Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валентин Димитров
Валентин Димитров

Това отлага лечението му

 Вместо да бъде подложен на животоспасяваща манипулация - присаждане на стволови клетки, 57-годишен мъж от Сливен трябваше да оперира по спешност счупената си ръка.

Според разказа на потърпевшия онкоболен Валентин Димитров дясната му ръка била счупена миналия петък от охранител в местен банков клон, който

не му позволил

да влезе в

салона с

медицинска

маска на лицето Мъжът я носел по лекарска препоръка, тъй като трябвяло да се пази от вируси в затворени помещения преди присаждането на стволовите клетки.

Георги Димитров, син на потърпевшия, разказа вчера пред “24 часа”, че лично подал сигнала за инцидента до медиите. “Вижда се, че след като съвсем скоро трима гардове на месокомбинат в София убиха 29-годишна клошарка, подобни случаи с насилие от страна на охранители стават ежедневие. Ако си мълчим, значи ги подкрепяме”, коментира младият мъж.

Той живее в София и бил извикан спешно от пострадалия си баща. Ръката му вече била гипсирана в сливенската болница, а операцията направили в неделя в София - в “Пирогов”.

“Много съм благодарен на д-р Гроздан Лозанов, който оперира баща ми”, каза още Димитров-младши.

Трябвало да

намерят и

кръводарители, тъй като онкологичното заболяване на човека било причина хемоглобинът му да е нисък.

Валентин Димитров се занимава с частен бизнес. Диагнозата му е множествен миелом - злокачествено кръвно заболяване. Поставена му е преди половин година, от 4 месеца започнал активна химиотерапия. Следващата стъпка в лечението му била присаждането на стволови клетки от самия него.

“Баща ми вече беше предупреден, че това му предстои много скоро, и стегнахме багажа. Изискванията за стерилност там са много сериозни - болният трябва да е като в инкубатор. Например приготвихме му за болницата 8 нощници с избродирано върху тях името му”, разказва още синът Георги.

Манипулацията трябвало да се извърши в столичната онкоболница, разходът се поема от здравната каса. Докато очаквал да го повикат, Валентин посетил банката си в Сливен, където възникнал конфликтът с охранителя заради медицинската маска на лицето му. Потърпевшият твърди, че гардът не му позволил да влезе с маската, извадил белезници и дори заплашил да го арестува. Едновременно с това се приближил плътно до него и извил ръката му така, че тя се счупила. Със счупена ръка болният мъж

останал да лежи

пред банковия

клон половин

час, докато

дойдат лекари

и полиция

Охраната на клона е поверена на частна фирма, която веднага уволнила гарда. Той се оправдал с думите, че клиентът на банката му посегнал първи.

“По случая е образувано досъдебно производство под наблюдението на районната прокуратура в Сливен за нанесена средна телесна повреда. Ако бъде признат за виновен от съда, охранителят може да получи до 6 г. лишаване от свобода. Тъй като той е с чисто съдебно минало, най-вероятно ще му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража”, обясни говорителят на Окръжната прокуратура в Сливен прокурор Надежда Белева.

Освен правосъдие сега болният от рак Валентин Димитров трябва да чака да му бъдат свалени конците от операцията на ръката, за да бъде приет отново за нови изследвания в хематологията на онкоболницата в София. А след тях да му бъде насрочена и нова дата за присаждане на стволови клетки.

От банката казват, че не носят отговорност за действията на охраната. Въпреки това директорът на клона посетил Валентин Димитров в дома му и обещал

да поемат

разходите по

лечението на

счупената ръка

на клиента им. “Засега не съм водил повече разговори с тях по тази тема. Когато завърши лечението на ръката, ще събера всички документи за разходите и ще им ги предоставя”, допълва синът на потърпевшия.

“Баща ми е със силен дух и се крепи, всяко изпитание го прави по-силен. Но много други хора на неговото място щяха да рухнат”, убеден е той.