Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Експерт по взривни вещества, работил за американската мафия, e помогнал на Коза ностра за убийството на италианския прокурор и известен борец срещу мафията Джовани Фалконе през 1992 година.

Американецът е бил изпратен в Сицилия от Джон Готи, капо на мощния нюйоркски клан Гамбино, за да обучи гангстерите от Италия за престъплението, твърди бившият наемен убиец - 56-годишният Маурицио Авола.

Връзките на сицилианската мафия с американските мафиотски семейства датират от цял век, но за първи път се говори, че "специалист" от САЩ помага за конкретно убийство, отбелязват изданията "Гардиън" и "Телеграф".

Маурицио Авола е бивш мафиот, който признава вината си за смъртта на 80 души, преди да стане информатор на правосъдието.

"Чужденецът дойде

в първите няколко месеца

на 1992 г. Беше на около 40 години, с кестенява коса, тъмни очи, висок 1,85 метра, със здраво телосложение и беше облечен много елегантно", споделя Авола пред прокурорите от Калтанисета, Сицилия. "Запознахме се в къща в Катания (Източна Сицилия) и по-късно ми казаха, че съм видял "един много важен човек" - казва пред италианския в. "Република" Авола. - Казаха ми, че чужденецът участва в атаката."

Според Авола американецът бил експерт по експлозиви, който работел за нюйоркския мафиотски бос Джон Готи. "Той трябваше да обучи мафиотите от Коза ностра да използват 400 кг експлозиви ТНТ и дистанционно управляван детонатор, който уби Фалконе, съпругата му Франческа Морвильо и трима техни бодигардове в кола бомба по пътя от Палермо до летището на 23 май 1992 г."

Убийството на Фалконе е поръчано от най-страховития мафиотски бос Салваторе (Тото) Риина, "бос на босовете" на италианската мафия, починал през 2017 г. Той нарежда убийството на прокурора Фалконе като отмъщение за разследванията на топмагистрата от Палермо, довели до арестуването на стотици гангстери от Коза ностра.

Маурицио Авола не за първи път

разкрива някои от най-тъмните тайни

от битието на сицилианската мафия. Известен с прякора Ледени очи заради студените си сини очи, Авола е нает като убиец от семейство Сантапаола, едно от най-страховитите и най-силните в сицилианския престъпен свят.

Арестуван е през 1993 г., ден след убийството на свой бивш приятел и приятел мафиот. Авола стига до извода, че е бил предаден от своя бос, и решава да сътрудничи на полицията. Разказва подробности, довели до откриването на нови разследвания и арестуването на повече от 100 мафиоти.

През март 2016 г. той разкрива ексклузивно пред британския в. "Гардиън", че сицилианските гангстери планирали капан за убийството на Марио Куомо, бившия губернатор на щата Ню Йорк.

Според Авола в атаката трябвало да участват десетина мъже, въоръжени с автомати и експлозиви. Посланието на Коза ностра било предупреждение към органите на реда, позволили на няколко видни мафиоти информатори да започнат нов живот в САЩ под фалшива самоличност. Няколко дни преди Куомо да дойде в Месина, планът за атентата е замразен.

Американският политик пристига при изключително строго наблюдение, много бодигардове и бронирана кола. "Това направи изпълнението невъзможно", казва Авола.

Според експерт по въпросите на мафията, цитиран от в. "Телеграф", изглежда

странно, че

семейство Гамбино

е помогнало на Корлеоне за убийството на прокурора Фалконе, защото американският клан е бил съюзник с конкурентите на Корлеоне. "Но може да се окаже, че семейство Гамбино в определен момент са осъзнали, че Корлеоне са победили във войната между съперничещите си семейства в Сицилия", казва Джон Дики, професор по италиански изследвания в Лондон и автор на "Република Мафия - Италия. Проклятието".

"Разбира се, няма нищо необичайно в трафика на персонал и идеи през Атлантическия океан - той датира от началото на XX век." Според други анализатори кланът Гамбино има своя причина да иска убийството на прокурора.

Кой е информаторът Маурицио Авола, четете в печатното издание на "168 часа".