Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През ноември 2017 г. Ахмед Муса Ахмед беше посрещнат от майка си и сподвижници при освобождаването му от следствения арест, където беше задържан в продължение на 3 години.
През ноември 2017 г. Ахмед Муса Ахмед беше посрещнат от майка си и сподвижници при освобождаването му от следствения арест, където беше задържан в продължение на 3 години.

- Пазарджишкият имам единствен от 13-те обвиняеми

отива зад решетките - другите се разминаха с глоби

- Към сегашната му присъда се прибавя и условната

от 2005 г., последното дело още не е приключило

- Ромите мюсюлмани в кв. “Изток” имат нов лидер -

дали самият Муса си е посочил наследник?

 

Човекът успял да привлече големи маси от хора от ромските квартали на Пазарджик, Пловдив, Асеновград и други населени места в страната - Ахмед Муса Ахмед, вече е в затвора с влязла в сила присъда. Имамът от Пазарджик ще изтърпи наказание от общо 4 години лишаване от свобода.

ВКС се произнесе окончателно по т.нар. ислямско дело, в което подсъдими бяха 13 имами, между които и районни мюфтии. Обвиненията срещу тях бяха за членуване в незаконната саудитска фондация “Ал Уакаф ал Ислями” и проповядване на антидемократична идеология. Срещу Ахмед Муса Ахмед бяха повдигнати и обвинения за

разпространение

на радикален

ислям и

проповядване на

верска омраза

Той единствен от всички обвиняеми беше осъден на 1 г. ефективен затвор от окръжния съд в Пазарджик, а присъдата му бе потвърдена от ВКС. Отделно от това наказание пазарджишкият имам ще трябва да изтърпи още 3 г. лишаване от свобода, на което е осъден условно през 2005 г., отново за проповядване на радикален ислям.

Присъдата бе с 5-годишен изпитателен срок. В неговите рамки обаче през 2010 г. Ахмед Муса Ахмед става обвиняем и по имамското дело, поради което от условно наказанието става ефективно. Така пазарджишкият имам сега ще изтърпи общо наказание от 4 г. лишаване от свобода.

“Имамското дело” започна през 2012 г., за да приключи едва сега. То беше връщано от ВКС на Пловдивския апелативен съд за допуснати пропуски, което наложи пловдивските магистрати да го разгледат два пъти. Останалите 12 обвиняеми в процеса получиха административни наказания - глоби в рамките на 2000 - 3000 лева. Техните присъди не са разглеждани от състава на ВКС, постановил наскоро присъдата на Муса, заради изтекла давност.

От 2016 г. обаче в окръжния съд на Пазарджик

се гледа и трето

дело срещу други

14 обвиняеми -

сред тях основен подсъдим отново е Ахмед Муса Ахмед. Обвиненията пак са за проповядване на радикален ислям, верска омраза и призоваване към ислямска война. Очакванията са процесът да приключи до края на годината.

По това дело имамът от Пазарджик беше задържан в следствения арест в продължение на 3 години. От ноември 2014 г. до ноември 2017 г., което се превърна в прецедент в световната правна практика.

Общото между двете нашумели дела е, че те стават факт след успешна работа и операции на ДАНС под ръководството на прокурора от окръжната прокуратура в Пазарджик Недялка Попова. Тя представлява държавното обвинение и в двата процеса. Попова обединява производствата срещу различните обвиняеми, независимо дали престъпленията са извършени в Пазарджишка или в друга област.

Обаче екипът от ДАНС, работил от 2010 г. по това дело, вече не съществува, разкриха пред “24 часа” достоверни източници. Някои от служителите са преместени, други сами са напуснали, има и починал.

Това са били хора, запознати в детайли с процесите на ислямизация сред малцинствените групи в страната. “Тези процеси съвсем не са затихнали, каквото впечатление се създава. Напротив, те продължават с пълна сила, но дейностите се извършват много по-прикрито и в голяма конспирация”, твърдят анализатори.

Според достоверна информация, през трите години, когато проповедникът Ахмед Муса беше задържан в следствения арест в Пазарджик, на няколко пъти са правени опити от негови сподвижници да поемат лидерските функции и да продължат работата му, но те се оказват неуспешни. Сега обаче, след като Ахмед Муса вече е в затвора, като лидер сред ромите мюсюлмани в Пазарджик се утвърждава имамът на джамията “Абу Бекир” в ромския квартал “Изток” - Баязит, твърдят запознати. Дали самият Ахмед Муса е посочил заместника си, преди да бъде прибран зад решетките, не е ясно. Все пак в продължение на близо година и половина, докато беше на свобода, той създаваше впечатление, че се е отказал от активната си работа. Това обаче в никакъв случай не омаловажава факта, че благодарение на Ахмед Муса Ахмед само за 10 г.

ромите, приели

исляма, само

в Пазарджик

надхвърлиха

15 000

В един момент градът се напълни със забулени с фереджета жени и брадати мъже - нещо, което не може да се види в селища в страната, където ислямът се изповядва от векове. Наложи се общинският съвет в Пазарджик да забрани фереджетата, за да не прилича градът на селище от ислямска провинция.

Това обаче не е най-големият проблем. Според експерти България няма стратегия, план и финансиране за ефективен отпор на навлизането на радикалния ислям в страната, което отдавна е в ход. Става дума за разработения през миналия век в Саудитска Арабия призив ДАУА, сочи анализаторът Симеон Евстатиев.

Това, най-общо казано, е стройна система, която се прилага от емисари в целия свят още от 70-те години на миналия век, за привличане на все повече мюсюлмани. Финансирането е от изключително богати ислямски фондации. По време на имамското дело беше доказано, че големи суми пари се вкарват у нас от дипломати, куриери, шофьори и се предават на ръка. По този начин проследяването им на практика е невъзможно. Именно Ахмед Муса Ахмед е човекът, който

успешно приложи

саудитската

стратегия

към събратята си роми. Започва от Пазарджик и постепенно разшири дейността си в други области. Това нямаше как да е възможно, ако към него не се стичаха сериозни парични потоци, поне докато беше на свобода, твърдят запознати. Влиянието му е доказано силно и не са тайна контактите и срещите му с представители на ислямски терористични групировки от Австрия и Германия, както и с емисари на ИДИЛ, посещавали Пазарджик и гостували в дома му, припомнят паметливи.

По подобен начин се действа и на други места в страната, където преобладава население, което традиционно изповядва ислям. Проводници на радикализацията чрез налагане изповядането на ислямското течение салафизъм са имами, завършили религиозното си образование в Саудитска Арабия, Египет, Йордания, Сирия.

Обаче Министерството на образованитое до момента

не е признало за

действителна

нито една

диплома на

мюсюлмански

духовник,

завършил извън

България

ислямски институт. Въпреки това в страната ни работят стотици имами с подобни дипломи, които са официални служители на Главното мюфтийство. На този фон ислямската радикализация на ромските общностти у нас върви към плашещи размери, твърди разследващ тези процеси.

Забулени жени се събираха в парка срещу съда в Пазарджик в подкрепа на Ахмед Муса Ахмед по време на заседанията по имамското дело.
Забулени жени се събираха в парка срещу съда в Пазарджик в подкрепа на Ахмед Муса Ахмед по време на заседанията по имамското дело.