Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НАСТОЯЩЕ: Симона Величкова е сред най-успешните ни модни стилисти.
НАСТОЯЩЕ: Симона Величкова е сред най-успешните ни модни стилисти.

"Спечелих короната на "Мис България" едва на 17 години. Бях малка, неопитна и наивна. Неочаквано за всички спечелих конкурса", признава Симона Величкова.
Нямах амбициите да съм първа, отидох заради чуждите агенции. По това време Васил Папазов наистина искаше да инвестира в момичета, държеше на морала и възпитанието и не искаше да ги превръща в проститутки. За съжаление след години опит и ангажименти в цял свят, се случи това, за което само бях чела преди това - искаха да ме превърнат в момиче на повикване", за първи път разказва най-красивата българка за 1997 година Симона Величкова.
Преди години модната мениджърка Мария Михайлова прави

кастинг за реклами

в Турция, казвайки, че има агенция, която е подсигурила работа за момичета.
"В началото всичко ми се виждаше съвсем нормално. Радвах се, че имам продължителен ангажимент. Документите бяха уредени и заминах", спомня си Симона. "Мис България" се оказва сама на автогарата в Турция. Три часа никой не идва да я вземе. Симона разбира, че има нещо нередно.
"Мария Михайлова ме убеждаваше, че има модна агенция и работи с най-големите професионалисти, но не се оказа така. В Турция започна да ме запознава с най-различни мъже. Бях отишла, за да работя, имах си гадже и отказах да участвам в тази игра, трябваше да направя нещо преди да е станало късно", разказва Симона. Прави опити да се свърже с родителите си в България, но я
следят изкъсо
"Слава Богу, въпросната Мария явно беше разбрала, че при мен няма да пробие, и ми купи самолетен билет за България. Само не знам колко други момичета като мен са пострадали. Знам, че схемата е работила успешно и е намерила богати мъже на някои моделки. След този инцидент се отдръпнах от модата, но се амбицирах да продължа напред. Дори едни от най-близките ми хора не знаят за преживяното, това е мръсна игра, в която отказах да участвам. Колкото и да е странно не съжалявам за случката - тя ми показа неща, за които само съм чела. Благодарна съм на всички хора, които срещнах по пътя си, научих много от тях. Но един конкурс не може да е апогея за една жена", спомня си Симона. За подарък от злополучния конкурс "Мис България" Симона

получава
хладилник "Мраз"

"Баща ми продаде ладата си, за да ме изпрати на "Мис Свят". Не намерих спонсори, само една фирма ми плати самолетния билет. Чак след мен нещата се промениха. При нас всичко беше доста мизерно", спомня си Симона. Тя пази доста болезнен спомен и от първата си нощ като миска.
"Вечерта преди финала чух подмятания: "Не й завиждайте на първата, която и да е тя, защото ще има посещение." Като ми сложиха короната и спрях да плача от радост, това беше първото, за което се сетих. Заведоха ме да спя в хотел, защото сутринта трябваше да ставам рано за телевизионно предаване. Беше ме страх и с детския си акъл тогава разместих всички мебели и се барикадирах в стаята. Сутринта едва излязох", споделя Симона Величкова.
Подобно на Симона първите миски след 1990 година се отказват от модата малко след като са сложили короната на главата си. Времената са бедни и страшни, модата ни е без традиции и момичетата бързо слизат от подиума.

Днес никой не помни

името на официалната красавица номер 1 на прехода Виолета Гълъбова. Тя е първата българка, която получава правото да участва на "Мис Свят". Виолета няма скандалната слава като тази на много съвременни манекенки. От години живее в Щатите, където е известен лекар. Тъмните времена, в които печели короната за красота бележат целия є живот. Виолета се отказва от титлата, за която стотици момичета мечтаят. В архивите на конкурса и в интернет дори няма нейна снимка.
"Нямаше традиции в конкурсите за красота и не знаех какво да очаквам. За съжаление това, което видях през следващите години, ме накара завинаги да се откажа от този живот и дори да напусна страната", споделя "Мис България" 1990 г.
"Страшни времена бяха. Групировките

