Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Франциск едва оцелял, когато на 21 години се разболял от тежка бронхопневмония. Единственото решение е било да отстранят част от десния му бял дроб. Така живее вече 62 години.

Светското име на главата на Римокатолическата църква е Хорхе Марио Берголио. Детството му е като на много подобни на него момчета в Латинска Америка. Обичал тангото и особено характерния за Аржентина и Уругвай

танц милонга

Факт от биографията на папата остава неизвестен до избирането му през 2013 г. Тогава се разкрива, че в студентските си години 266-ият глава на Римокатолическата църква е работил като портиер в нощен клуб в родния си Буенос Айрес, за да изкарва пари за следването си.

Животът му е променен коренно през 1953 г., когато Хорхе се среща с харизматичния отец Дуарте. Влиза при него само за да вземе благословия, преди да тръгне на екскурзия със съучениците си. Вместо това бъдещият папа

излиза от църквата като нов човек

Отец Дуарте го е убедил да се обърне към Бога. Той изведнъж се отказва от развлеченията с другите младежи и не отива на пътешествието с тях.

Първия си обет дава две години по-късно, когато започва и кариерата си на духовник. Постепенно се издига в йерархията на католическата църква и въпреки че през 2005 г. остава на второ място сред кандидатите за папа, през 2013 г. вече става понтифик.

Един ден, докато е свещеник в Буенос Айрес в младите си години, при него отива

самотна майка,

принудена да проституира, за да храни децата си. Той й дава храна и продукти.

След известно време жената се върнала. Тогава Хорхе Берголио помислил, че тя иска да му благодари:

"Получихте ли помощта?",

попитал отецът. "Да, да, благодаря ви и за това, но аз се върнах да ви благодаря, защото през цялото време ме наричахте "госпожо".

Тази случка дълбоко развълнувала бъдещия папа, който я разказа на представянето на книга със свои интервюта.

Споделя, че го научила колко е важно

да уважаваме

всеки човек

и да му прощаваме.

"Това ни показва как да бъдем деликатни към хората и да не ги унижаваме - каза Франциск. - За тази жена фактът, че един свещеник я е нарекъл "госпожо", е изключително важен. Въпреки че е знаел какъв е начинът й на живот. Това е може би по-важно от помощта, която й е дал."

Франциск е известен с внезапните си решения и често не се съобразява със строгия католически протокол. Жителите и гостите на Рим са го забелязвали в специализирани магазини, където сам си купувал ортопедични обувки или си сменял очилата. Често се е шегувал пред журналистите, които пътуват с него на апостолическите визити, че се чувства като

затворник в

златна клетка

А в интервю след избирането си за папа признава, че това, което най-много му липсва, е да излезе вечер инкогнито, да се разходи на спокойствие и да похапне пица с приятели. Може би за да има постоянен контакт с хората, предпочита да се храни в общата столова в кардиналския дом "Санта Марта". Той отказа луксозните папски апартаменти на площад "Свети Петър".

Реформаторът Франциск разби още едно клише, като провъзгласи, че теорията за Големия взрив е съвместима с католическите вярвания. Така парира вековния спор между теолозите и учените. Но все пак добави, че продължава да смята, че Господ е създал човешките същества.

Папата лично поиска от хората прошка за католическите свещеници, които насилват деца - проблем, с който Ватиканът се бори от години. Всъщност

Франциск се противопоставя на всички форми

на злото

Едно от първите му решения беше да поведе битка с мафията. "Тя е жива заради корумпираните политици - заяви той и добави: Тези, които са вървели по пътя на дявола, не са с Господ, те сами са се отлъчили от църквата." Франциск призова клановете да се се променят: "Спрете да мислите за себе си и за парите си. Обърнете се истински към Бога!".

Едно от най-повтарящите се послания на папата е

да се строят мостове, а не стени

Затова беше и първият, който се изправи срещу Доналд Тръмп, когато в предизборната си кампания той обеща да вдигне стена по границате с Мексико: "Човек, който мисли само как да издига стени, каквито и да са те, а не да гради мостове, не е християнин. Такова нещо няма в Евангелието", заяви понтификът.

Освен с

необичайните

си речи

той впечатлява вярващите и с внезапните си появявания. Неочаквано решава да посети болници, бежански центрове, дом за незрящи, монахини, обикновени семейства.