Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Народното събрание като Събрание трябва да се премести в бившия партиен дом, където има заседателна зала, а сградата и сега принадлежи на парламента. Сегашната сграда на НС, след акустична експертиза и ремонт, да стане концертна зала. Пред коня не може да има друго. В никакъв случай да не става сграда свързана пряко или косвено с политика или история. Една плоча, че от-до в нея се е помещавал парламента е достатъчна.

Да бъде изградена нова патриаршеска катедрала, а катедралата-паметник да остане само като катедрала-паметник. В нея да се извършва служба не по-различна от службата във всеки друг храм. Висшият клир ще служи в нея само на дати свързани с нейното построяване и именуване.

Българската столица се нуждае от паметници поне на династията Дуло и на Свети Борис Първи. Нужно е да се издигне стела, колона, арка, фонтан или друго отбелязващо тракийското наследство.

Борисовата градина отдавна е място, където има бюстове на именити българи.

Мисля, че би било уместно Южният парк да продължи по-интензивно да става място за паметни знаци на имените чужденци имащи отношение към България или оказали значимо влияние въху българската култура и Света. Историци и изкуствоведи ще си кажат думата. За мен като гражданин би било удовлетворяващо да зная, че сме почели Шекспир, Сервантес, Еразъм Ротердамски, Джордано Бруно, Коперник, Галилей, Нютон, Юго, Дюма, Хемингуей, екипажът на Аполо 11, братя Райт, Едисон, де Гол, Аденауер, Рузвелт (ФДР), Мартин Лутър Кинг, Айнщайн, Джек Лондон, Булгаков, Висоцки, Конфуции...

Има чужденци, чиито фигури трябва да бъдат в градската среда - президента Удроу Уилсън (неловко е, че досега нямаме негов паметник!), а той заслужава скулпурна композиция! Изключително заслужил за България!; Макгахан, Бъкстон (може и да има паметник, не зная), Бийтълс, композиция за Шарл Шампо и другите чужденци дали началото на спорта в Третото българско царство, Фердинанд Фелнер, Херман Хелмер и другите архитекти изградили модерна София...

В обживеното ни пространство са потребни знаците за нашата независимост и принадлежност към Света. В духовен и битов план Запада е оказал и оказва невъобразимо влияние. "Криво разбраната зивилизация" какво е? "Многострадална Геновева" не е художествен епизод от "Под игото" - това е вероятно най-четената и разказвана книжка във втората половина на ХІХ и началото на ХХ век. Паважът, тротоара, масата, стола, газената лампа, закачалката... Огледайте се в дома си и се помъчете да съобразите кое къде е изобретено?

Тогава излезте и се разходете из българските градове. Не сме създали нужните знаци, че осъзнаваме онова, което сме и което е нашия живот.