Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Силната Българска армия е над всичко

ВМРО със сигурност ще реализира евромандат, а ГЕРБ ще е с по-добър резултат от БСП, така че предсрочни избори не се очертават

Идеята на левите за минимална европейска заплата е утопия. Може да се използва срещу интересите на България и нейния бизнес

С водача на евролистата на ВМРО и доскорошен европейски депутат разговаря КРИСТИНА КРЪСТЕВА

- Г-н Джамбазки, с какви впечатления завършвате кампанията? Имат ли хората нагласа да гласуват? И очаквате ли революция и отлив от традиционните партии?

- По-скоро не.

- “Не” за какво е? Не проявяват интерес към вота или ще се възпроизведе приблизително същата конфигурация в Европарламента?

- Няма да гласуват особено активно. Единственото сигурно нещо, което казват, е, че хората, които отиват на избори, след това ще ги излъжат.

Това, което аз виждам, е събиране, консолидиране на патриотичния вот около ВМРО, което е видимо и го показват всички социологически агенции. А пък голямата част от българските граждани са разочаровани и някак не им се участва в нещо, което те мислят, че не могат да контролират. Което е погрешно - когато не гласуват нормалните хора, решават купените гласове във и извън махалата.

- И какво ви питат? Какви надежди ви възлагат?

- Доходи. Доходи. Доходи. Това е най-важното нещо за българските граждани.

- Какво им обещавате в тази посока?

- Политик не трябва да обещава. Трябва да работи. Това, което им казвам, е, че ще продължим да правим това, което бранихме 5 г. - и

пакета

“Мобилност”,

който задържа

150 000 човека в

България, което

означава 17% от

брутния

вътрешен

продукт.

Ако тези хора напуснат България, техните пари отиват някъде другаде. А като отиват някъде другаде, ще има по-малко пари в държавния бюджет, ще има по-малко пари за пенсии, което не е в наш интерес. В наш интерес е българите да живеят нормално, българите да живеят колкото се може по-добре, колкото и трудно да е.

- Как коментирате призивите на левицата за минимална европейска заплата?

- Това е утопия.

Би било добре, но в случая се използва като инструмент и оръжие срещу България и българския бизнес. Защото, ако направят минимална европейска заплата от Х евро, а българският бизнес не може да я плаща, той тогава ще освободи своите служители. Давам пример - във всяка една медия, ако се появи някой и каже: “Абе, тук минималната заплата по норма трябва да бъде примерно 2000 евро”, което би звучало прекрасно на всеки, който работи в медията, но въпросът е медията дали може да си го позволи. Ако не може да си го позволи, най-нормалното нещо е да затвори и тези хора да нямат и доходите, които получават в момента. Така че минималната европейска заплата е утопия. С голям интерес наблюдавам тези, които я обещават, как ще я изпълнят след изборите.

- Според вас ще успеете ли да запазите традицията от предишния мандат преди всяка пленарна сесия да се събирате всички български евродепутати, за да уточнявате как ще движите важните теми заедно.

- Зависи от новия състав. Ние имаме желанието, имаме знанията, имаме опита, имаме уменията. Можем да го правим. Но зависи вече българските граждани какво ще предпочетат и кого ще изпратят в Европейския парламент. Ако изпратят хора, които са адекватни и могат да правят това, да.

Ако пък влязат

някакви

представители,

които няма да

ходят на работа

като тримата

герои на

Доньо Донев,

ще се случи друго.

- Как гледате на тълкуванията, че в зависимост от резултата от евроизборите може да се стигне до предсрочни парламентарни избори у нас?

- Не мисля, че ще има предсрочни парламентарни избори. Поне няма да са в обозримо бъдеще време, защото според мен нашите партньори в управлението ще успеят да вземат повече гласове от основната опозиционна сила. А пък ние със сигурност ще реализираме мандат. Така че не виждам основания за предсрочен вот.

- А вие в “Обединени патриоти” ще успеете ли да останете заедно? Ако вие реализирате мандат, а ваши партньори не вкарат, да не се разпадне малката коалиция?

- Зависи от нашите партньори. Ако следвахме политическия разум, на тези евроизбори трябваше да се явим заедно. Те (“Атака” и НФСБ) не пожелаха, защото не се разбират помежду си. Това не е наш проблем. Опитахме се да ги убедим - не се получи. Оттук нататък от тях си зависи да преценяват какво ще правят.

- Андрей Слабаков ще става ли след тези избори член на ВМРО, или той си е твърдо гражданска квота?

- Слабаков е много силна и много индивидуална личност и няма да му поставяме въпроса да става член на каквото и да било. Достатъчно е, че има енергията, сърцето и душата да се бори за интерес, който е общ. Това за нас е напълно достатъчно. Никой няма да го кара да става партиен член. Иначе, ако той пожелае, винаги е добре дошъл, разбира се. Но на него не може да му се сложи партийна дреха и това е по-скоро добре.

- Кажете поне три неща, заради които в неделя хората трябва да изберат вас.

- Заради нашата битка да браним българския интерес срещу нелегалната миграция и мултикултурализма. Заради нашата битка да браним интересите на българите срещу двойните стандарти при храните и в политиката. Заради нашата битка да браним българския интерес срещу попълзновенията на Турция, която не може и не трябва да бъде част от Европейския съюз. И срещу турската етническа партия ДПС, която се опитва да провокира единната неделима унитарна българска нация.

- Съставът на следващия Европейски парламент към момента е абсолютно непредсказуем. Вие в коя група планирате да сте? Питах ви към коя група клоните, защото е ясно, че представителство ще имат така наречените партии, наричани от някои като “популистки”. Макар че те пострадаха репутационно в последните дни - в Австрия, Полша...

- Това е въпрос на разговори. Нека да свършим работа, пък ще го мислим после. Както се казва, сега сме на стъпката да вършим работа, после вече ще решаваме тези неща. За нас това не е важно. Нашето политическо семейство винаги е било България. Ако имаме подкрепата на българските граждани, ще направим най-добрия избор.

- Очакванията ви за Брекзит? Ще има ли, да го наречем, Брентранс - нов референдум, който да обезсили първия?

- Никой не може да каже какво ще има и какво няма да има. Никой не може да прогнозира какво ще се случи. В края на краищата трябва да се съобразим с мнението на гражданите на Обединеното кралство и да си градим отношенията после.

- Трябва ли да има единна Европейска армия, паралелна структура и партньор на НАТО?

- Трябва да има силна Българска армия. Всичко друго се гради върху това. Ако има силна Българска армия и въоръжени сили, може да говорим за всичко. За това работи министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов. Първо е силната Българска армия, после е всичко останало.

- Накрая, кое от посланията си към избирателите бихте повторили още веднъж?

- Повтарям, Турция - далеч от ЕС завинаги.

Антибългарската партия ДПС трябва да среща постоянен отпор.

- Но премиерът Бойко Борисов тук би напомнил, че Турция задържа 2 милиона мигранти на територията си, които не са нахлули насам само благодарение на добрата воля на Ердоган...

- Турция изнудва Европейския съюз. Да не се лъжем. Турция ги задържа, защото взема парите ни. Това е изнудване.