Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Северин Красимиров в съда
Северин Красимиров в съда

Отърва най-тежката присъда заради самопризнанията и съкратеното съдебно следствие

Много съжалявам, искам да върна времето назад, но не мога, бяха последните му думи

- След смъртта на майка си малката София станала недоверчива към непознати, имала изблици на агресия и посещавала психолог

30 години затвор получи убиецът на журналистката Виктория Маринова - Северин Красимиров, от Русенския окръжен съд. В понеделник той потвърди самопризнанията си, както и фактите, изложени в обвинителния акт на окръжната прокуратура. Делото мина по съкратената процедура и така той се спаси от исканата от Темида доживотна присъда без право на замяна. Северин трябва да плати и 450 000 лв. кръвнина на близките на жертвата.

Виктория Маринова бе изнасилена и убита на 6 октомври 2018 г. до бетонната алея край Дунав, където спортувала. Северин бе задържан четири дни по-късно в дома на майка си в Германия и върнат в България.

21-годишният ром бе подложен на комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, за да се установи дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Той

лежа един месец

в психиатричното

отделение на

затворническата

болница

в Ловеч. Заключението на специалистите бе, че Северин страда от лека степен на умствено изоставане, има личностно разстройство, но към момента на извършване на престъплението и след това е разбирал значението на постъпките си.

В понеделник Северин бе докаран от затвора в Белене с белезници на ръцете и краката.

По настояване на роднините на Виктория срещу него бяха отправени три частни граждански иска по 150 000 лв. Като частен обвинител от страна на ищците – бащата на загиналата Георги Маринов, майка ѝ Галя Маринова и дъщеря ѝ София Максимова, бе конституиран адвокат Андрей Желязков. Съдията Юлиян Стаменов се съгласи да обедини в едно наказателното и гражданските дела срещу обвиняемия.

Служебният защитник на Северин - Иван Дойнов, настоя делото да се води при закрити врата заради фактите около сексуалното насилие над жертвата. Заради огромната публична значимост на процеса обаче съдията отхвърли искането.

Северин е роден е в Русе. Определя се като турчин с българско гражданство. Той

на моменти

сякаш се

изключваше

от ставащото наоколо, не чуваше въпросите на съдията и защитникът му ги повтаряше.

По някое време в съдебната зала влезе майка му Надежда, придружена от мъж. Около 11 ч, когато съдът се оттегли на съвещание, тя бе обсадена от журналисти с въпроси за сина ѝ. Започна да се дърпа, да се търкаля по земята, изпадна в истерия. “Много сме разстроени, Северин беше много хубаво момче, не сме очаквали такова нещо”, пророни бабата Славка Койчева.

Три са

обвиненията

срещу Северин

Убитата Виктория Маринова
Убитата Виктория Маринова
Първото е за блудствени действия с Виктория Маринова, при които обвиняемият е употребил сила, което представлява особено тежък случай по закон. Второто е за изнасилване на телевизионната водеща, третото - за убийство, извършено умишлено, по особено мъчителен начин, с особена жестокост, каза окръжният прокурор на Русе Георги Георгиев.

Държавното обвинение детайлно описа действията на обвиняемия при изнасилването и убийството на Виктория. Прокуратурата поиска възможно най-тежките присъди за Северин Красимиров – 13 г. и 4 месеца за изнасилването, 6 г. и 7 месеца за блудство и доживотен затвор за убийството.

Северин Красимиров се признава за виновен и

дава подробни

обяснения кое

как е станало

(виж карето). Освен с обясненията на убиеца прокуратурата разполага и с множество веществени доказателства, с дрехите, с които Северин е извършил престъплението и по които е открита ДНК на Виктория, с вещите, които той взел от жертвата и се опитал да укрие. Прокуратурата смята, че разполага с достатъчно доказателства, които доказват нейните обвинения срещу рома.

Адвокатът на близките на Виктория поиска изслушването на двама свидетели - дядото на малката София, останала без майка, Румен Максимов, и семейния приятел Илкин Осман.

Известният русенски журналист Румен Максимов бе изключително развълнуван, докато разказваше пред съда за загиналата и за своята малка внучка. Той призна, че

София

продължава да

търси майка си

Дори след като ѝ обяснили, че “мама е вече една звездичка”, детето продължава да ѝ изпраща послания колко много ѝ липсва. Детето живее при баща си Свилен и всеки ден се вижда с дядо си. След смъртта на майка си София станала недоверчива към непознати хора, имала изблици на агресия, наложило се да я водят на психолог. Самата Виктория била изключително любяща майка, която много държала на детето си. Двете имали прекрасни отношения, София била като залепена за нея, затова сега толкова ѝ липсва. “Само не ми казвайте, че мама вече я няма”, проплакала малката.

След инцидента родителите на Виктория са отчаяни, крепи ги само София, сподели Илкин Осман.

“Искам да кажа, че много съжалявам за постъпката си! Искам да върна времето назад, но не мога! Искам да се извиня на госпожа Виктория и нейните родители. Признавам си вината! Знам какво е, и аз съм израснал без баща”, каза Северин.

Вероятно защитата ще обжалва решението на Русенския окръжен съд на следващата инстанция. По време на делото служебният защитник на Северин призова съда да вземе предвид като смекчаващи вината обстоятелства ниската степен на интелект, както и леката умствена изостаналост и чистото му съдебно минало.

 

Забил ляво кроше в носа ѝ и я завлякъл в храстите

На 6 октомври м. г. България беше потресена от жестокото престъпление в Русе. Виктория правела сутрешния си крос по крайдунавската алея и се подготвяла за участие в маратон.

Северин пък бил на рожден ден на приятел и пил до 6 часа сутринта. Все още пиян, тръгнал сам да се прибира. Засякъл Маринова, която тичала, и решил да я изнасили.

Проследил я, а когато останали само двамата по алеята, забил лявото си кроше в носа ѝ и я замъкнал в храстите. Часът бил малко след 11 преди обед. Изнасилил я брутално, а 30-годишната телевизионна водеща издъхнала от раните си.

Мобилният ѝ телефон заедно с ключовете на автомобила, очилата ѝ и част от дрехите ѝ са били откраднати от убиеца.

Сигналът за откритото тяло на Виктория Маринова е подаден в 14,18 ч в събота от гражданин, който се разхождал край брега на Дунав. Трупът е намерен в обрасла с растителност зона. На няколко метра от него са открити и вещи на жертвата. Назначени са различни експертизи. Установен е маршрутът, по който жената се е движила.

Виктория Маринова поема управлението на TVN преди година след развода си със Свилен Максимов, който е собственик на телевизията. Според близки тя е запазила добрите отношения с бившия си съпруг, двамата се редували да вземат при себе си детето, виждали се редовно. След развода Виктория заживяла сама край Дунав в Русе. Максимов дори помогнал на бившата си жена, когато тя пожелала да се запознае с журналистиката и я пратил да се обучава.

Виктория е водила свое светско предаване “Подиум” в телевизията. От началото на септември 2018 г. то било прекръстено на “Детектор” и започнало да се занимава и със социални теми.

Загиналата бизнесдама никога не се е занимавала с разследваща журналистика, затова едва ли нейната работа е причина за смъртта ѝ, смятат в Русе.

Подобно е мнението на роднините ѝ, както и в телевизията. Повечето смятат, че става дума за тежко криминално престъпление.

Виктория се занимавала с благотворителност и е известна с тази си дейност в Русе. Тя бе много обичана в дунавския град и русенци бяха потресени от изнасилването и убийството ѝ.