Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВКС Лозан Панов стоят един до друг на заседанията на пленума на ВСС.
Главният прокурор Сотир Цацаров и шефът на ВКС Лозан Панов стоят един до друг на заседанията на пленума на ВСС.

Главният прокурор Сотир Цацаров призова председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов и членовете на съдийската колегия на ВСС за общ диалог за реформа на съдебната карта и по отношение на съдилищата.

“Без да се намесвам в работата на съдилищата, нека се дискутира необходими ли са промени в съдебната карта не само за прокурорите, защото у нашите магистрати е формирано много силно убеждение, че обект на реформа са само те”, заяви главният прокурор на вчерашното заседание на ВСС. Миналата година прокурорската колегия на ВСС стартира подобна реформа, като закри 11 районни прокуратури. На тяхно място откри териториални отделения. Сега предстои нова реорганизация на районни прокуратури.

“Да спрем само да констатираме проблемите. Двете системи, макар и независими една от друга, са свързани. Правораздаването е свързано. Дайте да опитаме да действаме заедно, престрелките не носят ефект”, заключи главният прокурор.

Преди това правосъдният министър Данаил Кирилов, който води заседанията на пленума на ВСС, поиска Лозан Панов да редактира годишния си доклад за съдилищата за 2018 г. Кирилов изрази несъгласие с констатации за законодателни промени, коментирани в доклада. Съдебни кадровици обясниха на министъра, че няма законова възможност за редакция.