Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

НЯМА: Анкова и УС раздали допълните пари за Коледа, но те не стигнали до всички работещи в телевизията.
НЯМА: Анкова и УС раздали допълните пари за Коледа, но те не стигнали до всички работещи в телевизията.

 

По Коледа Управителният съвет на БНТ е отпуснал пари за премии - или допълнително материално стимулиране (ДМС), както се води в телевизията.
Това научи "168 часа" от работещи в медията. Решението е било приведено в действие съвместно с директорите на дирекциите в медията, допълниха те. В същото време телевизията има дългове за около 35 млн. лв., като 18 милиона от тях са към БТК. В последните дни на 2010 г. Министерският съвет отпусна допълнителна субсидия на телевизията в размер на 10 098 227 лв. Според официално разпространената информация от кабинета средствата са за погасяване на задълженията към БТК.
Раздаването на коледните премии е на път да предизвика революция на "Сан Стефано" 29. По думите на работещи в медията, оказало се, че пари са отпуснати за всички дирекции, но далеч не всички служители са получили от тях.
"Управителният съвет е раздал пари на всички шефове на дирекции, а те
 

по свое осмотрение са преценили

на кого и по колко да дадат. Така някои от работещите в БНТ са останали без допълнителни възнаграждения", разказаха пред "168 часа" очевидци.
Според финансисти раздаването на подобни ДМС-та в момент, в които телевизията има дългове за милиони, е незаконно. Пред "168 часа" те се мотивираха, цитирайки ал. 7 на Постановление номер 48 от 2004 г. в наредбата на Министерски съвет, засягаща разплащанията в бюджетната сфера. В посочената алинея е записано, че при наличието на неразплатени задължения организациите, получаващи пари от бюджета, не могат да раздават допълнителни финансови възнаграждения.
Някои анализатори дори стигнаха по-далеч, като заявиха, че по този повод и увеличените ДМС-та на Управителния съвет на БНТ са незаконни. Припомняме, че едно от първите решения на новия Управителен съвет на БНТ бе да увеличи с 30% своите "допълнителни материални стимулирания".
"168 часа" потърси коментар от Министерския съвет и Министерството на финансите. И от двете места заявиха, че всъщност нарушение в раздаването на допълните финансови възнаграждения в БНТ по Коледа нямало - въпреки че телевизията има дългове за милиони. "Щом премиите са от фонд "Работна заплата", нарушение няма. Щеше да има, ако пари от средствата,
 

предвидени за погасяване на дълговете,

са били прехвърлени в перото за ДМС." - Така разтълкуваха от двете ведомства наредбата, забраняваща раздаването на премии при наличие на неразплатени дългове на бюджетни администрации. "Друг е въпросът дали стореното е морално", допълниха те.
Междувременно пред "168 часа" работещи в БНТ изразиха разочарованието си, че не са получили от коледните ДМС-та и допълниха, че за миналата година ги е "огряло" само веднъж или два пъти. В същото време, по думите им, имало служители, които се обаждали всеки месец и това предизвиквало интриги и "тровело атмосферата".
"168 часа" пожела да получи отговор по този и по много други въпроси под формата на интервю с генералния директор на БНТ Вяра Анкова. "Благодаря за вниманието", бе лаконичният отказ на Анкова, предаден чрез пресцентъра на медията.