Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В АТАКА: Самунев и ЦСКА са готови за евросблъсъка с водения от Пламен Константинов отбор на "Зираатбанк".
СНИМКИ: fivb.org
В АТАКА: Самунев и ЦСКА са готови за евросблъсъка с водения от Пламен Константинов отбор на "Зираатбанк". СНИМКИ: fivb.org

 

"МИСЛЕХ, че ще се паднем с полски отбор, но като цяло настроението в ЦСКА бе да срещнем именно тима на Пламен Константинов. Готови сме за битката!" - сподели пред "168 часа" централният блокировач на ЦСКА Стоян Самунев.
Армейците не успяха да се класират за втората фаза на Шампионската лига, но като един от отборите на трето място с най-добър резултат продължават в турнира "Чалъндж къп".
Жребият отреди на четвъртфинала там ЦСКА да се изправи срещу турския "Зираат банк", воден от бившия капитан на националния отбор Пламен Константинов. В момента тимът на Гибона

оглавява турската суперлига

Константинов определено прави фурор при дебюта си като треньор, но това не плаши "червените". Армейците също са безапелационни лидери в родния шампионат и вече чакат сблъсъка с Капитана.
"В евротурнирите няма удобни противници. Щом отборите са стигнали до 1/4 финал, значи са от класа. Не обичам сметкаджийски истории - напред продължават само най-добрите" - обяснява Стоян Самунев.
Един от вероятните съперници на ЦСКА бе полският "Ресовия", с когото Самунев отдавна има "сметки за разчистване". Докато играеше в "Лукойл Нефтохимик", Самунев се сблъска с поляците в турнира "Чалъндж къп". Лошото време тогава не позволи на "Лукойл" да отлети за Полша за първия двубой, стигна се до

разменени домакинства

и така решителният втори мач се изигра в залата на "Ресовия". Българите загубиха в "златен гейм". Миналата година, вече като състезател на ЦСКА, Самунев пак се изправи срещу полския тим - този път в Шампионската лига. Армейците претърпяха загуба и отпаднаха. Отнесоха и глоба заради запалени димки в залата и играха първия си домакински мач пред празни трибуни.
Сега това е минало. ЦСКА гледа напред и очаква "Зираат банк" и Пламен Константинов. Преди началото на сезона двата тима се срещнаха в приятелски двубои и си размениха по една победа. Залогът в Европа е много по-голям. Едно от притесненията е да не се стигне отново до грозни сцени от страна на публиката. Във форумите вече се чуват призиви за лозунги в залата с надписи "Смърт на турците!" и "Пламен е предател!". Това не е тайна за центъра Самунев.
"Прочетохме коментарите под една статия, наистина бяха малко расистки. Това не е хубаво, публиката трябва да подкрепя любимия си отбор без такива неща. Не мисля, че

се налага да отправяме специални призиви

към агитката. Тя е уникална, надявам се, че ще прояви разум и мачът ще се превърне в празник, а не в проблем", обяснява блокировачът.
В момента армейците са изцяло ангажирани с мачовете от вътрешното първенство.
В отложен двубой заради Шампионската лига ЦСКА победи безпроблемно отбора на КВК "Габрово". Мачът със "Зираат банк" е на 1 февруари и "червените" вече започват да правят разбор на противника.
"Трябва да се обърне внимание на Симон Тишер, Платеник и латвийския диагонал Целитанс", смята Стоян Самунев. Допълва, че по отношение на ЦСКА всички момчета са на линия, без възстановяващите се след операции посрещачи Бойко Бонев и Владо Александров.

