Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Наталия Маева
Наталия Маева

28-годишната Илияна Христова чака да бъде включена в листата на Евротрансплант

28-годишната Илияна Христова от Варна е одобрена за трансплантация на бял дроб в Австрия. Писмото с потвърждение на решението на лекарите от виенската болница е пристигнало на 6 май.

За да бъде включена в листата на чакащите на Евротрансплант обаче, Илияна трябва да изчака здравната каса да преведе 50 000 евро на болницата. Сумата е необходима за покриване на хонорарите на лекарите, за осигуряване на специализиран транспорт със самолет и на медицински екип в него.

Това съобщи Наталия Маева, председател на Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония, пред “24 часа”.

Комисията в здравната каса, която пое функциите на Комисията за лечение в чужбина към здравното министерство и на фонда за деца, вече е разгледала случая и е поискала от австрийската болница повече информация за какво ще бъдат използвани тези 50 000 евро. Задвижена е и процедурата по издаване на нов формуляр S2, който е необходим за самата трансплантация, обясниха от НЗОК.

“Веднъж включена в листата на Евротрансплант, Илияна ще чака да се появи подходящ донор. Тогава, стига да е в добро състояние, в рамките на няколко часа се изпраща екип, който да вземе момичето от България и да я закара до виенската болница. Надяваме се здравната каса да преведе нужната сума възможно най-бързо”, обясни Наталия Маева.

У нас за трансплантация на бял дроб в момента чакат 17 души. Досега за преглед, изследвания и оценка на състоянието в Австрия са заминали двама души - Илияна и възрастен мъж, който обаче бил върнат заради наднормено тегло, което трябва да свали, за да може да бъде опериран.

Друга трудност пред пациентите, нуждаещи се от белодробна трансплантация, е, че се налага да покриват сами или с пари от дарителски сметки, голяма част от лекарствата, терапиите, изследванията и кислородните апарати, необходими за поддържане на състоянието им. Те нямат достъп и до рехабилитация.

“На един пациент с муковисцидоза например на месец са му нужни около 3000 лв. Освен това често болните с нужда от белодробна трансплантация остават изолирани заради трудността им да работят, тъй като имат непрестанна нужда от допълнителен кислород. Ако те разполагат с портативен кислороден концентратор, ще се избегне тази изолираност, а и така те могат да бъдат полезни за обществото, защото ще могат да работят. Един такъв концентратор обаче струва между 5000 и 7000 лв. - сума, непосилна за много от пациентите”, казва Маева.