Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Теодора Точкова - главен съдебен инспектор
Теодора Точкова - главен съдебен инспектор

Инспекторатът към Висшия съдебен съвет (ИВСС) е получил сигнал срещу съдиите от Върховния административен съд (ВАС) Николай Гунчев и Светослав Славов, а ревизорите ще изпълнят правомощията си. Това съобщиха за „24 часа“ от институцията, ръководена от главния съдебен инспектор Теодора Точкова.

Миналата седмица „24 часа“ разкри, че висшите съдии Гунчев и Славов са били на лов в стопанство на алкохолния бос Миню Стайков край Бургас, докато самият бизнесмен е зад решетките. Нещо повече – таксите за лов на магистратите били платени от фирмата на Стайков „Топаз мел“.

От инспектората отказаха да съобщят кой е подателят на сигнала и какви ще се първите стъпки на ревизорите.

По закон, когато ИВСС получи сигнал срещу магистрат, се образува производство в рамките, на което се прави проверка. Инспекторите имат правомощие да проверяват магистратите за почтеност, за конфликт на интереси, за действия, които накърняват престижа на съдебната власт или за действия, които нарушават независимостта на съдии, прокурори и следователи.

Проверката трябва да приключи до 2 месеца. Има опция срокът й да се удължи с нови 30 дни.

След разкритията на „24 часа“ от ВАС заявиха, че съдиите не били длъжни да знаят кой е концесионер на ловното стопанство и че участието им в лова нямало връзка с работата им.