Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РОКАДА: Ако някоя кабелна телевизия закупи от Гергов и СМЕ честотите на Про.бг, тя ще бъде качена на мултиплекс без конкурс.
РОКАДА: Ако някоя кабелна телевизия закупи от Гергов и СМЕ честотите на Про.бг, тя ще бъде качена на мултиплекс без конкурс.

 

ОТ 21 януари някогашната политематична ефирна телевизия Pro.bg тръгва с ново име, нова концепция и нов начин на излъчване.
Каналът, собственост на компанията Central European Media Enterprises (CME) е преименуван на bTV Action. Ще включва основно футбол и филми. И ще се разпространява по кабел и сателит.
Какво ще стане с ефирните честоти на Pro.bg, които осигуряваха на медията покритие върху над 60% от територията на страната, като по този начин й гарантираха качване без конкурс на мултиплекс при въвеждането на цифровизацията у нас?
"168 часа" потърси официален коментар от bTV Media Group (медийната група, създадена, след като СМЕ закупи телевизиите на Мърдок в България, б.а.). Засега отговор оттам не дават. Неофициално от bTV Media Group заявиха, че това е въпрос на
 

договорки с конфиденциална клауза

и не може да се оповестяват публично.
Pro.bg притежава 27 ефирни честоти и право да ги ползва до края на 2012 г., когато би трябвало България да премине на цифрово излъчване. Сега шефовете на bTV Media Group, сред които е и рекламният бос Краси Гергов, могат да върнат честотите на КРС или да ги продадат. През последните години открито се говори, че поддържането на ефирни телевизии е излишен лукс - предвид високите такси, които медиите трябва да плащат за разпространение на БТК. В случая с честотите на Pro.bg не е точно така.
"Ако сега някоя от настоящите кабелни телевизии изкупи честотите на Pro.bg, то тя вече ще има ефирно покритие в над 60% от територията на страната. При това положение тази телевизия - която и да е тя, ще кандидатства при нас за правото да бъде качена на мултиплекс, без да участва в конкурс. И за да спазим буквата на закона, ние
 

ще бъдем длъжни да одобрим това"

- коментира пред "168 часа" председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов.
Дали ще се стигне до продажба, от bTV Media Group не коментират. Намекват само, че няма логика една медийна компания да притежава две ефирни телевизии. По този повод неофициално вече се говори, че две кабелни телевизии проявяват интерес към освободените от Pro.bg ефирни честоти.
"Идат избори...Това би бил единственият мотив някой да иска да ползва тези честоти за една-две години, поддържането на които се оказва по-скъпо от приходите им. Дори Pro.b, въпреки многото пари, които в началото се изляха там, накрая се задъхваше", обясняват в медийната гилдия.
БИСЕРКА БОРИСОВА



Шампионската лига и БГ първенството стават платени!

ПОЧИТАТЕЛИТЕ на българското футболно първенство и на Шампионската лига вече ще трябва да плащат, за да гледат мачовете.
Досега двубоите вървяха на ефирните честоти на Pro.bg, считана за четвърта национална телевизия, тъй като покриваше над 60% от територията на страната. Мачовете ще останат в ефира и на наследника на телевизията - bTV Action, и няма да бъдат прехвърлени към националната Би Ти Ви, научи "168 часа". Тъй като новият канал ще се разпространява по кабел и сателит, това означава, че отсега нататък, за да гледат мачовете, зрителите ще трябва да се бръкнат за такса за доставчик.
"168 часа" потърси официален коментар от "Би Ти Ви медия груп". Засега оттам не коментират тези въпроси, нито детайлите по програмната схема. Неофициалният коментар бе, че не виждат никаква драма в това, че Шампионската лига и родният шампионат няма да се разпространяват ефирно, а само срещу такса за съответен кабелен или цифров оператор.
"Преди да предприемем такава стъпка, направихме проучвания и те показаха, че 95% от целевата аудитория на този канал има кабел в дома си. За нея промяната няма да е проблем", обясниха от медия групата и допълниха: "Каналът не е предназначен за бабите пенсионерки, които гледат "Листопад" и трябва да им се осигури безплатен достъп до ефира, а за по-динамична аудитория."
Разбира се, всеки зрител има свое мнение по този въпрос, но така или иначе, връщане назад няма. Засега програмата на новия канал все още не е ясна, но ако се вярва на неофициалните информации, освен футбол по него ще вървят филми и някои актуални предавания. Говори се, че разследващото "Код криминално" също ще остане в ефира на bTV Action.



Стартира като ТВ 2

Преди да се преименува на Pro.bg, пратената в небитието телевизия започна съществуването си като ТВ 2.
Тя се появи през 2007 г. - чрез обединяването на дружествата ТВ2 и CTN. Едното притежаваше програмен лиценз, а другото разрешения да излъчва на регионални ефирни честоти в 27 града в България. Далекосъобщителните лицензи бяха на "Техностийл". През 2008 г. телевизията стана собственост на Central European Media Enterprises, сделката бе за 172 млн. долара.

 

Вече са върнали временните честоти
Чрез изпратено писмо от Pro.bg до КРС от дружеството са настояли да бъде прекратено действието на 12-те временни разрешителни за ползване на ефир с местно покритие, които телевизията ползваше. Медията се сдоби с тях през пролетта на 2010 г., но през есента на същата година ползването им от Pro.bg вече е било прекратено от честотния регулатор.

 

ФАКТ: Меси и останалите чужди звезди ще гледаме вече само по кабел и сателит.
ФАКТ: Меси и останалите чужди звезди ще гледаме вече само по кабел и сателит.