Стоян не иска да се изхвърля

с прогнози за резултата, но не бяга от въпроса защо ЦСКА не успя да продължи във втората фаза на Шампионската лига - както го стори в предното издание на турнира. Армейците записаха уникално постижение - вече два сезона в най-престижния евротурнир нямат загуба при домакински мач. Победиха на два пъти в залата в Самоков дори руския гигант и бивш еврошампион "Зенит" (Казан). Въпреки това отпаднаха от надпреварата. "Отборът ни определено има сили да играе в Шампионската лига, но през този сезон лошата игра срещу "Унтерхахинг" в Германия ни попречи да продължим напред. След това показахме, че не само вкъщи може да играем и побеждаваме - измъкнахме точка и на "Кан" във Франция, но не беше достатъчно", не крие централният блокировач.
Въпреки че през този сезон селекцията на ЦСКА е с класи над тази на останалите родни отбори, Самунев е категоричен, че "червените" трябва да стоят

здраво стъпили на земята

ако искат да се поздравят с шампионската титла. "Можем да се поздравим с успешна година само ако всеки състезател дава всичко от себе си и запази концентрацията си до края на първенството. Тогава няма да имаме никакъв проблем", обяснява Стоян.
От самия старт на шампионата се коментира, че такава разлика в нивото на отборите в един момент може да направи първенството ни безинтересно за зрителите и феновете. Стоян Самунев също не изключва такава опасност. "Възможно е, но дано не се случи", обобщава той.
През миналата година се разбра, че към Самунев има запитвания от отбори от чужбина, включително от италианската Серия А1. Собственикът на тима Георги Георгиев обаче заяви, че ЦСКА ще прави сериозна селекция, с която да атакува Шампионската лига. Така всички звезди на отбора - Самунев, Теодор Тодоров (лекувал дълго време контузия), бившият капитан на националния отбор Ники Иванов, Филип Майо бяха запазени, като бяха привлечени и Пушката, националното либеро Теди Салпаров и  

португалецът Ясер Портуондо.

Стоян все още не знае какво го чака от новия сезон.
"Миналата година наистина имаше запитвания за мен от чужди клубове, но бях картотекиран за Шампионска лига с ЦСКА и това попречи на заминаването ми зад граница. За новия сезон все още няма нищо конкретно. Имам договор с ЦСКА за още една година и нищо не се знае, времето ще покаже", обобщава той.

Пламен Константинов: Не исках да играем с ЦСКА точно сега

НЕ СЪМ правил сметки кой отбор да ни се падне, но не исках да играем с ЦСКА точно сега. По-нататък щеше да е по-добре, но това е жребият. Няма да правя прогнози. Слаби отбори няма - всеки може да победи всеки, смята бившият капитан на националния отбор Пламен Константинов. На 1 февруари воденият от него тим на "Зираатбанк" ще се изправи срещу армейците.

 

Ура за Радо Стойчев

И Стоян Самунев възлага много надежди на одобрения за селекционер на националния тим Радостин Стойчев.
"Стойчев е най-титулуваният български треньор и се надявам с него националният ни тим да се поздрави с много успехи", споделя централният блокировач на ЦСКА.
Деликатно отминава темата защо не попадна в състава при бившия национален селекционер Силвано Пранди - въпреки добрите му изяви през сезона и въпреки контузията на Теодор Тодоров. "Нямам обяснение защо не се получиха тази година нещата в националния отбор за разлика от предната, когато завършихме 3-ти на европейското. Някои хора просто са с грешна преценка", е лаконичният коментар на Стоян по темата. Наясно е с факта, че Радо Стойчев е перфекционист и държи и на най-малките детайли в работата си. "Да си перфекционист никак не е лошо, защото именно в спазването и на дребните "указания" е разковничето", обяснява Самунев. Категоричен е, че ако той самият получи повиквателна за националния, ще работи като професионалист и ще се съобразява с всички изисквания на треньора.

Рапър на мрежата 

ОСВЕН в залата, напоследък ЦСКА влиза в хрониките и с музикалните изяви на португалския волейболист Ясер Портуондо.
Състезателят е запален по рапа и латиното и вече е готов с албум. Заговори се, че току-виж целият отбор на ЦСКА запише парче - по модела на някои германски и английски футболни отбори. "Не знам дали това е възможно, но много харесвам музиката на Ясер. В колата слушам само негови парчета, а и дъщеря ми вече му е фенка", усмихва се Стоян.

