Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пътешествие до центъра на Земята? Няма проблем

Три научни проучвания потвърждават, че Жул Верн може отново да се окаже прав - под земната кора има по-високи планини от Хималаите и огромен океан

Жул Верн май наистина ще се окаже прав, че под земята има друг свят, с огромни планини и океани.

В безсмъртния си бестселър "Пътешествие до центъра на Земята" през 1864 г. той описва невероятните приключения на проф. Ото Лиденброк и екипа му. Групата чрез вулканични тръби и пещери успява да стигне до една нова земята, която е под земята - с планини, гори, с гигантски праисторически животни и насекоми, с изчезнали и непознати растения и с едно

странно създание, високо около 12 м.

В продължение на 155 години това може би е най-критикуваният роман на писателя, който обикновено се съобразявал с научните открития в книгите си, но тук дал воля на фантазията си. Като в нито един момент не се съобразил с откритията на геологията, че вътрешността на Земята е високотемпературна магма.

И ако до вчера спокойно можеше да сложим книгата на Жул Верн в графата "хубави фантасмагории", днес науката извади поредното доказателство, че гениалният фантаст май наистина е бил прав.

Особено след като геофизичката от Принстън Джесика Ървинг шокира света с откритието си, че дълбоко под земята - на 660 км от повърхността има планински вериги, много по-високи от Хималаите.

Къде са те и какви са условията там, четете в новия брой на сп. "Космос".