Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След тази драматична пролет нищо няма да е същото

Гледайте Диляна Ценова в "Завещание на седмицата"!

Имаме парадокс: най-слабо популярните избори в България, дето трябваше уж само да избутат новата порция евродепутати, страстите да се поохладят и да заживеем с хоризонт към местния вот, предизвикват толкова тежки последствия за водещите политически сили, каквито и след парламентарни драми рядко се случват.

В четвъртък Корнелия Нинова беше водеща новина с пространно интервю за оставката си и заключението, че ниската активност ударила шамар на цялата политическа класа. По обяд обаче, когато Борисов прие оставката на Цветанов, критичният анализ на лидера на БСП загуби актуалност. Видя се, че шрапнелите от корупционните скандали са засегнали сериозно както победените, така и победителите. ГЕРБ и БСП се стягат за тежки вътрешнопартийни междуособици.

На пръв поглед отстраняването на Цветанов не изглежда като предпоставка за криза, пословичната му лоялност и отстъпчивост предполагат, че звездата му на политическия небосклон кротко ще угасне и до края на седмицата ще сме забравили за него. Така безславно си отиват обаче по-ниските нива, дясната ръка на премиера, управлявала държавата 10 години, не бива да се подценява.

Мощното влияние на

Цветанов над партийния

и държавния апарат е

безспорно,

самият компромат за апартамента му с асансьора се основава на подозрения в злоупотреба с власт и конфликт на интереси. Още преди шест години - по време на краткото управление на Орешарски, Христо Бисеров дръпна една от най-паметните речи в цялата си кариера именно на тема “Цветанов”.

“Сега боли ли? - крещеше от парламентарната трибуна някогашният висш функционер на ДПС. - Боли ли, боли ли, като ви вадят зъбите? Така ще бъде. Да знаете как се чувстваха хората, които мачкахте, на които откраднахте бизнеса, на политици, на общински съветници, на зам.-кметове, които разхождахте по полиция, съдилища.” Този монолог тогава се възприе като хипербола, но Бисеров по принцип не е от хората, които жонглират със стилистиките на речта.

От много фактори зависи дали, кога и как Цветанов ще отвърне на удара. Обществото е късопаметно, за два сезона гейтът с апартамента му ще загуби остротата си и ще бъде обезличен на фона на други неизменни бъдещи безобразия. Той няма да е първият реабилитиран с времето политик.

Затова сега преструктурирането на партията става приоритет. Говори се, че за всеки случай това лято

в ГЕРБ много бързичко ще

бъдат подменени местни

вождове и утвърдени от

Цветанов кандидати за

кметове,

за да се предотвратят евентуални разколни действия.

Вече сме ставали свидетели на подобни процеси в по-старите партии, вътрешните войни неизменно теглят партиите надолу. Когато Костов прогони въпросния Христо Бисеров и лобито му от СДС, изглеждаше, че сините се консолидират и се вдигат с нови сили, пречистени от враговете с партиен билет. Само че Бисеров, който подобно на Цветанов се ползваше с огромно влияние в управлението, не си отиде без бой. Неговият неуспешен бунт през 2001 г. сложи началото на дълго и мъчително разцепление, постепенно довело до напускането на самия Костов.

Така че Борисов го чакат тежки дни – на есен отива на избори с раздрусана каруца. Нинова е в още по-тежко състояние, ако се вярва на слуховете, я грози опасност да се сражава не с друг, а със самата Мая Манолова за лидерското място в БСП. Ако това се случи, ще бъде по-кърваво от мача на Кобрата с оня румънец.

Но, както казват старите хора, винаги има по-лошо - на фона на проблемите на Волен и Валери Симеонов на ГЕРБ и БСП кахърите са им бели. Осъдена на 20 години затвор подкупна кметица спечели повече подкрепа на евровота от парламентарно представените националисти. Въобще след тази драматична пролет нищо няма да е същото.

Вече всеки петък видеозавещание на седмицата от нашите репортери.