 

ЦСКА и "Пирин"  фаворити за шампионската титла

ПРЕДИ старта на втория дял от шампионата "168 часа" потърси коментари от състезатели от клубовете, които до момента може да се определят като основни претенденти или изненада.
В класацията на първо място е ЦСКА, следван от "Пирин". Още в началото на сезона се смяташе, че именно тези два отбора ще спорят за титлата.
Добра игра и класиране показаха и отборите на "Монтана" и КВК "Габрово". И в двата случая това може да се счита за изненада, тъй като габровци са дебютанти в Суперлигата. Тимът на Монтана в два поредни сезона бе все на опашката. Тази година треньор на отбора стана бившият наставник на "Лукойл Нефтохимик" Северин Димитров, селекцията също бе засилена и резултатите не закъсняха.
В "Лукойл" също гледат напред и не са се отказали от намерението да атакуват върха. Повече очаквания имаше към тима на "Калиакра" (Каварна), затова и през втория полусезон работата там започна на пълни обороти. За по-добро класиране ще се борят и отборите на "Марек", "Славия" и "Черно море". Засега като че ли само УНСС остава твърдо закотвен на дъното. Но в спорта всичко е възможно, а битките се подновяват на 22-ри януари.

МНЕНИЯ:

Константин Митев, "Пирин Балканстрой": Гоним добра форма за плейофите

ПРЕЗ втория полусезон очаквам повече развитие в играта ни и повече разбирателство.
Ще играем мач за мач, без да подценяваме нито един отбор. Пожелавам си "Пирин" да е в най-добрата си форма точно когато влезем във плейофите, а не да играем добре до този момент и точно тогава да настъпи обрат. Засега отборът ни върви добре и нагоре, ще се борим за първото място в лигата.

Диян Боюклиев, "Калиакра" Каварна: Ставаме по-добри

С оглед играта, която показахме, очаквам по-добри резултати от нашия отбор през втория полусезон.
Не можахме да запишем победи срещу отбори, които са под нашето равнище. Надявам се през втория сезон да няма такива грешки. Ще подходим по-отговорно в решителните моменти. За мен лично изненадата от първия сезон е класирането на челна позиция на КВК "Габрово". Смятам, че на финала ще се срещнат ЦСКА и "Пирин", които определено са най-стойностните отбори в първенството.

Галин Николов, "Монтана": Трябва да оправим посрещането

ДОПУСНАХМЕ някои грешки през първия полусезон. Като пример бих посочил мача с "Левски" в Монтана и жестокото подценяване.
След този мач мотивацията, настроението и всичко останало при нас изчезна. Последваха още две загуби, но поне тук имаме оправдание - играхме без двама основни състезатели: Живко Иванов и Владо Стоянов, които се разболяха. Надявам се да оправим посрещането и по този начин да подобрим цялата ни игра. Въпреки проблемите именно нашият отбор бе изненадата на първия полусезон. Играта ни, сравнена с тази от предните две години, върви много по-добре. Треньорът Северин Димитров си разбира от работата, влага много старание и усилия. Дано да имаме и малко повече късмет през новия полусезон. Иначе очаквам на финала да се срещнат ЦСКА и "Пирин" и армейците отново да станат шампиони.

Иван Власев, "Лукойл Нефтохимик": Можем да сме за шампиони

ОЧАКВАМ през втория полусезон да подобря играта си в личен план и отборът като екип да подобри своята, за да се изкачим в класирането.
Това е желанието на всичките ми колеги. Ще се борим за шампионска титла и Купата на България. Надявам се и късметът да бъде на наша страна, защото той също е част от играта. Смятам,че психически сме готови за шампиони, остава да го покажем на практика в залата.
Като грешки от първия полусезон бих посочил липсата на концентрация в началото. Допълнителна трудност бе, че разпределителят от Сърбия дойде броени дни преди началото на първенството и разполагахме с много малко време за сработка. Отборът е много обновен и ни отне време да си паснем. Сега стоим доста по-добре на полето. Отработихме доста елементи и успяхме да се изкачим в класирането, въпреки лошия старт с 3 загуби. Очаквам финалът за титлата да бъде "Лукойл" - ЦСКА

