Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Защитени свидетели казват, че са жертви на система, която не може да им осигури подкрепа. Един от тези случаи - на Джанфранко Франциоси, или Джанино, е разказан от в. "Гардиън".

Трафикантите на наркотици нямат представа, че сред тях има шпионин, нито пък могат да си представят, че в групировката им е инфилтриран човек, който е построил, поправял и експлоатирал свръхбързи моторни лодки. В продължение на четири години Джанфранко Франциоси - Джанино, както го наричат всички,

става доверено лице на италианските мафиоти,

колумбийските и испанските барони, защото може да превърне една стара лодка в еквивалент на морско ферари, перфектно за контрабанда на тонове кокаин. Това, което бароните не знаят, е, че той поставя послушвателни устройства на плавателните съдове.

На 26 февруари 2009 г. въз основа на събраните разузнавателни данни са арестувани множество трафиканти на наркотици и са иззети 9 тона кокаин. В този ден работата на Джанино като полицейски информатор приключва и започва кошмарът му, пише в. "Гардиън". Известен като италианския Дони Браско по псевдонима на агента на ФБР, който проникна в мафията в Ню Йорк в края на 70-те и началото на 80-те години, Джанино сега живее в каравана в Северна Италия. След като е бил използван от италианската държава да проникне в наркокартелите, той е изправен пред дългове и смъртни заплахи от онези, които са унищожили бизнеса му за строеж на кораби за 1,5 млн. евро през 2015 г. Той обвинява властите, че са го изоставили.

"Предадох наркобароните,

но осъзнах

че италианската държава ме предаде", казва той.

Джанино е един от многото бивши полицейски информатори и държавни свидетели, използвани в антимафиотски операции, които след това стават жертви на разбитата система, която не е в състояние да осигури безопасност и подкрепа главно поради бюджетни ограничения, пише в. "Гардиън". Много от бившите бизнесмени, които са осъдили мафията за "ил пицо" (пари за защита), са фалирали. Други са напуснали страната, а някои от тях с дългове са изпаднали в депресия, други са се самоубили. Роко Греко, бизнесмен от Гела в Сицилия,

се самоуби

преди месец,

след като компанията му е била случайно поставена от вътрешния министър в списък с фирми, заподозрени в мафиотски връзки, което не позволява на компанията да участва в обществени поръчки.

Джанино три пъти е мислил за самоубийство. "Така е, когато рискувате всичко в името на държавата и осъзнаете, че животът ви е боклук."

Информацията, събрана от полицейските информатори и държавни свидетели, е един от най-ефективните инструменти срещу мафиотските кланове, но цената, която свидетелите плащат, може да бъде висока. Списъкът на убитите е дълъг и продължава да расте. Последното убийство е на Коледа миналата година, когато брат на член на мафията, станал информатор, е застрелян от двама мъже с качулки, убийство, което полицията смята, че е поръчано от Ндрангета.

За разкритията си през 80-те години, нанесли удар върху Коза ностра, Томазо Бусета е платил най-висока цена. Между 1982 и 1984 г. неговите

брат, зет, баджанак

и четирима внуци

са били убити,

а двама от синовете му са изчезнали.

В Италия проблемът със съдебното признаване и защитата на свидетелите е сериозен. Според официални данни от МВР около 6200 души са защитени свидетели. Като цяло държавните свидетели получават месечна стипендия от 1000 до 1500 евро плюс допълнителни 500 евро на месец за всеки член на семейството. Но държавата вече няма необходимите икономически ресурси за защита на сътрудниците, пише в. "Гардиън".

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Матео Салвини обяви, че неговото министерство ще разгледа разходите за полицейска защита за онези, които са под заплаха от мафията. Има все повече призиви за по-добра и по-дълга защита на държавните свидетели или полицейските информатори.

Игнацио Катро, сицилиански бизнесмен и президент на Националната асоциация на свидетелите на държавата, е получил множество заплахи, включително чрез

запалени коли и пакети с куршуми,

след като се съгласи да свидетелства срещу заподозрени за изнудване и влезе в програмата за защитени свидетели. Въпреки заплахите миналата година защитата за него и семейството му беше отменена. "Италия настоява хората да се бунтуват срещу мафията, но когато държавата получи това, което иска, тя ги изоставя. Ние сме група мъртъвци, които вървят", казва той.

На други свидетели се наложи да избягат от Италия. Миналата година Мария Валонеаранци, която съобщи на властите, че съпругът й е шеф в Ндрангета, се премести в Германия, защото мафиотските босове са успели да я намерят "дори в определени от държавата сигурни убежища".

По същата причина Фабрицио Демитри, бивш информатор, и съпругата му, братовчед на шеф от Апулия, избягаха с децата си в Канада и поискаха убежище, след като местните кланове са отровили две от кучетата му.

Джанино бе потърсил убежище във Франция, но без резултат. Някои страни от ЕС отказват да приемат граждани от други държави членки на основата на убежище, тъй като считат, че държавите, от които произхождат, могат да предоставят достатъчна помощ. В други случаи проблемът е единствено бюрократичен. През юли 2007 г. Джанино е арестуван от френската полиция, докато работи под прикритие. Той се надява, че рано или късно ще се признае, че той е информатор, но

италианската полиция не е уведомила

френските си колеги за ролята му. Той прекарва седем месеца в затвора, преди Рим най-накрая да го измъкне.

"Много малко информатори успяват да започнат отначало - казва Пиера Айело, депутат, която разкри, че е била свидетел на държавата. - По-голямата част от полицейските информатори и защитени свидетели завършват с банкрут или страдат от депресия. И още по-лошо е, че няма психологическа подкрепа за тези мъже и жени, които са принудени да живеят като затворници, докато мафиотите все още са на свобода."

Сега тя е член на италианската парламентарна комисия "Антимафия". Закон, приет миналата година, задължава държавата

да предостави

на бившите информатори

алтернативна заетост. На Джанино е предложена работа като гробар в гробище за малко повече от 1000 евро на месец. За да свърже двата края, той продава Rolex, даден му от ръководителя на испански наркокартел, за 1500 евро.

"Това не беше истински подарък - казва Джанино. - Това беше по-скоро договор. Начин, да ми бъде казано, че времето ми принадлежи на наркобароните. Договорът ми като полицай под прикритие с държавата беше под формата на мой подпис върху десетки огромни досиета. Това също беше начин да ми кажат, че времето ми принадлежи на тях. В документите не беше написано, че тази държава ще ми отнеме живота", пише в. "Гардиън".