Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Още при Чавес емблематичният остров Маргарита е станал крепост на групировката

В отговор на въпрос на журналист държавният секретар Майкъл Помпео заяви, че според Вашингтон ливанската терористична групировка Хизбула, направлявана от Иран, има активни клетки във Венецуела - страната, която е изправена пред гражданска война. При това, според него, Хизбула няма да прекрати дейността си и след падането на режима на Мадуро.

Присъствието на тази групировка в Латинска Америка не е от вчера. В частност това се отнася до пограничната зона, считана за своеобразен апендикс на трите граничещи с нея държави – Бразилия, Парагвай и Аржентина.

От друга страна, според американското списание "Форин полиси", намиращият се срещу крайбрежието на Венецуела остров Маргарита се е превърнал в крепост на Хизбула. Това станало още при бившия президент Чавес, който превърнал острова във фактическа база на терористичната групировка и местните й поддръжници.

Същият източник твърди, че Хизбула има дълго присъствие във Венецуела. През първото десетилетие на XXI век в страната е

функционирал канал за износ на кокаин

под контрола на ливанския гражданин Шукри Харб, свързан с Хизбула.

Каналът е бил използван както от Венецуела, така и от Панама, за износ на колумбийски кокаин за САЩ Западна Африка, Близкия изток и Европа. Всичко това се е извършвало в сътрудничество с Пабло Ескобар, а след него съответно с картела “Кали” и с наследилите го бандитски групи.

Според оценката на експерти, чистата печалба за Хизбула е била между 8 и 14% от оборота на тази търговия. При това ливанската групировка е ограничила рисковете от разкриване, наемайки местни агенти, които на свой ред са използвали нарастващия хаос във Венецуела, за да подкупват митническите и гранични власти в страната.

Както твърди Фокс нюз, след като Иран и Венецуела изпаднаха в международна изолация и станаха обект на американските санкции, двете правителства са укрепили връзките си с посредничеството на Хизбула. Стигнало се дотам, че Техеран предоставил

“стратегически съвети”

на режима в Каракас за това как да овладее сигурността в страната.

Според Хулио Борхес, лидер на венецуелската опозиция, който от десет месеца живее в изгнание в Богота, Хизбула се ползва с неприкосновеност във Венецуела, където кадрите му разполагат с паспорти и легитимация, които им позволяват свободно да пребивават и да развиват дейност в източната част на страната. Според Фокс нюз ливанските терористи са се възползвали и от всекидневните полети между Каракас и Техеран, чиято цел е обвита в тайна.

Дейността на Хизбула в Латинска Америка предизвика интереса на медиите. Така например известният аржентински сайт “Анфоба” публикува доклад, в който предупреждава за присъствието на ливанската групировка в гореспоменатия граничен район между Бразилия, Парагвай и Аржентина, където тя печели десетки милиони долари от трафик на наркотици и се занимава с операции по легализиране на "мръсни пари", с което улеснява финансирането на своите дейности.

Понастоящем съществуват големи опасения от влизането на Хизбула в Бразилия, където терористите се опитват да имплантират свои структури, действайки от съседния граничен район. Същото важи за експанзията на Хизбула в Парагвай и Аржентина. Както твърди бившият шеф на Бюрото срещу пране на пари на Аржентина, установено е, че редица

ливански фамилии в страната действат като картел,

който контролира част от сенчестата икономика.

При това те си делят с Хизбула приходите от търговията с наркотици. Според гореспоменатия доклад главната прокуратура в Бразилия издирва улики за връзката между Хизбула и двете най-големи нелегални групировки в страната: "Червеното командване" и "Първото командване в столицата". Миналия месец двете конкурентни банди са постигнали споразумение след почти една година сблъсъци в името на обща цел – борба срещу новоизбрания бразилски президент Болсонаро. Той се закле, че ще изкорени нелегалните банди в страната.

Иранска военно-тренировъчна програма

Ливанският електронен сайт "Ал Мудун" разпространи информация за разширяването на дейността на иранската бригада “Ал-Кудс”, която сега осъществява военно-тренировъчни програми в Латинска Америка по модела на партизанските войни. В рамките на тези програми венецуелски военни били обучавани от кадри на Хизбула.

Друг бенефициент на това обучение били членове на партизански отряди от Колумбия, представляващи въоръженото крило на лява революционна организация. Според Фокс нюз представители на разузнаването считали, че въпросното военно обучение може да продължи месеци, а впоследствие "курсантите" да бъдат изпратени на допълнително обучение във военни лагери, разположени в различни краища на страната. Целта била да бъдат подготвени за водене на партизанска война в градска среда.

Едва след приключването на основната тренировъчна програма те щели да бъдат разпределяни по предназначение в основните центрове на страната за специална подготовка. На ротационен принцип всеки 2-3 месеца били изпращани групи в Иран за обмяна на опит на място.

През последните години станаха дълбоки промени в политиката на латиноамериканските държави по отношение на Хизбула. Стигна се до

сътрудничеството им с американското разузнаване

и с израелския Мосад, а едно ливанско семейство в Парагвай пострада единствено поради уличаване в подкрепа на тази ливанска организация. Връзките между Венецуела, от една страна, и Иран и Хизбула, от друга, датират от десетилетие.

След идването на власт на Мадуро обаче ситуацията в страната се влоши драматично в резултат на икономическата катастрофа, последвала падането на цените на петрола, както и на погрешните политики на режима. Същевременно наблюдаваме възхода на опозицията, подкрепяна от САЩ и съюзници.

Понастоящем Вашингтон се готви да нанесе решаващ удар върху иранското влияние във Венецуела, която е държавата с най-тесни връзки с Хизбула в цяла Латинска Америка. Същевременно Иран се опитва да даде глътка въздух на фалиралия режим на Мадуро. При тази ситуация е под въпрос оцеляването на режима през следващите години.