Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Руският президент Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС
Руският президент Владимир Путин СНИМКА: РОЙТЕРС

Руският президент Владимир Путин призова днес към помирение с противниците на строежа на православна катедрала в уралския град Екатеринбург - проект, предизвикал протести, при които се стигна до сблъсъци и много хора бяха арестувани, предаде Франс прес.

От началото на седмицата хиляди демонстранти протестират ежедневно на обекта за планирания строеж на православната катедрала в парк в центъра на Екатеринбург, чието население е 1,4 милион души, предава БТА.

"Ако живеещите там хора са против, това мнение трябва да се вземе предвид. Една катедрала трябва да обединява хората, а не да ги разединява", заяви Путин в Сочи.

Руският президент предложи да се организира допитване сред местните жители, след което "малцинството ще трябва да се подчини на мнозинството".

"Мнението и интересите на това малцинство обаче също трябва да се вземат под внимание", добави Путин.

През последните години в Русия се е стигало до напрежение заради проекти за нови църкви или прехвърляне на сгради на влиятелната Руска православна църква, която пък заявява, че са необходими нови църкви след разрушаването на много храмове по съветско време, отбелязва Франс прес.