Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вече трети ден се чудя и нямам ясен отговор: корупционни ли бяха изборите у нас за Европарламент, или антикорупционни?

Уж громихме през цялата кампания политици с евтини апартаменти, с големи балкони и тризонети, а накрая едно неуспешно корумпе с 20-годишна присъда за поискан подкуп намачка с резултата си Волен Сидеров, Валери Симеонов, партията на бившия президент Първанов, остатъците от НДСВ, зелените, част от демократите и още куп други партийки.

При това отстранената кметица на столичния район “Младост” Иванчева ги напердаши, като влезе в кампанията в последните седмици и със смешната сума за агитация от 10 хиляди лева. Смешна на фона дори и само на приходите от партийни субсидии на Волен и Валери за последната година, които са около 2,5 милиона лева. Без да броим далаверата с прибирането на пари от гласувалите за партии, невлезли в парламента.

Иванчева беше поставена в крайно неравностойно положение. Докато Елена тичаше на прибежки с папки към прокуратурата, клетата кметица се бореше с битови проблеми в ареста. Министри и ключови политици падаха като отсечени в апартаментната афера. Всеки, сдобил се с жилище на извънземно ниска цена, изхвърчаше от властта като тапа от шампанско. Животът вреше и кипеше, а Иванчева затъваше ли, затъваше. Тя дори още не бе решила да се кандидатира на изборите, когато съдът я посече с присъда, която купища убийци у нас не бяха чували в съдебната зала.

Втова време Марешки беше като яхнал совалка на НАСА – грееше от всеки билборд на всяко шосе в страната, а на финала пусна дизел на цена като в Саудитска Арабия, където петролът тече от чешмите. Хората на Волен бяха във всяко телевизионно студио, раздаваха стипендии на ученици и студенти от парите от партийната субсидия. Валери също разгърна мощна кампания, но накрая по преференции го напердаши учител по философия от английската гимназия в Бургас.

А когато Иванчева скочи в играта, направо ги помете всичките. Интересно е, че в крайна сметка за нея гласуваха само 607 души повече в цялата страна, отколкото на местните избори, които я направиха кметица в “Младост”. Това означа, че много хора в общината й вярват, че тя наистина е поискала подкуп и присъдата й на първа инстанция е справедлива.

В национален мащаб обаче същите цифри означават, че маргиналите в страната си търсят нови герои. Волен, който направи толкова лупинги и пируети във всичките години на прехода, изглежда, им доскуча. Той бе главен редактор на “Демокрация”, преди да се влюби в путинова Русия. Обяви Борисов и ГЕРБ за мафия и се превърна в “златния пръст” в подкрепа на ДПС и БСП, но после отново прегърна Борисов, за да закрепи в момента управляващата коалиция.

Дали хората са разбрали, че в неговия случай няма принципи, а само принцип да си на издръжка? Или просто вече не е достатъчно атрактивен? Като Марешки – говори, говори, ама баш евтин дизел само в седмицата преди вота...

Докато Иванчева е като извадена от цирка. Къде - къде по-екзотично е да си избереш да те представлява в парламента на Европа човек с присъда – при това за корупция! И то не просто да е взел 20 лева като катаджия на улицата, а като кмет, избран да спре безобразията и презастрояването, си иска подкуп от 500 хиляди евро от инвеститор, за да пусне проекта му.

Генерално и на тези избори показахме колко екзотични в маргиналността си можем да бъдем. Румънците за няколко денонощия свалиха с вот управляващите партии, вкараха първия човек в държавата в затвора, а ние за малко да пратим в Европарламента кметица с присъда за подкуп.