Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс
Американският президент Доналд Тръмп СНИМКА: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп каза днес, че севернокорейският лидер Ким Чен Ун е "много интелигентен" човек, който осъзнава необходимостта да се откаже от ядрените оръжия, за да може да развива страната си, съобщи Франс прес.

"Той знае, че от ядрените оръжия могат да произтекат само лоши неща. Това е един много интелигентен човек, който добре разбира това", заяви Тръмп на пресконференция след срещата си в Токио с японския премиер Шиндзо Абе, предаде БТА.

Съединените щати ще запазят настоящия режим на санкции срещу Северна Корея и не възнамеряват излишно да форсират процеса на денуклеаризация на Корейския полуостров, каза в същото време американският президент, цитиран от ТАСС.

"Северна Корея притежава голям икономически потенциал. Смятам, че (Ким Чен Ун) осъзнава, че чрез ядрените оръжия няма да постигне икономически растеж, но ние не бързаме (с денуклеаризацията), санкциите остават. Същевременно виждаме голям брой позитивни моменти: бяха ни върнати тленните останки на американските войници", каза Тръмп.

Що се отнася до Иран, американският президент заяви, че САЩ се стремят към това той да не стане ядрена сила и не възнамеряват да сменят властта в тази държава, предаде ТАСС.

"Не искам да причиня вреда на Иран, а искам Иран да няма ядрено оръжие. Иран притежава голям икономически потенциал и предусещам онзи момент, когато ще можем да му позволим да се завърне на световната сцена. Иран има голям шанс да стане невероятна страна със същото ръководство. Не възнамеряваме да сменяме властта там, искам това да се знае", каза Тръмп.

Президентът на САЩ и първата дама Мелания се срещнаха с членове на семействата на японци, отвлечени в Северна Корея през 70-те и 80-те години на миналия век.

С Шиндзо Абе се ангажираме "да работим заедно, за да върнем вашите близки, вашите дъщери, синове и майки у дома", обърна се към тях Тръмп.

Японският премиер благодари на американския президент за любезния жест да изслуша историите на загубилите близки хора семейства.

Тръмп вече се срещна със семейства на отвлечени от Северна Корея японци при визитата си в Япония през 2017 г., припомня ДПА.