Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кралицата, принц Чарлз и жена му Камила посрещнаха Тръмп в Бъкингам.
Кралицата, принц Чарлз и жена му Камила посрещнаха Тръмп в Бъкингам.

82 топовни салюта посрещнаха Доналд Тръмп в Бъкингамския дворец вчера. Първите 41 бяха в чест на държавното посещение на президента на САЩ, а другите - за 66-ата годишнина от коронацията на кралица Елизабет II, по чиято покана е в Лондон. Тръмп прекара целия първи ден от 3-дневната си визита с кралското семейство, обядва с Нейно Величество, а вечерта бе планиран държавен банкет със 170 гости.

Кралицата подари на Мелания специално поръчана сребърна кутия с ръчно изработен емайлен капак, изображението на който е точно копие на тавана на музикалната зала на Бъкингамския дворец. На президента Елизабет II подари първото издание на книгата на Чърчил “Втората световна война” и комплект писалки от три части. В разрез с традицията президентът Тръмп и първата дама няма да отседнат в Бъкингамския дворец заради продължаващите ремонти, а в резиденцията на американския посланик. Доналд Тръмп положи венец в Уестминстърското абатство и го разгледа.

Посещението му предизвика недоволство на Острова. Редица политици обявиха, че ще бойкотират официалната вечеря, а кметът на Лондон Садик Хан влезе в открита война с Тръмп. Още преди президентът да кацне, Хан написа в туитър, че Великобритания не трябва да “разпъва червен килим за Тръмп”. Държавният глава на САЩ го нарече в отговор “коравосърдечен неудачник, който трябва да се фокусира върху престъпленията в Лондон, а не върху мен”.

Във вторник гостът ще се срещне с премиерката Тереза Мей. Тръмп води със себе си своя версия на кралски двор, коментира в. “Гардиън” и посочва, че с него са дъщеря му Иванка с мъжа си Джаред Къшнър, синовете му Доналд-младши и Ерик и съпругите им.