Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Луксозната сграда срещу БНТ, където квадратният метър започва от 3000 евро. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ
Луксозната сграда срещу БНТ, където квадратният метър започва от 3000 евро. СНИМКИ: ВАСИЛ ПЕТКОВ

Невидими системи за пречистване на въздуха, за чистене, за събиране на боклук и събуждане със светлината на изгрева са част от екстрите на умните сгради

Днес е по-вероятно да ударите джакпот от тотото, отколкото да имате шанса на българските политици да откриете луксозен имот на зелено в "Лозенец", "Изток" или "Изгрев" на цена от около 600 евро.

"В хубавите райони на "Лозенец" цените на зелено се доближават до тези в "Изток" - коментира пред "168 часа" Наско Атанасов, управител на "Консорциум имоти груп България". - Добра кооперация трудно може да се намери под 2000 евро квадрата."

"В центъра луксозните сгради

на зелено вървят около 1800-1900 евро метъра,

но може и повече - потвърди пред "168 часа" столичен брокер, пожелал анонимност. - Има апартаменти в "Иван Вазов" и "Изток", които вървят и над 2000 евро." Според двамата единствено старите панелки в "Изток" може да се намерят по-евтино.

"На цена от 1300 евро метъра наскоро наши клиенти щяха да се избият", обясни брокерката.

Според нея "Артекс" наистина строи много качествено и е сред малкото фирми, които правят таваните на височина от 3,2 м.

"Така вместо 6 етажа изкарват 3, но това те си го компенсират чрез по-високите цени", обясни брокеът на имоти.

В специализирани сайтове на едва започнати сгради или такива в строеж в кварталите "Изгрев" и "Изток" средната цена в момента е 1479 евро.

Примерно в кооперация среден клас в кв. "Изток" апартаментите са обявени на цени от 1300 евро на кв. м, но в по-луксозни здания на улиците "Драган Цанков" и "Тинтява" цените тръгват от 1775 евро нагоре.

В кв. "Изгрев" на зелено цените също стартират от 1310 евро, но има и оферти за 1700 евро.

В "Лозенец" луксозна сграда на ул. "Джеймс Баучър" е обявила 3250 евро на метър на зелено.

От тази гледна точка

всички замесени

в аферата "Апартаментгейт"

са повече от късметлии, тъй като са си купили жилищата в периода 2017-2018 г., но цената им вече е няколко пъти по-висока.

Разбира се, ако не броим строителството на зелено в някои части на "Люлин" и "Орландовци", където все още метърът варира между 690 и 750 евро.

Ако се абстрахираме от това, цените в престижните райони вече успешно гонят нивата в Европа.

Според агенцията, специализирана в луксозни имоти, "Юник естейтс" цените им са се повишили с 6% през 2018 г. Така столичните лукс жилища постепенно догонват цените в Париж, които са около 13 300 евро кв. м. Разбира се, София все още е далеч от нивата на Монако, където квадратният метър на хубав апартамент стартира от 41 хил. евро.

Причините някои сгради да са изключително скъпи са две. Първата е, че са нови лукс имоти, изградени по всички принципи на т.нар. Умен дом. Втората е заради локацията. Безспорен номер едно са жилищата около Докторската градина. Въпреки че там сградите са по-стари, новите все още догонват цените им, като компенсират с материали от най-висок клас и екстри на сградата, каквито старите нямат.

Пречистването

на въздуха в помещенията,

невидимото чистене и събиране на боклук, алармите, които събуждат със светлина, имитираща изгрева, са само малка част от тях. Неслучайно именно до Докторската градина живее Любомир Левчев, апреди години там е бил домът и на Тодор Живков. Близо до него на ул. "Велико Търново" е и апартаментът, в който живееше покойната майка на бившия премиер Сергей Станишев.

Сградата, в която е живял Тодор Живков.
Сградата, в която е живял Тодор Живков.

От подобен клас са и двете сгради на ЦК на ул. "Сан Стефано" и "Велико Търново".

Сградата на ЦК.
Сградата на ЦК.

Точно там и на ул. "Васил Априлов" е

къщата на шефа

на "Лукойл" Валентин Златев

Наред със старите сгради е и един от най-тузарските комплекси, издигнат точно срещу БНТ, където квадратният метър започва от 3000 евро. Той също е изграден със системата "Умен дом" и според брокери е сред много малкото нови лукс сгради на топмясто.

