, за да се озове в района Захо в Ирак. Там се включил в редиците на организацията. Преминал през военно и идеологическо обучение за около 3 месеца. След това в ролята си на член на ПКК стоял в района на Хакурк около година и половина. През 2012 г. се отделил от организацията, но три години по-късно се присъединил отново, за да участва в сражения на кюрдската партия в Сирия, която е продължение на терористичната организация ПКК. Отишъл в сирийския град Кобани за 3 месеца, след което се предал.

Преди да реши делото, съдът в София посочва, че няма правомощие да коментира по същество постановената присъда.

Защо магистратите разрешават екстрадицията на Карабаг? Първо, той няма статут на постоянно пребиваващ у нас, не му е предоставено и убежище. “Чужденец, влязъл не по установения ред в България, за да поиска закрила, пристигайки направо от територия, в която са били застрашени животът и здравето му,

е длъжен да се

представи

незабавно и да

посочи

уважителни

причини

за незаконното си влизане”, категоричен е съдът. Нищо от това не било сторено от турчина. У нас той има разрешение за временно пребиваване.

Съдът не разглежда с безразличие фалшивата самоличност, с която Карабаг е влязъл в България. “Очевидно с цел да остане анонимен и да заблуди компетентните органи за своята персона”, коментират магистратите. Становището им е, че той е дошъл в България, за да я премине транзит.

Освен че не е поискал закрила,

турчинът на 2

пъти е опитал

незаконно да

напусне

страната

Първата му присъда за това престъпление е от районния съд във Видин.

След осъждането Карабаг бил регистриран в Държавната агенция за бежанците на 15 март 2017 г. Два дни по-късно по своя воля избягал от регистрационно-приемателния център в столичния кв. “Враждебна”. Заловен е по-късно, когато прави повторен опит за нелегално излизане. Втората му присъда е издадена от районния съд в Сливница. Общото му

наказание

за тези две

престъпления е

8 месеца затвор

За градските съдии няма съмнение, че престъплението, за което е осъден Карабаг в Турция, е тежко криминално, а не политическо, военно или пък той да е бил преследван заради раса, религия, гражданство или политически убеждения.

Магистратите приемат за безспорно, че по силата на резолюции на Съвета за сигурност на ООН и правни актове на Съвета на ЕС от 2002 г. досега ПКК фигурира в списъка на хора и групировки, на които ЕС прилага антитерористични мерки.

С тези аргументи съдиите отговарят на възраженията на Карабаг срещу разпоредбите на конвенции за борбата с тероризма на ЕС и Съвета на Европа.

У нас за член на терористична организация е предвидено наказание до 10 г. затвор. “Поради което не може да се говори за някаква прекомерна тежест или жестокост на санкцията, която е наложена. Тя следва да бъде изтърпяна”, посочва още съдът.

Двама души са вдигнали транспарант пред Съдебната палата в София в знак на подкрепа за турчина, осъден на 6 г. и 3 месеца затвор. СНИМКА: ФЕЙСБУК
Двама души са вдигнали транспарант пред Съдебната палата в София в знак на подкрепа за турчина, осъден на 6 г. и 3 месеца затвор. СНИМКА: ФЕЙСБУК
От организацията, която подкрепя Карабаг, казват, че присъствието на представител на турското посолство в София по време заседанията в съда не се нрави на чужденец. “Това предизвика и гневни изблици от страна на Илхан Карабаг, тъй като той самият е бежанец от тази държава”, обясняват поддръжниците му.

Окончателната дума за екстрадицията на Карабаг в Турция има апелативният съд в София.