Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СТАРТ: Добромир Гущеров се впуска в бизнеса със заем от стопанската камара.
СТАРТ: Добромир Гущеров се впуска в бизнеса със заем от стопанската камара.

 

 

Моделът "кредит срещу дял" е приложен в началото на 90-те и в една афера с пари на Българска стопанска камара (БСК). С милиони от камарата стартира бизнесът на бившия червен депутат Добромир Гущеров.
На 21 май 1990 г. БСК дава 4 млн. лева безлихвен заем на фирма "Експерт-Гущеров". С парите той трябва да направи застрахователно дружество, като един милион е делът на камарата в бъдещата компания.
"Добромир Гущеров се появи в БСК в качеството си на председател на учредения Съюз на частните предприемачи "Възраждане"- припомня си хронологията Георги Шиваров, зам.-председател на стопанската камара. Съюзът е учреден през декември 1989 г. като сдружение с нестопанска цел. Сред неговите учредители е и Валентин Моллов.
Стопанската камара развързва кесията си за Гущеров по времето, когато се управлява от Лъчезар Тошков, бивш

съветник на Андрей Луканов

Лъчезар Тошков е избран за шеф на БСК на 15 март 1990 г. след манипулация на общото събрание, твърди пред "168 часа" Георги Шиваров.
"Дотогава той никога не е ръководил предприятие - разказва Шиваров. - Бил е търговски представител в чужбина и впоследствие служител в Комитета за икономическо и научно-техническо сътрудничество към МС, чийто председател е бил Луканов. Тошков му е бил съветник. Когато се появи тук, му казах: Лъчезаре, ти през живота си не си подписвал платежно нареждане. Как я мислиш тази работа?".
През пролетта на 1990 г. Лъчезар Тошев провежда събрание на управителния съвет. На него е решено БСК да участва в създаване на застрахователно дружество. "Без да се уточнява в кое, с кого и с какви пари - казва Шиваров. - Това после му коства и главата. Защото никой не му е давал да реши на своя глава,

без управителният съвет

да се произнесе дали има смисъл и каква е ефективността."
Впоследствие се оказва, че Лъчезар Тошков е подписал договор с Гущеров. Според документа БСК участва в учредяването на застрахователната му компания, като отпуска заем от 3 милиона лева. Даден е и още един милион лева от инвестиционните фондове на БСК, като тези пари трябва да са 25 процента от бъдещото застрахователно дружество и те ще са делът на камарата.
"За това не знаех - категоричен е Шиваров. - Разбрах при случайна среща с тогавашния председател на контролния съвет Георги Абаджиев. По това време той беше и шеф на ДЗИ. Абаджиев ми каза: Тръгнали сте да правите застрахователно дружество, но поне ти не се занимавай с тази работа. Все още съществува закон за монопола на ДЗИ. Затова в момента, ако някой издава застрахователна полица, съм длъжен да информирам властите, че се върши нарушение. Намерих

учредителните документи

и го помолих да направи експертиза. Заключението беше, че това е незаконно. В управителния съвет и започна едно "дърпане" на Гущеров. Въпреки това той продължи да управлява тези средства."
Шиваров иска оставката на Тошков и в края на май 1991 г. той е свален от поста си заради аферата с Гущеров. По това време подобни заеми не са ползвали други бизнесмени, категоричен е Шиваров.
"Заемът на Гущеров е абсурден, защото по това време законът забранява частните застрахователни дружества - категоричен е пред "168 часа" и Кънчо Кожухаров, който е правил журналистическо разследване на скандала. - Когато Гущеров взема парите, курсът е 3 лева за долар. Два дни по-късно става над 8 лева, а след няколко месеца

левът се обезценява над 6 пъти

Застрахователно дружество така и не е регистрирано, но след скандал в БСК Гущеров е принуден да върне парите. По това време те са се обезценили над 6 пъти спрямо долара. Малко по-късно червеният бизнесмен вече регистрира застрахователното си дружество "Орел Г".
През лятото на 1991 г. с писмо до Минералбанк са блокирани сметките на Гущеров. Проверка в банката показва, че след като са преведени по сметката на Гущеров, парите са теглени и с тях са вършени търговски операции. Бизнесменът е успял да ги развърти като търговски капитал, а не като застрахователен. Дори с тях е извършвана търговия с петрол. Проверката показала още, че е имало случаи, когато покрай тези търговски операции Гущеров е излизал на червено. В крайна сметка той връща парите на БСК с договорената лихва.
"168 часа потърси за коментар Лъчезар Тошков чрез

офиса на фирмата му

но той не пожела да отговори на въпросите ни.
Не бе открит и бизнесменът Добромир Гущеров, който от години живее в чужбина.
"От 1988 до края на 1990 г. куфарчета с пари се раздаваха! Много неуспели фирми има, които се създадоха и по партийна, и по комсомолска, и по профсъюзна линия. Малко от тях успяха", коментира преди време темата за куфарчетата Гущеров.