Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Аферата с Танов заради нафта ИНСТИНКТ: Ваньо Танов е твърд и последователен в борбата с контрабандата, независимо кое правителство е на власт.

 

 


“Защото целият проблем е заради 2-3 фирми, които аз ги натискам” - казва директорът на митниците Ваньо Танов на Симеон Дянков в телефонния разговор, който изтече от подслушването.
“Тони Странджев ми докладва, че Румен Петков му се обадил и му казал: “Т‚ва, което правите срещу Жоро Самуилов, срещу другите...” - е друга реплика на шефа на митниците към финансовия министър.
Ваньо Танов споменава още веднъж името на петролния бизнесмен в разговорите си с Владислав Горанов: “И казах хиляда пъти - нямам никакви притеснения, защото знам, че през моя живот

не съм вземал от никого

нищо - една стотинка. И ако дори и враговете ми, и Жоро Самуилов, и когото и да попитат..”
Ваньо Танов не е единственият, който споменава името на Георги Самуилов покрай скандала с подслушването и дейността на митниците. Това прави и Румен Петков.
“Какво е отношението на Ваньо Танов към една разработка, която той лично ръководеше и след моето излизане от министерството. Тя като че ли позаглъхна. Там имаше повдигнати много сериозни обвинения. За г-н Георги Самуилов” - казва депутатът Румен Петков. Секунди преди това водещият на БиТиВи го пита кое е това известно лице, което е предлагало пари на друго известно лице, за да бъде отстранен от митниците Ваньо Танов. 

За тази афера пръв

заговори бившият му заместник Антоний Странджев, като уточни, че информацията му е от Петков.
Случайно ли се замесва името на петролния бизнесмен Георги Самуилов в скандала с подслушването? “168 часа” го потърси за коментар на ситуацията. От офиса на фирмата му казват, че той е в чужбина със семейството си. “168 часа” изпрати подробни въпроси на г-н Самуилов чрез PR агенцията, която обслужва фирмата му.
“Недоумявам защо името ми се споменава от политици в този момент. Моля да не ме замесват в интриги и скандали, защото искам да работя нормално и спокойно. Компанията ми, както и всички от петролния бранш са подложени на постоянни проверки от Агенция “Митници” и това е съвсем нормално” - казва за “168 часа” Георги Самуилов. Той е крупен инвеститор в петролния бранш и работодател на 450 души. Създава компанията си през 2001 г., като преди това е финансов директор в Мултигруп.

Войната Танов - Самуилов


започва през 2006 г. Тогава сегашният шеф на митниците оглавява НСБОП. През март същата година спецченгета от службата нахлуват в базите на петролната фирма “Инса Ойл” в град Раковски и село Белозем. След 9 часа обиск изземват документация от офисите. Акцията е срещу сивия сектор в производството и търговията с петролни продукти. “Инса Ойл” са обвинени в укриване на акциз и ДДС за десетки милиони. 
“Съдебните дела срещу фирмата приключиха и всички са с оправдателни присъди” - казват днес от “Инса Ойл”.
Година след акцията срещу Самуилов Ваньо Танов вече е извън системата на МВР. През април 2008-а 

избухва скандал

за срещата на вътрешния министър Румен Петков с братя Галеви на басейна “Спартак” по времето на Ваньо Танов като шеф на НСБОП. Затова той е изслушан в парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. От разсекретената стенограма отново лъсва името на Георги Самуилов. Танов разказва, че петролният бос, който се разработва за контрабанда на горива, поддържа контакти с тогавашния главен секретар на МВР Валентин Петров, тогава близък до Румен Петков и БСП.
 На изслушването си в парламентарната комисия по вътрешна сигурност Ваньо Танов споменава още, че Валентин Петров е искал справки как върви разработката срещу Самуилов. През този период Валентин Петров неведнъж иска

