Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДОБРИНКА ТАБАКОВА
ДОБРИНКА ТАБАКОВА

Младата Добринка Табакова е призната за автор на едно от най-добрите произведения за последните 25 години

Младата българска композиторка Добринка Табакова получи признание като автор на едно от 11-те най-популярни музикални произведения, създадени във Великобритания за последните 25 години, съобщиха британски медии.

Става дума за допитване, направено от британската PRS Foundation сред най-големите оркестри в кралството за най-изпълняваните от тях съвременни произведения през последните 25 години.

Творбата на Табакова се нарича Centuries оf Meditations и е писана за камерен оркестър. Тя се изпълнява често във Великобритания като финално произведение в концерти в катедрали. В ютюб има клип, в който самата Табакова дирижира произведението си, както и друг, в който изпълнението е филмирано.

В момента Добринка Табакова е щатен композитор на оркестъра на Би Би Си. Нейният дебютен албум String Paths (“Струнни пътеки”) бе номиниран за наградите “Грами” през 2014 г. в раздел класическа музика. Друго известно нейно произведение е “Възхвала”, изпълнено в катедралата “Сент Пол” послучай златния юбилей на кралица Елизабет Втора.

През 2016 г. друго произведение на Табакова - кантатата “Безсмъртният Шекспир”, бе изпълнено в Софийската опера и балет от хора и оркестъра на операта след специално разрешение, издействано от Би Би Си, които бяха откупили авторските права над кантатата за срок от 10 години. Тогава родената в Пловдив през 1980 г. Табакова гостува у нас за българската премиера на произведението си.