Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Папа Франциск   СНИМКА: Ройтерс
Папа Франциск СНИМКА: Ройтерс

Ден след изборите за Европейски парламент папа Франциск публикува годишното си послание за мигрантите и заяви, че идеята, че те са източник на всички проблеми на обществото е "сигнал за тревога, предупреждаващ за моралния упадък", пред който е изправен светът, предаде Асошиейтед прес.

Вместо това присъствието на мигранти в богати страни е призив "да си върнем някои от онези основни измерения на нашето битие като християни, както и на нашата човечност".

Представители на Ватикана подчертаха, че посланието на папата не е политическо, а духовно и че Ватикана не коментира резултатите от изборите за Европейски парламент. Но някои лидери на църквата отправиха ясни послания.

На пресконференция днес архиепископът на Люксембург Жан-Клод Холерих, председател на Комисията на европейските епископални конференции, заяви, че резултатите от изборите за Европейски парламент "можеше да бъдат по-лоши", ако Франциск и Католическата църква не се бяха застъпвали за мигрантите.

Лидерът на италианската дясна популистка партия "Лига" Матео Салвини заема твърди антимигрантски позиции. Партията му е на първо място на италианските евроизбори, припомня АП.