Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво да им протестирам, като всички са един дол дренки и от мен нищо не зависи! Една птичка пролет не прави!", е вечният рефрен на средностатистическия българин, когато тръгне да се оправдава защо никога не се опитва да промени себе си или околните към по-добро.

Оказва се, че понякога и един-единствен човек е достатъчен, за да промени цяла държавна система. Живото доказателство за това твърдение е маратонецът Фейса Лилеса. На олимпиадата в Рио през 2016 г. той започва символична борба срещу репресиите в родината си Етиопия и ето че 3 години по-късно протестът му даде резултат.

Властите на африканската държава обещаха да променят системата, да дадат път на демокрацията и да

спазват

човешките права

Дори отделиха 17 хил. долара за награда на сребърния медалист от летните игри в Рио като някакъв вид компенсация за преживените трудности.

"Парите не ме вълнуват. По-важното е, че постигнах нещо значимо в името на народа ми. Изминах дълъг път, но не отстъпих от позициите си въпреки всички трудности и заплахи. Сега излиза, че си е струвало. Дори и един човек в Етиопия да заживее по-добре след реформите, това пак ще ме направи най-щастливия човек на света", възползва се от своите пет минути слава Фейса Лилеса, след като получи съобщение за решението на етиопските власти.

На олимпиадата преди 3 години той доста сензационно завършва втори в маратона непосредствено след големия фаворит Елиуд Кипчоге от Кения. Докато пресича финалната линия, Лилеса вдига ръце и ги кръстосва в китките. Същия жест той прави и на награждаването, а след това и по време на пресконференцията. Етиопецът обясни тогава, че по този начин протестира срещу издевателствата над племенната група ороми, към която принадлежи и самият той. През 2016 г. оромите са подложени на невиждани гонения от собствените си управници, по време на които загиват между 400 и 1000 души според различните организации за защита на човешките права. Именно нарасналото социално напрежение подтиква Фейса Лилеса да използва най-високия спортен форум, за да привлече вниманието на света към проблемите на част от сънародниците си.

По традиция шефовете на световния спорт наказват сурово спортистите, които използват игрите за някакъв вид агитация, но на етиопеца му се разминава. Въпреки това проблемите за него тепърва предстоят. Шефовете на етиопския олимпийски отбор напразно очакват сребърния медалист на летището, когато идва време за връщане у дома. Бегачът категорично отказва да се върне в родината си, тъй като се страхува от

жестока саморазправа

"У дома убиват, ако се опиташ да защитиш личните си права. Избрах да изразя мнението си само с жест, а не с думи, защото се страхувам не само за собствения си живот, но и за този на моите близки. Част от роднините

ми са в затвора

Не мога да си представя какво ще им се случи, когато властите в родината ми разберат за моя протест по време на маратона", обяснява защо не се е качил на самолета Фейса Лилеса.

Думите му съвсем очаквано предизвикват търсения ефект. Етиопските власти моментално отхвърлят всичките му обвинения и се заричат да го посрещнат като герой на родна земя. "Той няма защо да се страхува за сигурността си. Тук го очакват почести и много хубави моменти", категоричен е говорителят на етиопското правителство.

Любезното отношение на властимащите обаче не успокоява маратонеца и той иска политическо убежище в САЩ. През това време Лилеса не спира да търси вниманието на световната общност и да разказва за издевателствата, на които са подложени членовете на неговата племенна група. Етиопецът не спира да тренира и покрай интервютата и участието в обществени дискусии успява да спечели маратона на Ню Йорк, което си е достатъчно авторитетно състезание. По пътя към финала бегачът не забравя да направи характерния си жест, за да напомни, че няма да се откаже от целите си.

И ето че две години след началото на борбата

светлината най-сетне взема надмощие

над мрака

В Етиопия решават да се вслушат в гласа на Фейса Лилеса и да изберат пътя на реформите. Желанието за промяна идва от премиера Ахмед Абий, който идва на власт през 2018 г. Почти веднага след това той освобождава част от политическите затворници и обещава равни права за всички граждани на Етиопия. Действията му окуражават известния спортист да се върне на родна земя, за да се включи в демократичния процес.

"Хубаво е да се върнеш у дома и да прегърнеш любимите си хора. Това е една от най-големите човешки ценности и никой не бива да бъде лишаван от нея", заявява Лилеса.