Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва в „Кал Нева“ 168 часа преди смъртта на звездата?

През последния уикенд от юли в тузарски курорт край езерото Тахо в Невада се събира бохемска компания. Домакин е самият Франк Синатра, който наскоро е ремонтирал и отворил вила „Кал Нева“. Поканил е все близки приятели: годеницата си – холивудската красавица Джулиет Прауз, певеца и комик Дийн Мартин (познат и като The King of Cool), актьора Питър Лоуфорд и жена му Патриша (по-малката сестра на Джон Кенеди), Пол д’Амато (с прякор Скини), управител на прочулия се като гангстерско гнездо курорт, и Сам Джанкана – босът на мафията в Чикаго. Там е и 36-годишният американски джаз пианист и певец Бъди Греко, който дълго след това ще помни тези няколко дни край Тахо. Причината за това обаче все още не е пристигнала.

С частния самолет на домакина към „Кал Нева“ лети и още една ВИП персона, която порядъчно закъснява.

В съботния следобед Бъди се мотае в двора заедно с Франк, Питър и някои от другите господа, когато пред тях спира лимузина. Вратата се отваря и от нея слиза изящно създание в зелен тоалет. Дамата е с тъмни очила и още преди русите коси, сластната походка и иконичното излъчване да разкрият коя е всъщност, в главата на Бъди ехти мисълта – „Господи, каква красавица. Безвкусни дрехи, но каква жена“. Не жена, а секссимвол. Вечен.

В този момент към Греко пристъпва Мерилин Монро, която изглежда така, сякаш нищо в света няма значение за нея. В същото време обаче в душата й цари хаос. Звездата е в депресия. Преди почти два месеца е била уволнена от студио „Туентиът Сенчъри Фокс“, а само преди дни е била отхвърлена и изоставена от Робърт Кенеди, който е сложил край на 5-месечната им връзка. Още по-рано и президентът Джон Кенеди й е нанесъл жесток удар, изоставяйки я опустошена (като отхвърлена любовница) в обятията на своя брат. Актрисата е обидена и жадува отмъщение. Тръгва за „Кал Нева“ с разбито сърце.

Бъди Греко и Мерилин Монро. Зад тях - Франк Синатра.
Бъди Греко и Мерилин Монро. Зад тях - Франк Синатра.

В юлския ден обаче Монро сияе пред погледа на Бъди. Двамата са се поздравявали няколко пъти на различни места, но никога не са се запознавали.

Той й припомня, че я е виждал на свои концерти. Тя го прегръща.

И магията на Норма Джийн (рожденото име на Мерилин) сякаш се разлива върху музиканта, пропълзява по тялото му и попива в душата му. Около тях някой побързва да увековечи момента – снима ги. Греко дълго време пази няколко черно-бели фотографии от същия уикенд в сейф в Световния търговски център, но те биват загубени безвъзвратно при терористичната атака от 11 септември.

Невероятният момент за Бъди обаче е съхранен завинаги в спомените му. За съжаление като миг, който никога няма да се повтори. Годината е 1962 г. Времето на един живот изтича, остават броени зрънца в пясъчния часовник, едва няколко дни, приблизително 168 часа. На 5 август, първата неделя от месеца, Мерилин Монро ще бъде открита мъртва.

Какво се случва в курорта и именно тогава ли Франк Синатра се отказва да закриля повече сексиконата - четете в списание "Космос" в брой №7 от 2019 г.