Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кои са новите лица в червената листа, проучи “24 часа”. Най-интересни, естествено, са двамата млади, които победиха дори Сергей Станишев - Петър Витанов и Цветелина Пенкова.

Втори в листата след Елена Йончева е Петър Витанов, който е първи мандат в парламента. Роден е на 18 април 1982 г. в Сливен, но никога не е живял там.

Дядо му е бил

кмет на града

Родителите му живеят в София, където е израснал и самият Петър. Завършил е Първа английска гимназия. Магистър по международни отношения в СУ “Св. Кл. Охридски” и по международни финанси в НБУ. Владее руски и английски език. Преди да стане депутат, 4 г. е работил в дирекция “Международни връзки и протокол” на Народното събрание.

Женен, има две деца.

Член е на БСП от 8 г., трето поколение социалист е. Бил е председател на структурата в район “Надежда”.

Петър Витанов
Петър Витанов

Трета е Цветелина Пенкова. Тя е по-известна като зам.-председател на клуб “Милениум” - клуба на младите юпита около княз Кирил, който ще играе на евроизборите със своя листа и регистрацията на НДСВ и “Новото време”.

Иначе

Пенкова е в

БСП - Лондон,

една от структурите, които партията има зад граница. Тя е и дъщеря на шефа на Градския съвет на БСП в София и шеф на район “Студентски” Марин Пенков.

Цветелина е участвала в кастинга, който шоуменът Слави Трифонов организира за набирането на кадри за нов политически проект “Има такава държава”.

Пенкова е родена на 19 февруари 1988 г. в София. Завършила е Софийската математическа гимназия, после Американския колеж. Бакалавър по бизнес администрация в Централния европейски университет в Будапеща и по международна икономика, мениджмънт и финанси в Университета “Бокони” в Милано. Магистър по финансова икономика в Оксфорд. Работи като инвестиционен банкер в Лондон.

Четвърти е шефът на кабинета на президента Румен Радев Иво Христов. След петия Сергей Станишев се нарежда Иван Кръстев

Цветелина Пенкова
Цветелина Пенкова

Той е бил зам.-министър на образованието в кабинета “Орешарски”, а в последните години е сътрудник на евродепутата Георги Пирински.

Кръстев е роден на 13 септември 1980 г. в Ст. Загора. Завършил е ГПЧЕ “Ромен Ролан” с английски език. Магистър е по международни отношения в СУ и по финанси в УНСС.

През 2006 г. започва работа в системата на Министерството на труда и социалната политика. От 2011 до 2013 г. е главен директор в Агенцията по заетостта.

Седма е зам.-шефката на БСП Деница Златева, а след нея е депутатът и бивш вицепремиер в кабинета на Жан Виденов Румен Гечев.

На 9-о място се класира настоящият евродепутат Момчил Неков, който изкара един мандат благодарение на преференцията и е известен като феномена 15/15.

Десети от гражданската квота е Велизар Енчев. В предишния парламент той влезе от “Атака”, но напусна и остана като независим. След това създаде партия “Българска пролет”. Сега е водещ в червената телевизия.

След него е депутатът първи мандат Димитър Данчев. Роден е на 31 октомври 1978 г. в София. Завършил е немската гимназия. Магистър по бизнес администрация в Икономическия университет във Виена, бакалавър по международни икономически отношения в УНСС. Работил е като експерт в СОС и е бил шеф на Съвета на директорите на “Сортови семена” АД.

Иван Кръстев
Иван Кръстев

На 12-о място е Тодор Стоилов, председател на БСП в пловдивския район “Централен”. Включването му в листата се тълкува като

опит на Нинова

да затопли

отношенията с

Георги Гергов,

тъй като Стоилов е номиниран от градската организация на червените в града под тепетата. Той влезе в политиката от мениджърски пост в частна фирма.

Фаталният 13-и номер се падна на Валери Жаблянов. Той не бе в първия вариант на Нинова, но пленумът го вкара в листата. След него е дъщерята на бившия областен на София-град Тодор Модев - Мариела Модева. 15-и е урологът от Варна д-р Десислав Тасков

Тодор Стоилов
Тодор Стоилов

След него е рали шампионът Крум Дончев, който стана член на БСП, след като Корнелия Нинова бе избрана за председател, и членува в нейната структура в “Оборище”.

Последното място е на коалиционния партньор от ПК “Екогласност” Емил Георгиев.

Четете още:

Номер 3 в евролистата на БСП била на кастинг за политици при Слави Трифонов. Работила е като инвестиционен банкер в британска банка

Днес Корнелия показа, че няма нищо общо с лидерите. За какво ще носи отговорност - за цвета на стените на "Позитано" ли?

Д-р Десислав Тасков
Д-р Десислав Тасков