Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Иван Костов и Николай Добрев в парламента
Иван Костов и Николай Добрев в парламента

Иван Костов разкрива как след протестите през януари и февруари и връщането на мандата от страна на БСП през 1997 г. станал премиер с кървяща язва.

"Наложи се да започна да решавам задачите по справянето с кризите в лошо здравословно състояние. Получих стомашен кръвоизлив - пише в книгата си "Свидетелства за прехода 1989-1999" десният министър-председател. - Бях се обзавел с две язви. Поставиха ме на легло и на системи."

Сутрин лекарите

го откачали от системите,

за да го пуснат да отиде в Министерския съвет. Вечер се връщал в Правителствена болница и пак го закачали на системите. Под ръкава на сакото си криел абоката.

Отделно от стомашните проблеми паднал, докато карал ски на Витоша и се контузил. Наранил менискуса на дясното си коляно и дълго време след това куцал.

"Най-голям проблем ми бе, че

не мога да заставам на коляно при отдаване на почит

на загиналите за страната", разказва Костов. А като премиер е бил длъжен да присъства на всякакви мероприятия. Тогава обаче мнозинството прие промени в закона, че не е необходимо колениченето при отдаване на почит.

Мускулите на краката на премиера атрофирали. Дори и през нощта го боляло.

Цели 4 години до края на мандата с него се занимавал кинезитерапевт, който помогнал на Костов да се възстанови.

По онова време сините не поведоха яростна антикомунистическа атака срещу падналите от власт социалисти.

Това било част

от договорката

- едните се отказват от управлението доброволно, а другите не разгромяват комунизма и неговите рецидиви като виновни за кризата. Костов обаче не се отказа да говори за приятелския кръг "Орион" около предшественика си Жан Виденов.

По ирония на съдбата в нощта на изборите на 19 април 1997 г., които го доведоха на власт, от България бяга неформалният шеф на кръга "Орион" Румен Спасов, срещу когото Командира подал сигнал още през 1996 г. до службите.

Синът на приближения на Тодор Живков заместник-министър на вътрешните работи, подсъдим след 1989 г. за лагерите в Ловеч и Скравена, стана

емблематична фигура

за управлението на Демократичната левица. Съзвездието от фирми получава необслужвани кредити от държавни и частни банки, 15 от които фалираха. Между тях бе и Българската земеделска и промишлена банка, известна като банката на "Орион".

Румен Мирчов Спасов и жена му Веска Меджидиева бяха в кръга около Жан Виденов, докато БСП е разделена на три в края на управлението си. Останалите две лобита са около Андрей Луканов и Александър Лилов. Иван Костов в книгата си разказва и за разцеплението в столетницата, което се засилило, след като на 2 октомври 1996 г. посред бял ден на улицата бе застрелян Андрей Луканов.

"Перестройчиците в БСП

загубиха позиции след смъртта на Андрей Луканов

- пише десният премиер. - Вярвахме, че борбата между клановете ще е на живот и смърт, но не сме предполагали, че ще се стигне до убийство. Безсилието на левицата през есента на 1996 г. ставаше все по-очевидно за всички."

Костов разказва и за писмото на 19-имата социалисти от ръководството на БСП, поискали оставката на Жан Виденов, докато зад него останал само кръгът на Румен Спасов. Малко след изборите за президент и искането на групата на 19-имата започват и протестите. Постепенно обхващат цялата страна. В тази ситуация Костов като лидер на СДС се среща много пъти с кандидата за премиер на второ червено правителство.

"След като получи мандата, Добрев потърси среща с мен.

Бе притеснен

Не търсеше публичност вероятно за да не го обвинят, че търси преговори. Позицията му бе максимално влошена от собствената му партия - пише Костов в книгата си. - Всъщност едно от крилата в БСП публично призоваваше за преговори, други търсеха конфронтация, а той искаше да стои настрани от тях."

Основното, което питал Добрев, е дали СДС ще подкрепи въвеждането на валутен борд от неговото правителство, ако бъде избрано. Такава сериозна стъпка от страна само на левицата не би могла да се възприеме заради срива на доверие. Иван Костов отказал. Но истинското намерение на вътрешния министър било да научи повече за плановете на опозицията.

Разбрал, че се подготвя

национална политическа стачка

и гражданско неподчинение, ако в парламента се внесе за гласуване съставът на ново ляво правителство. "Опита се да ме убеди колко опасно е нашето поведение - нещо, което ми бе пределно ясно", добавя бившият премиер. Двамата останали на собствените си позиции, без да постигнат компромис.

Срещата се е провела между 28 февруари, когато Петър Стоянов връчва мандат на Николай Добрев за съставяне на кабинет, и 4 февруари, когато той го връща и се взема решение за предсрочни парламентарни избори. Това става повод за бурни скандали в БСП. Виденовото крило обвинява Добрев и Първанов в предателство, докато техните поддръжници и до ден днешен твърдят, че така са запазили мира в страната. Иначе е щяла да избухне гражданска война.

Протестиращи са обградили парламента още от обяд. Успяват да влязат вътре в късния следобед.
Протестиращи са обградили парламента още от обяд. Успяват да влязат вътре в късния следобед.

Четете още:

Иван Костов: Заплашиха ме, че ако оглавя СДС дъщеря ми няма да излезе от болницата

Иван Костов три часа "свидетелства" за прехода (Снимки)