Танов да бъде отстранен

от НСБОП и това се случва през 2007 г.    
Ваньо Танов оглавява Агенция “Митници” през юли 2009 година, когато на власт идват ГЕРБ. Месеци по-късно подчинените му митничари нахлуват отново в бази на “Инса Ойл”. Данъчният склад на “Инса” в Русе е затворен. По информация от Агенция “Митници” само за месец са открити над 50 милиона невнесен акциз. Другата голяма рафинерия в страната - тази на “Лукойл”, също е ревизирана. Там са установени несъответствия и още има спорове за дължим ДДС към бюджета. Освен рафинериите с ревизии са притискани всички акцизни складове в страната и фирми, които се занимават
с петрол, алкохол и цигари

Сред най-засегнатите от ревизиите е “Инса Ойл”. Тя е проверява по афера с т.нар. “тежко гориво”. Акцизът за него е 30 лева на тон, докато за дизела е 600 плюс 200 лева ДДС. Съмненията са, че дружеството на Георги Самуилов продава
високоакцизното гориво
което по документи се води “тежко гориво”, и така спестява по 770 лева на тон, които трябва да внесе в бюджета. Митническите проверки в “Инса” продължават месеци наред. В началото на 2010 г. от удареното дружество започват да сигнализират МВР, ДАНС и прокуратурата за неправомерни и тенденциозни действия на ръководството на Агенция “Митници”, които са в разрез с българското законодателство. Точно по това време започва и подслушването на директора на митниците Ваньо Танов. Събитието съвпада със скандали в митницата

в Пловдив кой да оглави

ревизионния екип. В крайна сметка е назначен началникът на отдел “Последващ контрол” в митницата, която отговаря за района, където е седалището на “Инса Ойл”. Точно той пуска жалба до Окръжната прокуратура в Пловдив, че му е оказван натиск от ръководството в София да начисли акциз на фирмата в размер на 12 милиона, с което той не е съгласен.
“Окръжна прокуратура извърши обстойна проверка по сигнала на г-н Бабов. Отказахме да образуваме досъдебно производство за престъпление по служба срещу ръководството на Агенция “Митници”. Папката е изпратена в Софийска градска прокуратура в края на ноември миналата година” - казва пред “168 часа” прокурор Галин Гаврилов. 

Скандалите

около ревизията на “Инса Ойл” съвпадат по време с други две любопитни събития. Първият е конкурсът за назначаване на шеф на пловдивската митница.
Един от кандидатите е временно изпълняващият длъжността началник Димитър Аврамов. От партия “Ред, законност и справедливост” твърдят, че депутатката от ГЕРБ, избрана с пловдивската листа, Менда Стоянова, лобира пред Ваньо Танов точно Аврамов да спечели конкурса. Източници на “168 часа” от Града под тепетата са категорични, че известният като Митьо милионера митничар е в близки отношения със собственика на “Инса Ойл” Георги Самуилов. Той се проваля на конкурса и не се явява на втория. По това време на официалния сайт на “Инса” е посочено, че през април миналата година лично шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова връчва награда на президента на “Инса” Георги Самуилов за иновации в производството. Това става на церемония в хотел “Шератон”. Наградата е заради

инвестиция от 28 млн. евро

 в първата по рода си у нас инсталация за производство на горива.
“Тази интрига мина отдавна. Връчила съм награда на Българска стопанска камара. Оказа се, че наградата е за г-н Самуилов за пускане на нова и модерна инсталация. Това няма нищо общо с контролните действия, които Агенция “Митници” трябва да предприемат по отношение на г-н Самуилов. Едното няма нищо общо с другото и не е коректно да се прави такава връзка и да се търсят зависимости. Дори не познавам лично г-н Самуилов. Не знам за напрежение между Танов и Самуилов. Агенция “Митници” извършва

проверки и ревизии

на всички акцизни складове. Това, че г-н Самуилов е направил нова, европейска инсталация и БСК е преценила на общо събрание, че заслужава да е една от наградените производствени инвестиции, няма нищо общо с отношенията му с митниците” - казва пред “168 часа” депутатката от ГЕРБ Менда Стоянова.
В първите месеци на 2010 г., когато са правени записи на телефонните разговори на Ваньо Танов, тлее и друг конфликт. Този на шефа на митниците с вътрешния министър Цветан Цветанов, който за разлика от 2007-а година, когато кани Танов в ГЕРБ, сега недоволства от работата му. Това става ясно и от разпространените СРС-та, в които Ваньо казва, че му се повръща от действията на МВР. От разговорите става ясно, че Цветанов остро критикува работата на ръководството на Агенция “Митници” и

