Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКИ: Румяна Тонева
СНИМКИ: Румяна Тонева

Срещу 3 лв. лични коли отнемат 30% от оборота на легалните превозвачи

Екипи на НАП започнаха проверки и на вътрешните превози на черно, видя екип на „24 часа“. Масираните акции са по сигнал на Магдалена Милтенова от Браншовия съюз за стопанска инициатива в транспорта. Легалните превозвачи са поискали съдействие от НАП, МФ, МВР и ИА „Автомобилна администрация“ в битката си срещу нерегламентираните превози.

Проблемът е в това, че 10 минути преди тръгване на автобусите, през спирките им преминават леки коли и микробуси, които срещу 3 лв. возят до Перник. Така, хем собствениците на превоза са доволни, защото споделят разходите по пътуването, хем пътуващите са доволни, тъй като се возят по-евтино. Ощетени са хазната, в която биха влезли повече пари и легалните превозвачи, чийто оборот и приходи намаляват. Легендата е, че пътниците в колата са приятели и дори близки, които просто се прибират заедно.

При внезапната проверка на изхода към Перник обаче, собственици на автомобили бяха неприятно изненадани от това, че един от пътниците се оказа „таен клиент“- т.е. данъчен инспектор на смяна. Той бе съобщил номера на автомобила, направлението и цената на пътуването на своите колеги. На изхода на София, полицаи спираха на пътя автомобили с такива пътници в тях и така оправданието за приятелите отпада.

Наказанието при установен транспорт на черно е глоба до 500 лв. и запечатване на автомобила за един месец. Акциите на данъчните ще продължат, категоричен бе говорителят на НАП Росен Бъчваров.

За „24 часа“ Милтенова припомни, че наскоро имаше протести на легални превозвачи, които искат законодателни промени и защита от държавата срещу нелегалния транспорт. Превозвачите настояват за създаването на единен орган, който да пресича нерегламентираните превози, а докато той бъде създаден, за даване на правомощия на КАТ да извършва непрекъснати проверки на пътя и за такъв транспорт