Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерът на БСП, която прави политика на инат, получи индулгенция при загуба на евроизборите. Станишев влезе, но го натовариха с повече отговорности

Може на пръв поглед да звучи като оксиморон, но БСП е най-демократичната партия. Преди ден го доказа за пореден път - ври, кипи, бунтува се, но накрая изненадва всички, и най-вече лидера, с решението си.

Корнелия Нинова само може да завиди на комфорта, който колегите ѝ Бойко Борисов и Мустафа Карадайъ имат. Защото за разлика от ГЕРБ и ДПС стогодишният организъм на БСП явно има вродена нетърпимост към налагане на еднолични решения, които не отчитат волята на другарите от низините.

Поредната демонстрация на този ѝ имунитет се случи на инфарктния 10-часов пленум в неделя, който пренареди предложената от Нинова листа за евроизборите. Резултатите от гласуването на Националния съвет

- 95 гласа в

подкрепа на

Станишев, безспорно са бламиране на лидера и пореден жълт картон. Истината е, че досега Корнелия Нинова не показа, че се вслушва, а продължи да прави политиката си на инат. Дали ще продължи по този начин, предстои да видим.

Каквото и да се говори за драматичния пленум обаче, от него печелят всички. По много причини.

1. Печели самата БСП, която показа, че има европейско лице. С влизането на Станишев в евролистата рязко ще бъде пресечено говоренето на опонентите, че соцпартията е антиевропейска. Освен това присъствието на президента на ПЕС предполага проевропейска риторика в кампанията, дискусия как трябва да се промени ЕС, което ще я извади от вътрешнополитическите скандали, в които иначе би затънала.

2. Печели вътрешната опозиция в БСП. Защото показа, че може да е силна, когато има обединяваща цел. И защото даде ясен знак на Нинова, че

не може да се

налага с тропане

по масата

3. Не на последно място - от ситуацията печели и самата Нинова. При това най-много.

Първо, с предложената от нея листа тя ясно се разграничи от Станишев и политиките на ПЕС, с които БСП не е съгласна - Истанбулската конвенция и Пакта за миграция на ООН.

Второ, ако Станишев бе останал извън листата, партията щеше да бъде разделена и Нинова щеше да има проблем да мобилизира част от твърдия си електорат. Сега никой от вътрешната опозиция няма оправдание да не работи за добри резултати на БСП на изборите.

Трето, Станишев показа, че може да бъде обединител на иначе аморфната вътрешна опозиция на лидера. Затова на Нинова ще ѝ е далеч по-комфортно той да е пак в Брюксел, а не да се върне в София, откъдето току-виж му хрумнало да се кандидатира пак за лидер. (За каквато опасност Димитър Дъбов в я предупреди в неделя.)

Четвърто, но не по значение - Нинова получи прекрасно извинение, което сне от плещите ѝ пълната отговорност за резултатите на БСП. Каквито и да са те, тя вече има основания да дели тази отговорност с опозицията си, прокарала различно от лидерското виждане като решението на Националния съвет. Така при загуба никой няма да има основание да надигне глас за оставки и

вендета срещу

Нинова няма

да има

Ето как драма, драма, ама накрая всички са доволни. И БСП ще тръгне към тези избори консолидирана.

Защото е доказала през годините, че каквото и вътрешно разделение да има, когато дойде време за гласуване, проблемите се оставят настрана и всички работят за общата победа.

А въпреки всички критики окончателният списък от кандидати се оказа доста хитро балансиран.

Да, има неизвестни имена в листата, но коя друга голяма партия може да се похвали, че е дала предни места на нови хора? Има и силно партийно присъствие, има млади, но и хора с опит.

Има и силна гражданска квота. Харесвана от едни и оплювана от други, Елена Йончева е атрактивна и ще привлече електорат. А вкарването на шефа на президентския кабинет Иво Христов е безспорен хит. Реално така БСП влезе в коалиция с Румен Радев, който в последните месеци се явяваше по-ярка опозиция на управлението от самата БСП. Иво Христов е най-близкият до Радев на “Дондуков” 2, което, казват, вече тежи в президентския екип. Така че май има още печеливши от тази червена листа.

Друг въпрос е как Христов ще убеди червените да му повярват, след като дълги години остро критикуваше партията. Защото в БСП не обичат високомерието.