Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Игор Хиряк, който тия дни стана световна звезда, гледа кокошки и участва в исторически възстановки

Социалната мрежа “ВКонтакте” е нещо като руския фейсбук. Там през 2016 г. в профила на 49-годишния Игор Хиряк от Череповец, Волгоградска област, се появяват снимки на чернокож младеж, който участва в ликвидирането на последствията от чернобилската катастрофа през 1986 г. Поводът е 30-годишнината от аварията, а на снимките е самият Игор - единственият засега известен чернокож, участвал в онези паметни събития. Но през 2016 г. никой не обръща внимание на Хиряк освен неколцина приятели в мрежата.

Този месец 52-годишният чернокож украинец се превърна в истинска световна сензация.

Сериалът на НВО “Чернобил” предизвика буря от дебати, но Хиряк щеше да си остане все така световно неизвестен, ако в туитър не се бе появил един коментар. На 1 юни британската сценаристка Карла Мери Суит пише, че е разочарована от сериала, защото в него не участват чернокожи актьори. Следва вълна от критики и иронични забележки към авторката с поучения как трябва да чете повече, защото става дума за

СССР, където няма

“негри” особено

край секретна

ядрена централа

Тя отвръща на всички несъгласни, че са расисти, и заключва профила си.

Така всичко щеше да си остане в рамките на обичайните за социалните мрежи джафкания, препирни и взаимни троления до следващата благодатна за разпри тема. Но 3 дни по-късно един украински сайт изненада всички, включително и поборничката за правата на чернокожите в киното, като показа снимките на Игор Хиряк от Чернобил. Което за пореден път доказа как реалният живот е най-добрият сценарист и може да затапи дори най-досадните многознайковци. 

Игор Хиряк като войник
Игор Хиряк като войник

Игор Хиряк е роден през 1967 г. в село Покатиловка, Харковска област. За цвета на кожата му официалната семейна история е мълчалива. Той самият казва, че всичките му роднини са руснаци. Майка му е от Белозерск, а баща му не е студент от Мозамбик или Куба, както мнозина се съмняват, а руски военен от Харков. Според Игор генът му идвал някъде от предците му. Помни, че прадядо му бил много тъмен и затова даже му викали Циган. Но всички са наясно, че това неговото не са цигански черти. Пигментацията, формата на лицето и косата на Игор са подчертано африкански и очевидно някоя от жените в това семейство не е била докрай откровена.

Когато бил на 2-3 годинки, техните се преселили в Череповец, където Игор живее и до днес, препитавайки се като шофьор и механик в местния металургичен завод. Има син, грижи се за малка ферма, в която отглежда кокошки, ходи за гъби, увлича се по хокей и колоездене. Хиряк е и запален почитател и участник в исторически възстановки. 

Игор Хиряк днес
Игор Хиряк днес

Цветът на кожата му, естествено, го прави особено екзотичен елемент в полето на пресъздадената Бородинска битка, където през 1812 г. се сблъскват армиите на ген. Кутузов и Наполеон Бонапарт.

В началото на тези възстановки на Игор му е трудно да си намери мястото. В руските редици не е много подходящ, а във френската армия веднага бие на очи. През последните години се въплащава

в ролята на

мамелюка Рустам,

телохранител на

френския император 

По тая причина в профила на Игор могат да се намерят любопитни снимки, на които той е с фес и шалвари, облечен в обшит със злато халат, размахващ ятаган. Тъкмил си сам костюма дълго време, следвайки картинки с мамелюци от старите енциклопедии.

Хиряк от години участва във възстановките на Бородинската битка, но трудно си намерил мястото. Пробвал се и като редови Наполеонов войник.
Хиряк от години участва във възстановките на Бородинската битка, но трудно си намерил мястото. Пробвал се и като редови Наполеонов войник.
Преди години се снимал и във филм за една руска партизанка в Отечествената война от 1812 г. Пробвал се няколко пъти и в стендъп комедии. Като цяло е много артистична натура.

Игор Хиряк не гледал сериала “Чернобил”, докато не се разшумяло за “черния ликвидатор”. Тогава вече му се наложило бързо да изгледа филма, за да разбере за какво е целият шум. И защо го търсят репортери от всички краища на Русия и света.

“В момента общувам с много журалисти. Имам толкова позвънявания, че ми се вие свят”, пише Игор в профила си “ВКонтакте” на 7 юни.

Тази седмица той участва в телевизионни програми и дава безброй интервюта за вестници, радиа и сайтове от Лондон до Тюмен. Питат го: Трябвало ли е наистина да има чернокож в сериала? Решението е единствено на режисьора, отвръща Игор. Това, което му се случило покрай Чернобил, е съдбата на много съветски войници по онова време. 

Костюмът на мамелюка Рустам тежи 4 кг. Без сабята, която Игор сам си измайсторил специално за да влезе по-добре в образа на императорския телохранител.
Костюмът на мамелюка Рустам тежи 4 кг. Без сабята, която Игор сам си измайсторил специално за да влезе по-добре в образа на императорския телохранител.

В казармата влязъл през 1985 г. Разпределили го в Киев, в 210-а понтонно-мостова бригада на Инженерните войски, поделение 75110. Войниците от тази част са изпращани да ликвидират последствията от чернобилската катастрофа между април 1986-а и ноември 1990 г.

“В деня на аварията ни вдигнаха по тревога. Никой не ни каза къде отиваме и защо. Беше съобщено просто: учение, врагът отстъпва, ние настъпваме, врагът използва ядрено оръжие, ние - средсва за химическа защита”, спомня си Игор. 

Редник Хиряк с другари в казармата
Редник Хиряк с другари в казармата

Така на 26 април без оръжие,

с един противогаз

редник Хиряк стига

на 4 км от

гръмналата АЕЦ

Заповедта от командването е да бъде положен понтонен мост, по който да се евакуират жителите на Припят. На 2 май през нощта мостът е напълно готов. Игор остава в зоната два месеца и половина. Веднъж дори се оказва на 100-тина метра от централата. После го връщали няколко пъти само за уикендите. 

През 1986 г. командването награждава Хиряк за добрата служба в Чернобил.
През 1986 г. командването награждава Хиряк за добрата служба в Чернобил.

Още същата 1986 г. командирът на поделението полк. Иван Язовски му връчва благодарствена грамота за “образцово изпълнение на дълга към родината”. След уволнението Игор Хиряк се връща у дома в Череповец, където все още живее.

“Тогава дълго време бях под постоянен лекарски контрол и сега все още ми е трудно да кажа дали радиацията е повлияла на здравето ми. Аз съм вече на 52, по-голямата част от живота ми мина, не зная дали щеше да е по-добре, или по-лошо, ако не бях преминал през това изпитание”, казва Игор.

Към славата си е равнодушен. Днес много шум, но утре ще ме забравят, добавя черният ликвидатор. 

Кадър от чернобилската АЕЦ през 1986 г.
Кадър от чернобилската АЕЦ през 1986 г.

Украинецът е член на военноисторическия клуб в Череповец, Волгоградска област, и е запалил за това и сина си, когото напоследък води със себе си.
Украинецът е член на военноисторическия клуб в Череповец, Волгоградска област, и е запалил за това и сина си, когото напоследък води със себе си.