набираха сила


лидерите им си разпределяха момичета в дискотеките. Явих се на конкурса на шега, дори бях доста по-закръглена от сегашните стандарти за манекенка, и бързо се отказах да ставам известна в тази сфера", продължава Гълъбова. Преди да отлети зад океана, Виолета завършва английската гимназия в София, започва да учи за медицинска сестра. Става лице на партията на Желю Желев "Либерално-демократична алтернатива", но още през 90-те решава да напусне страната завинаги.
"Видях в зародиш тенденцията някои манекенки сами да се превръщат в момичета на повикване. Короната е отговорност, а не средство да си намериш богат съпруг. Само в България момичетата възприемат по този начин конкурсите за красота. Гордея се с титлата си, но за мен е по-важно, че успях да се реализирам като лекар. Животът ми не се превърна в приказка след "Мис България". Беше само една вечер, след която не последва нищо. Нямах ангажименти, беше немислимо да замина да работя в чужбина. Даваха се много пари за скъпи конкурси, но никой не инвестира в момичетата. Реших, че е по-добре да се оттегля и хората да забравят за мен", прави равносметка Виолета. Миските след нея също са забравени. В началото всички са неопитни, млади и се впускат в приключението "Мис България". Съдбата на всяка от тях е свързана с развитието на конкурсите по красота. За миските на прехода тази част от миналото им е история, за която не искат да си спомнят. Сега всяка се е реализирала в различна сфера. Признават, че бедните времена, групировките, куршумите в дискотеките и

апетитните покани от сенчести бизнесмени

са ги накарали да се оттеглят от модата и да търсят друго поле за изява. Конкурсът "Мис България" бързо се превръща в апетитен бизнес. Когато през 1994 година минути преди старта на конкурса в Зала "Универсиада" гръмва бомба и убива невинен мъж, всички разбират, че това е повече от конкурс. Малко след това умира създателят на конкурса Васил Папазов. А известни дами като Дарина Павлова и Жени Калканджиева влизат в жестока конкуренция за правата му.
Години по-късно скандалите са забравени, но миските на 90-те ги помнят, както и цената, която са платили за бързата и лесна слава.
"Чухме шум, но така и не разбрах какво става. Притесних се. Това беше голям шок за момичетата", връща се назад във времето Стела Огнянова. Тя печели титлата "Мис България" минути след взрива в Зала "Универсиада".
"Загина близък роднина на един от участниците. Тогава

скриха много подробности

от нас, за да не се провали конкурсът. Чак след това разбрахме, че е разчистване на сметките с Васил Папазов. Не успях да се зарадвам на първото си място, защото бях много уплашена. Не знаех дали няма да забъркат и мен в тази история", признава Стела. От години се спори дали има каталог за манекенки, които заработват допълнително и като компаньонки. Всичко тръгва през 90-те години, когато вместо каталог се разменят визитки.
"Никой никога не ме е принуждавал да правя нещо насила, но по това време момичетата много лесно се поддаваха на изкушения. Модният ни бизнес започна да се развива в много трудно време, повечето момичета идваха от провинцията, бяха бедни и животът, който виждaха, ги блазнеше. Беше ми много неприятно, когато на някакви коктейли разни съмнителни бизнесмени ми бутаха визитки. Това беше покана да продължим вечерта заедно след официалната", разказва Любомира Славчева. Тя става "Мис България" през 91-ра година.
"Не е тайна, че тогава правилата бяха такива, ако искаш по-добър живот, трябва да си в обкръжението на силните на деня, но нищо не е ставало насила. За мен "Мис България" беше приключение, но имах по-високи цели пред себе си, затова не се отдадох изцяло на модата. Много над тези неща съм и тогава нямаше кой да ме изкуши." Днес Любомира има собствена марка на биокозметика. През 1991 година не само че никой не є купува титлата, а се оказва, че няма пари
с които да замине на международния конкурс.
"Майка ми започна да търси спонсори. Тъкмо намерихме пари, но нямаше откъде да купя рокля, с която да отида на "Мис Свят" За мен "Мис България" си остана един спомен, нищо повече. Не мога да разбера момичета, които цял живот са преследвани от мисълта, че са "Мис". Въпросът е как ще продължиш живота си след това", убедена е Любомира.

Разочарование след конкурса

Всички миски от 90-те години до сега проливат горчиви сълзи след финала на "Мис Свят".
"Това е много неприятен спомен. Отидох на конкурса и никой не ме поглеждаше в очите. Всички гледат от коя държава си", разказва Любомира Славчева. Тя е втората българка, която получава правото да представя страната ни на международния форум.
"Всички бяха убедени, че не знам езици. Бях групирана с момичетата от съветските страни и никой дори не ни заговаряше. Организаторите имаха специално отношение към отделни страни. Винаги сядаха при тях на масата, обръщаха им внимание. За съжаление ние никога няма да станем "Мис Свят". Не искам да съм лош пророк, но това е истината", казва Любомира.

 

КАРИЕРА: Любомира Славчева има собствена марка биокозметика.
КАРИЕРА: Любомира Славчева има собствена марка биокозметика.
КОНКУРЕНЦИЯ: Жени Калканджиева и Дарина Павлова влязоха в конфликт за правата на конкурса.
КОНКУРЕНЦИЯ: Жени Калканджиева и Дарина Павлова влязоха в конфликт за правата на конкурса.