Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Като външен министър Соломон Паси обявява амбицията България да има и свой кардинал във Ватикана.
Като външен министър Соломон Паси обявява амбицията България да има и свой кардинал във Ватикана.

6 месеца след благословията му получихме дата за ЕС и НАТО

- Г-н Паси, как папа Йоан Павел II обяви, че България е невинна?

- Първият, който покани Йоан Павел II у нас, бе Желю Желев някъде през 1991-1992 г. След това Атлантическият клуб през 1994 г. изпрати делегация във Ватикана, като молбата ни към папата бе да обяви, че България е невинна за атентата срещу него. В един момент ме повика личният секретар на папата

в една стаичка

и каза: "Знаем защо настоявате това да стане сега, но папата ще го каже, когато дойде в България". Тогава ние се съгласихме и започнахем да правим кампания за посрещането му, в която участвахме с Иван Гарелов, Венелина Гочева, Максим Минчев и - мир на праха му - д-р Тони Радков, който бе вдъхновител на тази идея.

По това време аз бях външен министър, царят - премиер, който убеди патриарх Максим църквата да се отнесе добре към визитата на папата. Не забравяйте, че Симеон Сакскобургготски е единственият със собствен трон в катедралата "Св. Ал. Невски" и той употреби цялото си влияние църквата да помогне на държавата. Резултатът от всичките ни усилия е, че в момента, в който Йоан Павел II дойде, той обяви, че България е невинна. След това благослови трабанта - символ на българската външна политика, и същата тази година, шест месеца след това, получихме покана за членство в НАТО и дата за членство в ЕС. Тогава си казахме - всичко това стана 6 месеца след благословията на папата, което е

равносилно

на чудо

В момента, в който приключи визитата му в България, аз като външен министър му връчих писмо, че България иска да има свой български кардинал.

- Изглежда амбициозна цел?

- Един народ е толкова голям, колкото са мечтите му. Спомнете си как през 1990 г. идеята за членство в ЕС и НАТО бе табу. Членството в еврозоната бе договорено пролетта на 2002 г., когато правителството на царя подписа затварянето на глава "Икономика и валутен съюз". Как България може да не е отново на три морета, но може да е на три океана - с остров Ливингстън на Антарктида.

Много медии ми се смяха, че един ден кирилицата ще влезе в ЕС и че ще я има на евробанкнота.

През 2008 г. ни се присмиваха за общото зарядно устройство за мобилни телефони и как не може да стане, но то вече е факт, както и свободният Wi-Fi.

- Каква е последната ви мечта?

- Българин в Космоса. 

Как може да се осъществи най-лесно тя, четете в хартиеното издание.