Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Радост Куртева е в кома след стрелбата.
Радост Куртева е в кома след стрелбата.

- Жената го напуснала, защото отказал да изтегли заем за апартамент на дъщеря ѝ

Изстрелите на Петолъчката и в сливенското село Трапоклово, които оставиха един труп и двама тежко ранени, можело да прозвучат и по-рано. Стрелецът Петър Маринов 3 дни и нощи обикалял край заведението, където работела любимата му Радост Куртева, докато я докопа. Успял малко след 9,30 ч в на 12 май.

Със сигурност 64-годишният Петър бил замислил пъкленото си дело по-рано. “И през деня, и нощем той обикаляше с колата си, но щом видеше, че Радост не е на работа зад щанда, обръщаше и си отиваше”, споделиха пред “24 часа” колеги на тежко ранената жена. “Трябваше по-рано да предупредим полицията”, тюхкат се те сега и се молят колежката им да се оправи.

В неделя при поредния си обход мъжът най-после съзрял Радост на работното ѝ място. Паркирал пред заведението, извадил заредената си законна ловна пушка, приближил се към щанда и стрелял. Не улучил от първия път. 44-годишната жена се опитала да избяга, като се прикрие първо зад печките в заведението, после - и зад гърба на собственика, който излязъл да види кой и защо стреля. Това не спряло Петър и той стрелял от упор в лицето на любимата си. Сачмите минали на сантиметри от лицето на мъжа, 

отнесли дясната

скула на Радост

и отворили дупка

в черепа ѝ,

твърдят свидетели. Жената паднала цялата в кръв на пода до саксиите с цветя. По чудо няма други пострадали. През това време в заведението имало доста клиенти.

Стрелецът използвал сачми за дребен дивеч - номер 9, но понеже всичките му изстрели били от упор, се оказали фатални.

Сигналът за стрелбата на Петолъчката е подаден в 9,41 часа в неделя. Докато на мястото пристигнат полиция и линейка, стрелецът се метнал на автомобила си. След няколко минути бил пред дома на Любен Димов, на 58 г., в родното си село Трапоклово.

Извикал го на улицата и пред входната врата на двора му го прострелял с ловната си пушка. Сачмите засегнал белия дроб и долната челюст на жертвата.

“Чух 2 изстрела

и свистене

на гуми

Докато изляза на улицата, видях само Любен. Беше прав и говореше нещо, после падна, от него течеше кръв”, разказа пред “24 часа” съседът Христо Митев, който първи подал сигнал за произшествието на телефон 112..

Жената на пострадалия казва, че нападението над съпруга ѝ станало неочаквано за тях. Той излязъл от вкъщи, защото помислил, че Петър ще му иска пари назаем, както бил правил и друг път.

Когато Петър стигнал до дома си, който е на около 200 м от къщата на Любен, влязъл в двора и насочил цевта на пушка към сърцето си, като я опрял в гърдите. Свършил със себе си с един точен изстрел. На трупа се натъкнала снаха му - съпругата на един от синовете му, която подала сигнал на тел. 112.

Няма данни

да е оставил

предсмъртно

писмо

По трите сигнала разследващите първо образували 3 досъдебни производства, но след разпити на свидетели и проследяване на записи от охранителните камери бързо ги събрали в едно - за 2 опита за убийство и едно самоубийство. Не било трудно да установят, че между двата опита за убийство нямало връзка, макар извършителят да е един и същ. Така

първоначалната

версия за

любовен

триъгълник

отпаднала

Истината за трагедията е на път да се окаже още по-банална и нелепа.

Петър бил вдовец от доста години, баща е на двама синове. Работел като шофьор във “Винпром - Карнобат”. В селото му разказват, че бил веселяк и не злоупотребявал с алкохола. Бил организиран ловец и притежавал законно ловната си пушка. Но поне от десетина години не е излизал на лов.

Близо 20 г. по-младата от него Радост Куртева също била вдовица. Тя е от Стралджа, има син и дъщеря. Чакала първо внуче от сина си, който работел в Англия и трябвало скоро да се прибере за раждането на детето си.

Петър и Радост се събрали преди около 3 г. Не подписали брак. 

Възрастният мъж със сигурност е харесвал синеоката Радост, може и влюбен да е бил. Но жената май отишла при него с друга цел, сигурни са с днешна дата колегите й.

И макар разследващите официално да казват, че не знаят какви са мотивите за престъплението - емоционални или имуществени, тези, които познават участниците в драмата, имат своето обяснение за стрелбата. Колеги на жената разказват, че напоследък връзката между Петър и Радост заскърцала, след като жената

поискала от

партньора си

да изтегли заем

от 20 000 лева

Или поне да ѝ стане гарант за такъв заем, за да купи апартамент на дъщеря си. На момичето не му потръгнало в живота - събрало се с един мъж, после с втори, но след това трябвало да живее само с баба си, някогашната свекърва на Радост, в дома ѝ в Стралджа.

Петър обаче се опънал. Аз, рекъл, не взех заем за жилище на сина си и сега той сам си изплаща кредита, че за дъщеря ти ли ще тегля пари.

Като не станало на нейното, Радост решила да го напусне и да се върне в Стралджа. Една вечер след Великден, когато се прибрал от път, Петър не я открил у дома. Не вдигала и телефона. Тръгнал да я търси в Стралджа, да я придума да се върне. Търсел обяснения защо не му вдига телефона.

На 6 май, Гергьовден, към 20 ч Радост дори се оплакала по телефона в полицията в Стралджа, че мъжът я тормози. Тогава той не е вадил пушка, но със сигурност ловното оръжие било с него в колата, смятат колегите ѝ. Дежурните полицаи проверили сигнала, но тъй като не открили мъжа на посочения адрес, не предприели други действия. А и жената не подала писмена жалба срещу него. Според колегите ѝ напоследък Петър я биел и заплашвал да я убие, а тя се страхувала от него.

Мнозина мислят, че при по-сериозна намеса на полицията на Гергьовден по-нататъшната драма можело да бъде предотвратена. Но е трябвало взаимодействие между две областни дирекции на МВР, тъй като Стралджа е в Ямболска област, а Трапоклово - в Сливенска. Иначе разстоянието между тях е 15 км.

Местните не са изненадани , че Петър посегнал и на Любен. Явно е решил да разчисти всички свои сметки, преди да си отиде от този свят. Знае се, че

между двамата

мъже имало

стара вражда

Преди години някой отровил кучето на Любен. Той обвинил Петър, ловджията отрекъл. Но на другата вечер конят на Петър бил отровен. На свой ред Любен отрекъл да е той.

До понеделник следобед Радост и Любен бяха в кома. Те са претърпели спешни операции, лекарите определят състоянието им като критично и не се наемат да правят прогнози. Зам.-директорът на болницата в Сливен д-р Хрисант Хрисантов съобщи, че и двамата са на командно дишане в реанимацията.

Образуваното по случай досъдебно производство се наблюдава от Окръжната прокуратура в Сливен. Какъвто и да е изходът за тежко ранените, практиката в подобни случаи е то да бъде прекратено поради смъртта на извършителя, припомнят юристи.

Заведението на Петолъчката, където работела Радост.
Заведението на Петолъчката, където работела Радост.