представя доклад на ДАНС

пред премиера Борисов, който според Танов е преписан с данни от 2006 г., става ясно от подслушаните му разговори. Този конфликт продължава с докладната записка, която заместникът на Танов Антоний Странджев представя пред премиера. В нея се твърди, че Цветанов заявява на заседание: “Танов и Странджев не оправдаха гласуваното им доверие”. В документа Странджев твърди, че на ръководството на Агенция “Митници” са вменени извършвани действия, несъвместими с българското законодателство. Това, според наблюдатели, е в

удивителен синхрон

с жалбите на петролни бизнесмени срещу Танов и Странджев по повод проверки и ревизии на фирмите им. “168 часа” потърси Ваньо Танов с въпроси по темата, но до редакционното приключване на броя той не успя да отговори, поради неотложни ангажименти.

 

 Ревизия в резервоарите

ПО време на скандалната ревизия на “Инса ойл” е установено, че фирмата продава т. нар. “тежко гориво”, за което се дължи акциз от 30 лева на тон, на десетки дистрибутори в страната, които го пласират по малки бензиностанции.
Митническите инспектори тръгват по веригата и установяват, че “тежкото гориво” при крайните потребители е дизел, за който се дължат 600 лева акциз и 200 лева ДДС на тон. От “Инса ойл” са категорични, че акцизът се дължи от другите фирми, а не от тях.
“168 часа” се свърза с бизнесмена от Търговище Светослав Папазов. Фирмата му “Папи М 94” купува от “Димов Ойл” в края на 2009-а 899 934 литра “тежко гориво”. Фирмата е сред дистрибуторите на “Инса Ойл”. При проверка на митничарите се оказва, че това е дизел и бензин. На Светослав Папазов е издадено наказателно постановление, че трябва да плати близо милион и половина акциз. Той обжалва и печели делото.
“Аз купувах евродизел, продавах го като евродизел и съм платил акциза на фирмата, която ми го доставяше, но фактурите, които ми даваха, бяха за “тежко гориво”. Питаха ме: “Може ли да ти издадем такива фактури”, и казах: “Може.” Грешката е и моя, че не отворих закона да прочета как стоят нещата с т. нар. “тежко гориво”. Глобиха ме с 3 хил. лева, но милионите от акциз не ги дължа. Не знам на кого са ги начислили. Вече не се занимавам с горива” - разказва Светослав Папазов. Той предполага, че и другите крайни клиенти, които са купували дизел и бензин с фактури за “тежко гориво”, имат същите проблеми.
След насрещните проверки на митничарите по веригата, актовете за акциз са начислени на “Инса Ойл”, в което е разковничето на проблемите между Агенция “Митници” и фирмата.
 

 Жоро Инса в телефона на Красьо Черничкия

ПРИ избухването на скандала с набедения за лобист във властта Красимир Георгиев лъснаха контактите му с политици и магистрати. В телефона на Красьо Черничкия, между Жоро Главата и Иван Сапард Касим, по азбучен ред е подреден и Жоро Инса. Това е обръщението, с което приятелите назовават Георги Самуилов в негово отсъствие, категорични са пловдивчани.
 

 Съпругата му е съдружник с Чичо Митко

СЪПРУГАТА на Георги Самуилов Иванка е основният му бизнес партньор. Заедно притежават акциите и управляват дружествата от семейния бизнес.
През далечната 1998 г. г-жа Самуилова регистрира фирма заедно с бъдещия зам.земеделски министър Димитър Пейчев. Двамата са управлявали дружеството за събиране и третиране на отпадъчни води “Мултиеко”, но фирмата отдавна е в ликвидация. Собственици на капитала са били “Арес”, която е част от Мултигруп, “Инса” и самият Димитър Пейчев.