Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay

Определено в последно време феновете на Юнайтед нямат особено много поводи за радост, имайки предвид вялото представяне на отбора. Червените вече няколко години нямат спечелена титла от Висшата Лига, а от играта им в Шампионска Лига със сигурност има какво да се желае. Всъщност, може би било по-логично да говорим за Лига Европа, тъй като Ман Юнайтед не успя да се добере до едно от местата даващи право на участие в Шампионска Лига през сезон 2018/2019.

Този сезон всъщност бе наистина много колеблив за Юнайтед, като те изпитваха затруднения в местния шампионат още от самото начало. Така след 17 изиграни кръга търпението на ръководството се изчерпа и бе взето решение за треньорска рокада. Съответно Жозе Мауриньо бе освободен от поста на старши треньор на Манчестър Юнайтед, взимайки солидно обезщетение в резултат на това. Но този ход сякаш не изглеждаше толкова странен предвид формата на тима до онзи момент.

По онова време гранда от Манчестър се намираше на почти 20 точки зад лидера Ливърпул и цели 11 от топ 4. А за отбор с такива амбиции и финансова мощ това е крайно незадоволително, като още тогава евентуалното участие на отбора в Шампионска Лига през следващия сезон бе под сериозен въпрос. Именно заветното място в топ 4 пък бе основната цел на отбора, макар че те завършиха втори само сезон по-рано. Още по-интересно обаче е последвалото назначение или с други думи човека, който се яви наследника на Мауриньо начело на червените.

Това бе легендата на отбора Оле Гунар Солскяер, като норвежеца бе назначен за временен старши треньор на клуба. Преди това назначение обаче треньорския опит на Солскяер бе изключително скромен, като той бе водил единствено отборите на роднуя му Мьолде и тима на Кардиф, макар и за кратко. Това разбира се породи някои съмнение у привържениците на Юнайтед, защото техния любим отбор замени един от най-добрите треньори в света с човек, който има много скромен опит, като футболен наставник.

Въпреки това обаче Оле започна ударно своята треньорска кариера, като главен наставник на червените и надеждите за участие в Шампионска Лига през следващия сезон бяха повече от живи. Но ако изключим някои епизодични проблясъци, като изненадващите подвизи в ШЛ, където Юнайтед достигнаха до четвъртфиналите, то цялостното им представяне отново не бе на нужното ниво. Особено красноречиво говорят последните пет изиграни срещи на тима за сезон 2018/2019 във Висшата Лига, като те регистрираха три загуби и две равенства.

Това съответно лиши отбора от финиширане в топ 4, като в крайна сметка манчестърци завършиха 6-ти, на четири точки зад петия Арсенал. А на всички е ясно, че участие в Лига Европа изобщо не е по вкуса, нито на феновете, нито на собствениците на отбора. И все пак, заложете на висша лига сезон 2019/2020 и по-конкретно за шанса на Юнайтед да се класират на едно от местата даващи право на участие в Шампионска Лига и ще видите, че те са с третия най-добър коефициент - 1.66.

Всичко това навежда на мисълта, че решението на ръководството на Юнайтед да отстрани Мауриньо по средата на сезона може би не бе оптималната за тях опция. Дори и с неговото уволнение тима все пак не постигна целта си да завърши в топ 4 и затова Манчестър Юнайтед ще трябва да се задоволи с участие в втория по сила европейски клубен турнир Лига Европа през сезон 2019/2020.