Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи водят Ральо Ралев към ареста.
Полицаи водят Ральо Ралев към ареста.

Премиерът за Ральо Ралев: Видяхте какво му се случи - сочил е тавана високо-високо

Изнудван за пари бизнесмен е подал сигнал срещу кмета на пловдивския район “Северен” Ральо Ралев, който беше задържан в четвъртък при акция на спецпрокуратурата и антикорупционната комисия. Общинарят искал пари като Иванчева за разрешително за строеж, но по-предпазливо и схемата му не била толкова елементарна като на бившата кметица на “Младост”, научи “24 часа”.

“При всички случаи ще има още уличени”, коментират пловдивчани и припомнят предупреждението на премиера Бойко Борисов пред актива на партията: “Ако не ви светне червената лампа, ще ви светна синята”.

Ралев бе задържан около 17,30 ч в четвъртък, докато вае мускули във фитнесзала до Университета по хранителни технологии. Акцията е била пазена в тайна от пловдивските служби. Разработката започнала преди 5 месеца, когато потърпевши подали сигнал лично до Бойко Борисов за изнудване от страна на кмета на район “Северен”. Тогава службите започнали да подслушват и следят Ралев и да разследват схемите му.

“Видяхте какво му се случи. Имаше лошия късмет да попадне на хора със смелост бързо да се свържат с мен”, разкри премиерът. Той намекна, че става дума за рекет. По думите му районният кмет сочел на предприемачите тавана високо-високо, сиреч за пари.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев уточни, че схемата в Пловдив била сходна с тази в столичния район “Младост”. Касаело се за изнудване на виден пловдивски предприемач. Той

отишъл при

Борисов и му

разкрил рекета

“В случая с Пловдив не става въпрос за вземане на пари по този балъшки начин като при “Младост”, посочва Гешев. По неофициална информация

става дума

за 60 000 лева,

които били белязани предварително и са иззети от посредник. Гешев отказа всякакви подробности покрай разследването с мотива, че това може да попречи на колегите му.

“Нямам идея защо съм арестуван”, заяви самият Ралев, след като в четвъртък вечерта беше докаран с белезници в кметството. Там полицаи с качулки бяха блокирали цялата администрация. До 23 ч всички служители са били оставени по кабинетите. “Нямахме контакт помежду си, бяхме отделени един от друг”, казаха пред “24 часа” чиновници. Интернетът бил прекъснат в сградата и включен едва на следващия ден.

От кабинета на Ралев са иззети документи, компютър, харддискове. Домът му също е претърсен.

“Той е категоричен, че не е вършил нищо незаконно”, заяви адвокатката му Сузана Алекова. Ралев е отведен в следствения арест на ул. “Г. М. Димитров” в столицата.

Служителите в кметството не бяха на себе си от преживяното. “Притеснени сме от това, което се случва. От 3 г. работим с него, лично не вярвам на слуховете за корупционни престъпления”, коментира зам.-кметът на район “Северен” Калоян Георгиев. И дясната ръка на Ралев - заместничката му Лариса Кътова, каза, че не знаела нищо.

От местната структура на ГЕРБ запазиха пълно мълчание около ареста. Кметът Иван Тотев, който е и председател на партийната организация под тепетата, не дойде на предварително обявените събития с него в петък. От пресцентъра му уточниха, че заминал за София.

Ралев минаваше за един от успешните районни кметове. Той се прочу с периодични акции по събаряне на незаконни ромски постройки в Шекер и Арман махала. Дори беше планирал такива и следващата седмица. Ползва се с добро име в района и е два мандата кмет, като на последния местен вот беше избран мажоритарно. Семеен е, с две малки деца. Управляваният от него район “Северен” е известен с най-скъпото строителство. Някои не изключват, че задържането му е свързано с нови градежи. Коментира се, че е възможно да е давал разрешителни за по-високи сгради, отколкото му позволяват правомощията. Покрай задържането му се разбра, че и други двама високопоставени управленци в Пловдив са били привикани в КПКОНПИ. Това са зам.-кметът по строителството на голямата община Димитър Кацарски и шефът на дирекция “Обществени поръчки” Тодор Тодоров. Те

били разпитвани

за строежа на

покритата зала

“Колодрума”,

за която бяха похарчени над 50 млн. лв. Именно как са разходвани публичните средства за нея е следващият прицел на органите, смятат разследващи. За “Колодрума” аламрира от 4 г. бившият кмет на Пловдив Славчо Атанасов. Залата беше открита на 30 август 2015 г.