Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Основен подсъдим по Октопод е Алексей Петров.
Основен подсъдим по Октопод е Алексей Петров.

Знаковото дело „Октопод” с основен подсъдим Алексей Петров се сгромоляса преди старта му пред апелативния спецсъд по вина на прокуратурата.

Тричленен състав на съда, оглавяван от Емилия Петкова, връща папките на първата инстанция, тъй като протестът на прокурора изначално не отговарял на изисквания на НПК. Съдържал само бланкетни и декларативни изрази, които квалифицирали оправдателната присъда като неправилна и незаконосъобразна.

9 години след акция "Октопод" в края на 2018 г. спецсъдът чете „невинен” на Алексей Петров, който е подсъдим като лидер на престъпна група за рекет. Заедно с него оправдани бяха и Антон Петров-Хамстера и Кирил Топалов. Други 2-ма подсъдими - Марчело Джотолов и Янко Попов получиха 3 години условно за това, че през 2007 г. изнудвали бившия полицай Николай Динков да преведе 180 хил. лева по сметка на Джотолов. Двамата са наказани и с глоба от 4000 лв.

„Изобщо не са развити съображения защо прокурорът преценява първоинстанционния съдебен акт за неправилен, не са посочени неизяснените обстоятелства, нито доказателствата, които следва да се съберат и проверят от въззивния съд”, пишат апелативните съдии, които прехвърлят отговорността на по-долустоящия съд, който не установил нередностите.

Обвинението пред спецсъда поддържаше Росен Радев (сега кандидат за шеф на Апелативната специализирана прокуратура - бел. авт.). Той зае мястото на Светлозар Костов, който се оттегли от процеса по собствено желание.

Делото "Октопод" започна през декември 2011 г. в Софийския градски съд. Малко преди края му, в началото на 2015 г. то бе прехвърлено в специализирания съд, след като съдийката, която го гледаше в продължение на повече от 3 години - Румяна Ченалова беше отстранена от длъжност.

Междувременно основният свидетел Георги Цветанов загина при катастрофа, а друг Пламен Устинов пострада при съседски спор.