Сградата срещу БНТ
Сградата срещу БНТ

Сред останалите скъпи кооперации определено се отличават "Диамант", "Златен век" и "Летера" на "Артекс", заради която няколко политици подадоха оставките си.

При "Диамант", която е в кв. "Изгрев" до Борисовата градина, цената на апартаментите варира от 250 хил. до близо 800 хил. евро.

Сграда "Диамант" на "Артекс", която е суперлуксозна.
Сграда "Диамант" на "Артекс", която е суперлуксозна.

Както при нея, така и при останалите сгради на компанията са вложени материали от най-висок клас. Те са слънчеви, шумо- и топлоизолирани, икономични в енергопотреблението, разполагат с иновативни системи за рекуперация (възстановяване, връщане) на въздуха. Създадени са с идеята, че съвременното жилище може и трябва да диша. Има своеобразен филтър, който допуска единствено чистия въздух в сградата.

В подобни лукс имоти дограмата почти задължително е 7-камерна, което означава: мултифункционално селективно стъкло с висока светлопропускливост. Освен слънцезащита то е с неколкократно усилена издръжливост, която да е устойчива при бурни ветрове и поройни дъждове с градушки. Монтирани са механизми за външни ролетни щори, които са свързани директно с охраната и при много силни виелици може да се задействат механизмите на цялата сграда и щорите се спускат за максимална безопасност на всички в сградата.

Освен кооперациите на "Артекс" в София

има още няколко лукс сгради

Сред тях е "Виа България" на едноименния столичен булевард, където най-скъпият апартамент е около 525 хил. евро.

Виа България
Виа България

Сред конкурентите й е сграда в кв. "Изток", където апартаментите започват от 300 хил. евро и достигат до 600 хил. евро.

Като цяло в бутиковите сгради средната цена на луксозните апартаменти е 2000-3000 евро на квадратен метър, а средната им стойност е 715 хил. евро в сегмента до 4 млн. евро.

Едно от най-атрактивните жилища е пентхаусът на околовръстното шосе в кв. "Манастирски ливади", чиято цена бе 2 млн. евро, а квадратният метър при него достигна космическите за столицата 4444 евро.

Най-близкият му конкурент засега е пентхаусът в центъра на София, разположен на внушителните 585 кв. м. Жилището е на две нива и заради системата “Умен дом” цената на метър е около 3 хил. евро за кв. метър. В случая пентхаусът дори е леко под нея, тъй като

стойността му е 1,5 млн. евро без ДДС

Според агенцията "Юник естейтс" един от хитовите апартаменти на пазара в момента е в "Манастирски ливади", който с площ от 360 кв. м се предлага за 450 хил. евро, като цената не включва обзавеждане.

На същата стойност - 450 хил. евро, е друг апартамент близо до резиденция "Лозенец" на площ 220 квадрата.

Фактът, че продажбите на лукс имотите са се увеличили с 6%, означава, че все повече българи си търсят подобни тузарски апартаменти.

"Пазарът на луксозни жилища в София през изминалата година беше възходящ - споделя пред "168 часа" Таня Тодорова, собственик на фирма за недвижими имоти. - Стандартът на българина се завиши поради доброто икономическо състояние на бизнеса, което позволи строителство на няколко десетки луксозни сгради в столицата."

Според нея критериите, чрез които можем да определим един имот като луксозен, са няколко.

"Локацията, персоналността, историческото или архитектурното значение на сградата, пространството, обемът, цялостното усещане за изключителност - посочва Тодорова. - Към списъка от изисквания на луксозните купувачи се включват и малък билярден салон,

мокър бар, изба, зала за домашно кино и личен спа кът

Клиентите, търсещи такъв клас жилища, са предимно българи на средни и високи мениджърски позиции, собственици на модерни малки и средни фирми, които имат делови и практичен поглед към начина си на живот и търсят имот, който да им подхожда.

Четете още:

Първият коментар на Лозан Панов след скандала "Апартаментгейт": Излизам най-минатия! Нямам имот, а искат от мен да подам оставка

Цените на жилищата - мръсната тайна на българския имотен пазар