Николай Костадинов, "Славия": Подценяват ни, но можем да ги изненадаме

НАДЯВАМ СЕ през втория полусезон да подобрим играта си.
Тази година тимът ни заложи на млади играчи и повечето отбори ни подценяват, което е в наш плюс - имаме шанс да ги изненадаме. През първия сезон грешките от наша страна се дължаха предимно на слаба психика на отбора като цяло. Срещу всеки отбор играхме добре, но в критичните моменти не ни достигаха съобразителност и опит. Очаквам да променим това и да влезем в плейофите. А прогнозата ми за финала е: ЦСКА - "Пирин". Според мен ЦСКА ще защити и двете си титли от миналата година - шампионската и Купата на България.

ШАМПИОНИ: ЦСКА е безспорният фаворит в родния шампионат, а през последните два сезона няма домакинска загуба и в Шампионската лига.
ШАМПИОНИ: ЦСКА е безспорният фаворит в родния шампионат, а през последните два сезона няма домакинска загуба и в Шампионската лига.
КАТО ЛЪВОВЕТЕ: Малката дърщеричка на Стоян и Лили Самуневи - Елеонора, е голяма фенка на новото попълнение на ЦСКА Ясер Портуондо (вдясно).
КАТО ЛЪВОВЕТЕ: Малката дърщеричка на Стоян и Лили Самуневи - Елеонора, е голяма фенка на новото попълнение на ЦСКА Ясер Портуондо (вдясно).
ПРЕДИ СТАРТА: Треньорът на ЦСКА Сашо Попов (в средата) вече готви стратегията за мача с Пламен Константинов. Бившите съотборници в националния - Константинов и Евгени Иванов-Пушката (вляво), вече ще бъдат от различни страни на мрежата.
ПРЕДИ СТАРТА: Треньорът на ЦСКА Сашо Попов (в средата) вече готви стратегията за мача с Пламен Константинов. Бившите съотборници в националния - Константинов и Евгени Иванов-Пушката (вляво), вече ще бъдат от различни страни на мрежата.
ЗАВРЪЩАНЕ: През есента отборът на Пламен и ЦСКА изиграха приятелски мачове, но в Европа залогът е нестравнимо по-голям.
ЗАВРЪЩАНЕ: През есента отборът на Пламен и ЦСКА изиграха приятелски мачове, но в Европа залогът е нестравнимо по-голям.
ЗВЕЗДА: Освен с играта в залата, Ясер стана популярен и с рап парчетата си, които са любими на съотборника му Стоян Самунев.
ЗВЕЗДА: Освен с играта в залата, Ясер стана популярен и с рап парчетата си, които са любими на съотборника му Стоян Самунев.
Константин Митев и "Пирин" се готвят за финал с ЦСКА.
Константин Митев и "Пирин" се готвят за финал с ЦСКА.
Диян Боюклиев и "Каварна" са решени да подобрят играта си и да атакуват по-предно класиране.
Диян Боюклиев и "Каварна" са решени да подобрят играта си и да атакуват по-предно класиране.
Галин Николов (вдясно), Живко Иванов и тимът на "Монтана" вече се борят за място във финалната четворка.
Галин Николов (вдясно), Живко Иванов и тимът на "Монтана" вече се борят за място във финалната четворка.
В Годината на Заека Иван Власев (вдясно), Теодор Богданов и отборът на "Лукойл" не са се отказали от битката за шампионската титла.
В Годината на Заека Иван Власев (вдясно), Теодор Богданов и отборът на "Лукойл" не са се отказали от битката за шампионската титла.
Николай Костадинов и "Славия" са решени да поднесат изненада на подценяващите ги тимове.
Николай Костадинов и "Славия" са решени да поднесат изненада на подценяващите ги тимове.