Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Частни лица източват училищни бюджети, като завеждат дела по Закона за достъп до обществена информация, съобщиха училищни директори от Пазарджик и региона.

За да се прекрати опасната практика в Пазарджик започна подписка за промяна в Закона за достъп до обществена информация, с която да се въведе твърд регламент при искането и подаването на информация. Съюзът на работодателите в системата на народната просвета е уведомен за създалата се ситуация и изцяло подкрепя започналата подписка, която ще се организира в цялата страна. Схемата да източване на системата е изключително проста. Частно лице изпраща електронно писмо до дадено училище с искане за безобидна информация, обяснява директорът на училището в пазарджишкото село Паталеница Никола Колев.

Писмото обикновено се изпраща по време на ваканция, или в почивните дни. То няма подпис, печат, или изходящ номер. В повечето случаи директорите не обръщат особено внимание на тези, иначе безобитни писма, и пропускат регламентираните срокове за изпращане на исканата информация. Подателят обаче незабавно завежда съдебно дело. В масовата практика съдът прекратява делото, но задължава училищния директор да подаде поисканата информация. На тази база ищецът завежда ново дело да му се изплатят от училището съдебните разходи, както и тези за адвокат. Минималните суми по тези искове били около 500 лв., но някой стигали и до 3000 лева, което е много за един училищен бюджет, разясни Никола Колев.

Според наличната информация подобни искове вече са заведени към над 150 училищни директори. Според юристи сега на прицел са училищата, но опасната практика може да се прехвърли и към други учреждения и организации.