Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Ангел Кънев (с червената тога) преди съдебно заседание
Прокурор Ангел Кънев (с червената тога) преди съдебно заседание

Политици и министри са били вече разпитани по делото за корупция при издаване на удостоверения за български произход на чужденци в Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ). Това заяви прокурор Ангел Кънев, без обаче да съобщава имената на свидетелите.

Основен обвиняем по делото е бившият шеф на агенцията Петър Харалампиев. С него под отговорност са привлечени и главният секретар на ДАБЧ Красимир Томов, сърбинът Марко Стойов и Петя Димитрова-Симеонова, която е собственичка на фирма за легализиране на документи.

От 350 лв. до 5 хил. евро вървели подкупите, за да се издаде удостоверение за български произход на желаещ, с което той да кандидатства за гражданство.

Основно пари броели хора с български произход. Плащали обаче да се ускори процедурата.

Прокурор Кънев уточни, че делото ще бъде внесено в съда до месец. “Остават още около 30 разпита на свидетели и няколко експертизи”, коментира Кънев.

Харалампиев се яви вчера за първи път в спецсъда след 7-месечен престой в килията. Видимо отслабнал, той поиска да бъде освободен от ареста.

Делото за свободата му ще се решава в петък от състав, оглавяван от председателката на съда Мариета Райкова. Дотогава Харалампиев и адвокатите му ще се запознават с материалите от следствието.