Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Порожанов престоя около 2 ч на разпит в Специализираната прокуратура вчера.
Румен Порожанов престоя около 2 ч на разпит в Специализираната прокуратура вчера.

Министърът отрече да е бил близък с бизнесмена от Карнобат

Зам.-директорката на Държавен фонд “Земеделие” (ДФЗ) Атидже Вели ще е следващият свидетел по новото дело срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреби със субсидии от ЕС, разказаха пред “24 часа” разследващи. В четвъртък в Специализираната прокуратура показания даде министърът на земеделието Румен Порожанов. Той бе извикан в качеството му на бивш директор на ДФЗ. Атидже Вели е дългогодишен зам.-директор с ресор “Програма за развитие на селските райони”, по която са отпускани парите за бизнеса на Стайков през подставени лица.

“Ако има служители от фонда, които са одобрявали субсидии за фирми, свързани с Миню Стайков, да понесат отговорност”, заяви Порожанов на влизане в прокуратурата. За първи път той оглавява ДФЗ през март 2011 г. и остава на поста до края на август 2013 г. По-късно заема началническия пост от ноември 2014 г. до февруари 2017 г. Според обвинението злоупотребите с евросредства на Стайков са ставали, когато Порожанов е бил начело на институцията. По разпореждане на бизнесмена 7 подставени лица - деца на негови работници, регистрирали фирми, с които кандидатствали за субсидии пред ДФЗ по 2 европрограми. 5 млн. лева били отпуснати в полза на Стайков. Схемата била създадена, за да се заобиколят утвърдените лимити за еврофинансиране, твърди обвинението.

“Проблеми винаги е имало по една или друга мярка”, каза министърът. И добави, че при договаряне били извършени проверки за свързаност между фирми, кандидатствали за субсидии в ДФЗ.

Порожанов отрече да е бил близък със Стайков. Попитан е бил в отпуск, когато във фонда са се одобрявали документите за субсидии на фирмите, свързани с Миню Стайков, министърът отговори, че не разбира въпроса. “Предполагам, че той е кандидатствал от времето на САПАРД до днешни дни”, каза Порожанов.