Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Част от намерените взривни вещества в дома на ученика. СНИМКА: МВР
Част от намерените взривни вещества в дома на ученика. СНИМКА: МВР

За бомбите момчето използвало веществото нафтонит - промишлена взривна смес

И апелативният спецсъд го остави на свобода да ходи на училище. Магистратите взели решението трудно

Мъж от приятелския кръг на бащата на 16-годишното момче от Пловдив е съобщил информацията в ДАНС, че ученикът контактува с “Ислямска държава”, но не и че на тавана в дома му има огромно количество взривни вещества, научи “24 часа”.

Че първоначалната информация не е дошла от майката и бащата на тийнейджъра, обяви в четвъртък говорителят на Специализираната прокуратура Сийка Милева. “Помощта на родителите е огромна. Но информацията, първоначално придобита, е за радикализация и тя не е подадена от тях”, поясни тя.

Тричленен състав на апелативния спецсъд потвърди, че ученикът трябва да остане на свобода под наблюдението на инспектор от Детска педагогическа стая. През последния месец

обществената му

опасност

намаляла,

тъй като с него работели родителите, психолози и правозащитни органи. Заради това в психичното състояние на обвиняемия настъпили “значителни положителни ефекти”, посочиха от съда. Вещи лица, изготвили съдебно-психиатрична експертиза, препоръчали семейна терапия и срещи с психолог на ученика, а не изолация в следствена килия.

СИЙКА МИЛЕВА - прокурор
СИЙКА МИЛЕВА - прокурор
От прокуратурата настояваха момчето да бъде задържано, за да може с него да работят психолози и психиатри. “Изцяло се споделят мотивите на първоинстанционния съд. Прие се, че следва съдът да даде шанс на обвиняемия, тъй като скоро е навършил 16 години. Беше му обяснено, че взетото решение от съдебния състав е тежко и се надяваме да не се повтаря извършеното от него”, съобщи прокурор Илиян Точев. Заседанието мина при закрити врати. Ученикът и семейството му нямаха досег с медиите.

Преди това прокурор Милева заяви, че остава валидно становището на обвинението, че ученикът е жертва на радикализация. Това е една огромна човешка трагедия, посочи обвинителката.

Тя обаче заяви, че на кантара

от другата страна

стои сигурността

на голям брой

български

граждани

“Намерени са взривни вещества и устройства, по обем и брой несъпоставими с нито един казус в най-новата история на България”, каза Милева. Това не било известно и на самите родители на момчето. Те се изненадали, когато разследващите открили на тавана им самоделни взривни устройства, тръбна бомба, полуготово взривно устройство с пирони в пластмасов съд и устройство, аналогично на бомбата, която отне живота на шестима на летище Сарафово. 

СНИМКА: МВР
СНИМКА: МВР

Близки до разследването разказаха пред “24 часа”, че за бомбите ученикът е използвал веществото нафтонит, което е промишлена взривна смес. Освен това тийнейджърът се присъединил към онлайн групи на учители по химия, представяйки се за един от тях, за да научи откъде може да си купи взривни вещества.

Прокурор Милева заяви, че обвинението разполага с комуникация между момчето и вербовчика от “Ислямска държава”, от която ставало ясно, че

тийнейджърът

подготвя

терористичен акт

Друго доказателство, за което тя съобщи, са видеоклипове, които ученикът изпращал на терористичната организация.

Той се заснел как прави експерименти с взривове. Видеата изпращал на джихадисти. За насърчение отсреща му предоставяли за гледане сцени на терор - отрязани глави, разчленени тела и други подобни.

Обемът на откритите вещества е без аналог и в Европа, заявиха от прокуратурата. И посочиха, че оттук нататък отговорността за момчето е на съда.

Пред магистратите ученикът заявил, че осъзнава вината си.

Сотир Цацаров: Вербовчикът е от Северна Африка. Детето не е терорист

Вербовчикът на ученика е от арабски прозход от страна от Северна Африка, съобщи главният прокурор Сотир Цацаров. Това показвали първоначалните данни. Той уточни, че разследващите установили целия контакт и стъпаловидното градиране на вербуването.

Главният прокурор за първи път коментира случая.
Главният прокурор за първи път коментира случая.
“Това дете не е терорист. То е класически пример на нещо, което само коментираме, че се случва в други страни, но си мислим, че у нас не може да стане”, коментира Цацаров. Според него подобно нещо можело да се случи на всяко семейство. Главният прокурор уточни, че съществували “някакви данни, че в миналото в рода на детето е имало роднина, който изповядвал исляма”. “Но това само по себе си нищо не значи”, добави Цацаров.

По думите му вербуването на ученика

започнало много разумно

и целенасочено - от

ценностите на исляма

След това се стигнало до момент, в който ученикът решил, че дори самостоятелно може да приеме религията, опитвайки се да спазва съществуващите норми.

Едва след приемането им се отивало на следващото ниво - какво е задължениието, което всеки истински мюсюлманин трябва да направи. То градирало от това да прави добро всеки ден до това да унищожава неверниците.

След това започнало изпращането на клипове, на които първоначалната реакция била отвращение и уплаха. После следвали послания, че един мюсюлманин трябва да унищожи поне едни неверник. Едва тогава започвали инструкциите.

“На подобно влияние са подложени деца навсякъде по света”, коментира още Сотир Цацаров.