Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пред прага на лятото тенденцията към по-слаб сезон тази година е необратима. Над 90% от базата в курортите не отвори за великденските празници, а прогнозите са да остане наполовина празна през май и юни.

Основната причина е отливът на германски туристи, които от десетилетия са най-големият пазар на българското море. Сериозен спад се очертава и при руснаците. И на двата пазара основният ни конкурент е Турция, а това лято и Тунис, Испания и Албания - последният, изцяло нов играч на пазара, признават родни хотелиери.

"Целият бранш очакваше, че като се запълни легловата база в Турция,

платежоспособните немски туристи ще започнат да правят

резервации за 4- и 5-звездните хотели в България, но Испания ни изненада с по-ниски цени тази година. Водещото при избор на дестинация е съотношението цена - качество. А Турция, Гърция, Испания и Тунис ни превъзхождат и по двете направления", коментира бившият съветник на министър Николина Ангелкова Живко Табаков.

Самата Ангелкова призна за очакван спад в немския пазар още в началото на април. "Предстои труден, динамичен летен сезон, изпълнен с много предизвикателства. Факторите за това са няколко, сред тях е отливът на определящи туристопотока пазари като Русия и Германия, където се наблюдава спад на ранните записвания. За Русия той върви между 15 и 20%, по-сериозно за Северното Черноморие, а за Германия варира от 20% за Северното и до 10% за Южното Черноморие", каза Ангелкова на форум в Бургас.

"Каквото и да е съотношението, това не са никак добри прогнози, защото Германия е ключов пазар за нас", допълва Живко Табаков. Освен

жестоката конкуренция от Средиземноморието

фалитът на авиокомпания "Германия" също се отразил на записванията.

При руснаците спадът на Север се очертава да е около 20%, а на Юг - около 10%, но може да се окаже още по-голям, тъй като в тези проценти не влизат собствениците на имоти по Българското Черноморие, при които не идват организирани на групи.

През март и на двата пазара след туристическите борси в Берлин и Москва данните бяха отчайващи със спадове над 30%, а при немския - и до 39%, но през април има известно наваксване, което донякъде компенсира отлива при ранните записвания, коментират туроператори. Факт е обаче, че тази година има заявени по-малко седалки, като договорите, сключени от руските авиолинии с българските летища, са с минимални неустойки или никакви при отказване.

С изключение на английския пазар всички останали бележат спад. Според анализатори в бранша при британците положителният тренд от около 10% се дължи на нискотарифната авиокомпания Jet2holidays, която от май ще извършва полети от 9 британски града до Бургас. Това са Белфаст, Бирмингам, Единбург, Глазгоу, Лийдс, Манчестър, Нюкасъл, Лондон и Брадфорд.

“Сезонът ще бъде труден, вече го приехме,

с такава нагласа го очакваме. В началото смятахме, че нещата ще се променят, но индикация за промени в посока увеличаване на туристопотока няма. Немският пазар продължава да бъде в доста критично състояние, руският също.

Отливът на германски туристи се дължи основно на конкуренцията - отвориха други пазари като Тунис, Египет, традиционно Турция, Гърция и Испания. Все пак населението на Европа е едно и също, наблюдава се преразпределение в тези дестинации. Факт е, че България страда от по-нисък интерес от страна на Германия и Русия", казва Елена Иванова, шеф на Съюза на хотелиерите в Слънчев бряг.

Голяма част от собствениците на почивни бази

твърдят, че няма как да намалят цените,

но тази година за първи път удължили ранните записвания, които така или иначе са с минус 20% в цените. Други пък предлагат т.нар. Екстрас. Това са пакети, при които туристът получава бонус - ако почива 7 дни, плаща за 5, обясняват туроператори.

"Хотелите вече са отворени. Нагласата на европейските пазари е да идват на ранни записвания за разлика от българите, които планират почивката си в последния момент. Но ние с българския пазар не можем да напълним хотелите. Руският пазар също не планира толкова рано като западния, но за съжаление и там се наблюдава отлив", коментира Иванова.

"Ще бъде битка за всеки турист", признава министър Ангелкова. За да намали щетите от очаквания слаб сезон до месец министерството на туризма ще обяви механизъм за насърчаване на организирания туризъм и за насочване на повече чартърни полети към Бургас и Варна през "крилата" на сезона април - май и септември - октомври. Това според Ангелкова ще помогне и на местната власт.

Хотелиери обаче са на мнение, че каквито и мерки да предприеме държавата, този сезон вече е изтърван.

"Истината е, че не сме конкурентоспособни.

Турците нямат визи, албанците - също.

Навсякъде страните облекчават този визов режим, а ние продължаваме да бъдем най-ревностни негови поддръжници", смята хотелиерът Веселин Налбантов, зам.-председател на БХРА. (виж интервюто с него на 8-а стр. - б.а.). Според хотелиера една от причините за отлива на руснаците били настроенията у нас и деленето на русофили и русофоби, което се отразявало и на туризма ни.

"По тези причини руснаците започват да гледат на нас с неприязън, а ние като хотелиери се интересуваме от туризъм, не от политика. Ние не сме в газовия бранш или енергетиката. От Америка нямаме туристи, но от Европа - да, затова трябва да си уважаваме партньорите.

За мен като хотелиер най-важни са руските и украинските туристи, но държавата не прави нужното, за да се чувстват желани. Те бяха свикнали с нашата кухня, но с политиката си ние ги гоним навън", убеден е Налбантов.